Η διαχρονική παρουσία της απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής μέσα από ομοιώματα, καθώς και σχετικό αίτημα Χίων καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων που δραστηριοποιούνται εικαστικά με το θέμα, οδήγησε στην ιδέα οργάνωσης Έκθεσης με θέμα:
«Από τις αρχαϊκές πλαγγόνες στις κούκλες»
-Ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τα ανθρώπινα ομοιώματα.-
Την Έκθεση οργανώνουν το Γραφείο Ισότητας των Φύλων και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ν.Α Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο από 5 – 15 Μαρτίου στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλους τους λαούς της γης, τα ανθρώπινα ομοιώματα με την μορφή ξύλινων, μεταλλικών ή πήλινων μορφών αρχικά και με μεγαλύτερη ποικιλία υλικών στα νεότερα χρόνια, σηματοδοτούν θρησκείες, κοινωνίες και πολιτισμούς, «προβάλλουν» προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες, προετοιμάζουν τα μικρά παιδιά για τον κόσμο των ενηλίκων, αλλά και αποτελούν πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Δεδομένου ότι οι αρχέτυπες φιγούρες και οι κούκλες σε όλες τους τις μορφές και σε όλες τους τις χρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ωρίμανση του ανθρώπου, εκφράζοντας σκέψεις, συναισθήματα, φαντασία, δημιουργικότητα, ακόμα και θεσμούς, η προγραμματισμένη Έκθεση θα συμπεριλαμβάνει «κούκλες» όλων των ειδών, μορφών και εποχών.
Αρχαϊκές πλαγγόνες ,μαριονέττες, κούκλες των παραμυθιών, κούκλες θεάτρου, σκιάχτρα, «λαζάροι», έθνικ κούκλες και με παραδοσιακές στολές, χρηστικά αντικείμενα, κούκλες παιχνίδια, φωτογραφίες, βίντεο από χορευτικές παραστάσεις, βιβλία και ταινίες με θέμα την κούκλα καθώς και έργα τέχνης θα συμπεριληφθούν στην Έκθεση δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα εκθέματα.
Σημειωτέον ότι σχετικό υλικό τους θα διαθέσουν το Μουσείο Μπενάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Έχει ζητηθεί επίσης από νηπιαγωγεία της περιοχής μας και υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση, για την κατασκευή ομοιωμάτων και κουκλών από τα παιδιά, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και εργαστήριο κατασκευής κούκλας στο βιβλιοπωλείο «Πάπυρος».
Για τον εμπλουτισμό της Έκθεσης, παρακαλούνται καταστήματα και ιδιώτες της περιοχής μας που έχουν στην διάθεσή τους ή στη συλλογή τους παλιές και νέες κούκλες, ή καλλιτέχνες που έχουν δημιουργήσει έργα σχετικά με το θέμα να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και το Γραφείο Ισότητας της Ν.Α Χίου (τηλ.22710-44206 & 22710-44202 κα Βάσω Κριτάκη και κα Ελένη Κωστάλα), το αργότερο μέχρι 19/3/2008
Από το Γραφείο Ισότητας των Φύλων






