Αρχική Νέα Οικονομία Πιέσεις στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών

Πιέσεις στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών

24

 ΕΝΤΟΝΑ είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών που επηρεάζονται αρνητικά από το φαινόμενο καθήλωσης των τιμών,το οποίο και παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου.
Τα προβλήματα αυτά έχουν επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις της Χίου και αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η ημερήσια τοπική εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.
Ενα από τα μέτρα που λαμβάνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα της προηγούμενης Παρασκευής είναι η μείωση της παραγωγής, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας είχαν ως επακόλουθο να ζητούν διακανονισμό των οφειλών τους στο Δήμο Ομηρούπολης.
Το πρόβλημα απασχολεί βέβαια και τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Μάλιστα σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, για τον απολογισμό του έτους που πέρασε, σημειωνόταν πως οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους επεδίωξαν να κινηθούν σε ένα γενικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης με σκοπό την απεμπλοκή τους από παραγωγικές μονάδες που επιβαρύνουν το λειτουργικό τους κόστος.
Χαρακτηρίζεται δε αρνητικό το γεγονός ότι η αγορά είναι κατακερματισμένη, ενώ λειτουργούν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που μπορεί να είναι και υπερχρεωμένες.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ήδη τα τελευταία χρόνια πολλές μονάδες έχουν αλλάξει χέρια, αφού από τις 350 που είχαν απογραφεί προ τριετίας σήμερα ίσως να είναι αυτές που λειτουργούν και λιγότερες από 100.
Το σίγουρο είναι όμως ότι αυτή η κρίση σε ένα είδος επιχειρήσεων που η Χίος ήταν πρωτοπόρα θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές. Ηδη γίνεται λόγος για πρώτο και δεύτερο κύκλο απολύσεων αλλά και αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις υπαλλήλων. Η κρίση χτυπά για άλλη μια φορά την πόρτα μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤίμησαν τους πρωτοπόρους συναδέλφους τους οι φαρμακοποιοί
Επόμενο άρθροΕκοψαν την πίτα τους στην Ενωση Ομογενών