Αρχική Νέα Τοπικά Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στέλνει το θέμα των υποκλοπών

Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στέλνει το θέμα των υποκλοπών

34

Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στέλνει το θέμα των υποκλοπών η Ελπίδα Τσουρή ελπίζοντας να βρεθεί από εκεί η άκρη… του καλωδίου των υποκλοπών και  συνάμα οι δράστες αυτής της πρωτοφανούς για τα χιακά δεδομένα πρακτικής.
Την ίδια στιγμή επιφυλάξεις για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τις αρχές εκφράζουν τα θύματα των υποκλοπών, απορώντας για την βιασύνη τους να ξηλώσουν τους κοριούς λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό τους. 
«Θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το χώρο για λίγες ημέρες ώστε να εντοπιστεί ο υποκλοπέας » αναφέρουν.
«Οι κοριοί εξέπεμπαν  ασύρματα σε μια ακτίνα 300 μέτρων και η λήψη του σήματος θα μπορούσε να γίνει από οπουδήποτε» απαντά ο προϊστάμενος Τεχνικού Τομέα του ΟΤΕ κ. Γαλανός.
Στο μεταξύ νέα στοιχεία εξετάζει η Αστυνομία που ισχυροποιούν τις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις


Υποκλοπές: Έχει «ουρά» η καλωδίωση
Στον εντοπισμό του  τρίτου προσώπου του οποίου οι παρεμβάσεις οδήγησαν στην ανακάλυψη των «κοριών»  στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την εξάρθρωση του κυκλώματος των υποκλοπών. Ο εντοπισμός του αν και δύσκολος, θεωρείται απαραίτητος ώστε  να βρεθεί η άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που απειλεί να στιγματίσει πλέον και την πολιτική ζωή του τόπου.   Ανάστατοι οι επιχειρηματίες στο μεταξύ παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά πλέον προχωρούν και σε καταθέσεις, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης μέχρι σήμερα.
«Θα έπρεπε να αφήσουν τους κοριούς στη θέση τους, ώστε με τεχνικά μέσα ή συστηματική παρακολούθηση των παγιδευμένων ΚΑΦΑΟ να φτάσουμε στους ενόχους» υποστηρίζουν, απορώντας γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική από τον ΟΤΕ και την Αστυνομία.
«Ενεργήσαμε όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και κατόπιν εντολών της Αστυνομίας» υποστηρίζει ο Τεχνικός Διευθυντής του ΟΤΕ κ Γαλανός.
Όπως λένε εκεί η νομοθεσία είναι σαφής και προβλέπει την αφαίρεση των κοριών μέσα σε δύο ώρες από τον εντοπισμό τους παρουσία και της Αστυνομίας. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Γαλανό στην αστυνομία μετά και τον τελευταίο εντοπισμό προτάθηκε να παραμείνουν οι κοριοί αλλά από τότε δεν εντοπίστηκε κάτι νέο.
Ανάλογη πάντως πρακτική τηρήθηκε και στην περίπτωση του κοριού που εντοπίστηκε στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Κουντουριώτη, ωστόσο μετά από ένα 24ωρο κανείς δεν εμφανίστηκε να πάρει το προϊόν της υποκλοπής.
Σύμφωνα τώρα με άλλες πληροφορίες «ακόμα και αν είχαν παραμείνει οι κοριοί στα ΚΑΦΑΟ δύσκολα θα εντοπίζονταν ο υποκλοπέας.» Και αυτό γιατί πρόκειται για μικροπομπούς που εκπέμπουν ασύρματα σε μια συχνότητα και δίνουν  την δυνατότητα στον υποκλοπέα να παρακολουθεί την συχνότητα αυτή ακόμα και με ένα οικιακό ράδιο, από το αμάξι του ή και μέσα από ένα σπίτι σε ακτίνα έως και 300 μέτρων. Εννοείται ότι έτσι δυσκολεύει πολύ η υπόθεση εντοπισμού  του.
Κρίνουν πολλά οι καταθέσεις
Πάντως τόσο οι επιχειρηματίες όσο και ο διευθυντής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κυκλώματος έχουν δώσει καταθέσεις τέτοιες που φωτογραφίζουν ένα βασικό ύποπτο και για τον οποίο πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις.
Όσο πάντως οι ενδείξεις αυτές δεν μετατρέπονται σε αποδείξεις  δύσκολα θα υπάρξουν προσαγωγές ή και απαγγελία κατηγοριών.

Συνεχίζει τις έρευνες η Αστυνομία
Aναστάτωση έχει προκαλέσει το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χιακή κοινωνία και ιδίως στους εμπλεκόμενους φορείς, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, που ομόφωνα καταδικάζουν αυτό το θλιβερό γεγονός.
O «κοριός» που βρέθηκε συνδεδεμένος με το τηλέφωνο του διευθυντή υπηρεσίας Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου Γ. Στεφανίδη προκαλεί αντιδράσεις και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρήσης του. Στην ΑΔΑΕ σκοπεύει να φέρει το θέμα η Ελπίδα Τσουρή, αίτημα που ενστερνίζεται και  η Ισαβέλλα Μπουρνιά. Υπόνοιες όμως τώρα και για τα δικά του τηλέφωνα αφήνει και ο Πολ. Λαμπρινούδης!
Συγκεκριμένα τη σοβαρότητα του ζητήματος υπογράμμισε  η Eλπίδα Tσουρή, Bουλευτής του ΠAΣOK στη Xίο με σχετική δήλωσή της. «Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει  να  ερευνήσουμε τους λόγους παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Αυτό  προτίθεμαι να κάνω με σχετική παρέμβαση στο Kοινοβούλιο, στον εισαγγελέα του Άρείου Πάγου αλλά και στην AΔAE».
«Καταδικάζω το φαινόμενο να αποδοθεί δικαιοσύνη» ήταν το σχόλιο του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη ο οποίος σημειώνει ότι υπήρξαν  υπόνοιες και για τα δικά του τηλέφωνα. «Ωστόσο φέραμε ειδικούς πριν λίγο καιρό και με την ευκαιρία της επίσκεψης συνεργείου της τηλεοπτικής εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για να ελέγξουμε όλες τις υπηρεσίες» σημειώνει.
Από την πλευρά της, η κα Iσαβέλλα Mπουρνιά, ζητά «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο». Kαι συμπληρώνει  «H πράξη αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα. Oφείλουμε να κάνουμε αίτημα προς την AΔAE καθώς και μήνυση κατ’ αγνώστων. Kαι η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση όμως οφείλει να ερευνήσει το θέμα σε βάθος, εφόσον παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων της».
«Πράξη που παραπέμπει σε άλλες εποχές» χαρακτήρισαν την τηλεφωνική υποκλοπή εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών φορέων. Η κ. Λίτσα Λύκου, πρόεδρος της AΔEΔY τόνισε «Καταδικάζω το φαινόμενο, απ’ όπου και αν προέρχεται είναι απαράδεκτο. Τέτοιο φαινόμενα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και σε ιδιωτικές».  Και ο κ. Λάκης Tσακός όμως, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων OTA εκφράστηκε στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνοντας «εξοργισμένος από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας». Tέλος, ο κ. Αλέκος Γαϊτάνος, Γpαμματέας της AΔEΔY καταδίκασε το γεγονός ενώ απέδωσε τη σκοπιμότητά του σε «σύγκρουση εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗ, 2/7/2007

Διαφήμιση