Αρχική Νέα Τοπικά 6,28 εκ. ευρώ αποζημιώσεις σε δήμους του Ανατολικού Αιγαίου για ζημιές λόγω...

6,28 εκ. ευρώ αποζημιώσεις σε δήμους του Ανατολικού Αιγαίου για ζημιές λόγω προσφυγικού

29

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδεται στους Δήμους Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6,28 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη αποζημιώσεων για τυχόν προκληθείσες ζημιές, από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. 

Οι αποζημιώσεις αφορούν προκληθείσες ζημιές στους Δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων, από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας για το έτος 2020 και προηγούμενα έτη.  

Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί έκτακτη επιχορήγηση 750.000 ευρώ για το 2019 στους Δήμους Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου, για τον ίδιο λόγο. Συνολικά, έχουν καταβληθεί ως αποζημιώσεις μέσω Δήμων 7,29 εκ. ευρώ. Συμπληρωματικά, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ενισχύθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με 299.000 ευρώ  για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Παράλληλα – όπως ανακοινώθηκε – από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 24 δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνολικού ύψους 10,529 εκ. ευρώ, ενώ η Αρμόδια Επιτροπή του Ταμείου Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, συνεχίζει την παραλαβή και αξιολόγηση των υπολοίπων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους, ώστε σύντομα να προχωρήσουν και οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων.   

Τέλος, τα 17,086 εκ. ευρώ έχουν αγγίξει οι καταβολές αντισταθμιστικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους. Συνολικά, έχουν για το α’, β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 καταβληθεί ανταποδοτικά τέλη ύψους 7.595.447 ευρώ, ενώ οι Δήμοι επιχορηγήθηκαν και με 9.491.400 ευρώ για το έτος 2019.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒράβευση δασκάλου Αρ. Κελεπερτζή από την Ακαδημία Αθηνών (VIDEO)
Επόμενο άρθροΈνταξη στο ΕΣΠΑ αντιπλημμυρικών έργων για το Δήμο Χίου