Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Αλλαγές με νόμο στο δασικό χάρτη

Αλλαγές με νόμο στο δασικό χάρτη

80


 
ΤΑ ΠΑΝΩ- ΚΑΤΩ αναμένεται να έρθουν τα όσα γνωρίζουμε για τις δασικές εκτάσεις με το νέο νοσμοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Γεωργίας.
Το νομοσχέδιο αξιολογείται αυτή την περίοδο από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και μεταξύ των άλλων επαναπροσδιορίζει την έννοια των δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που παρουσίασε στην έκδοση του Σαββάτου το νομοσχέδιο, «ανοίγει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων και την οικοδόμησή τους», όπως και ο δρόμος των διεκδικήσεων από πολίτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Με δεδομένο ότι η προεκλογική συζήτηση στράφηκε ιδιαίτερα στο θέμα Κορακάρη και το μέλλον αυτής της περιοχής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία τι προκύπτει με το νέο νόμο για αυτή την περιοχή.
Και αυτό γιατί μεταξύ των άλλων αλλαγών, ως δασική έκταση με την πρόταση που έχει κατατεθεί θα καθορίζεται αυτή που είναι μεγαλύτερη από 3 στρέμματα και τα φυτά καλύπτουν το 25% του εδάφους της.
Όμως και εκτάσεις που διαθέτουν βλάστηση για να χαρακτηρισθούν δάσος θα πρέπει να διαθέτουν πάνω από 250 δενδρύλλια ανά 10 στρέμματα. Αν αυτό δεν συμβαίνει ακόμα και να έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες ή να περικλείονται από δάση, τότε θα ανακαλούνται οι αποφάσεις με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Ένας νέος όρος που ευνοεί ιδιαίτερα τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είναι η ανταλλαγή εκτάσεων με άλλες οικοδομήσιμες, με όρους που αποφασίζονται από το υπουργείο Γεωργίας.
Προβλέπεται επίσης κατάρτιση δασολογίου, αλλά ακόμα και μετά την κύρωση ενός τέτοιου χάρτη μπορέι να υπάρξει αναμόρφωσή του.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ιδιαίτερα ότι για όλα θα αποφασίζουν οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών της χώρας και ο υπουργός, αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει ότι πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην προστασία του περιβάλλοντος. Τίτλος του νοσμοσχεδίου είναι «Προστασία δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωματων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλελς διατάξεις».


ΦΩΤΟ: άποψη Κορακάρη

Διαφήμιση