Σημεία συμφωνίας αναζήτησαν και βρήκαν η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) και το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, με το Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της ΕΕΑ με σκοπό την ενημέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οπως προκύπτει από δηλώσεις της κ. Τσουρή μετά την συνάντηση η συζήτηση με την ΕΕΑ επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άγονες γραμμές, με τους «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» και το ανορθόδοξο σύστημα σχεδιασμού, υλοποίησης και επιδότησής τους. Διαπιστώθηκε από κοινού, όπως δήλωσε η κ. Τσουρή «η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος, με επανασχεδιασμό του δικτύου και του τρόπου διεξαγωγής των διαγωνισμών ανάθεσης των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, βάσει τεκμηριωμένων και επιστημονικά κριτηρίων, μέσα από διαφανείς διαδικασίες».
Μερικά από τα θέματα, που συζητήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα, με την ύπαρξη σημείων σύγκλισης, είναι: Η ανάγκη για την ύπαρξη σαφούς θεσμικού πλαισίου και κανόνων για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και την αποτροπή φαινομένων περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου, η έννοια του «μεταφορικού ισοδύναμου» και η εφαρμογή του στον ελληνικό νησιωτικό χώρο, ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των άγονων γραμμών με νέα πλοία και η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρών ναυτιλιακών εταιρειών και την είσοδο νέων στο χώρο.






