Αρχική Νέα Τοπικά Η Χίος τίμησε τον Αγιο της μαστίχας και προστάτη των αρτοποιών

Η Χίος τίμησε τον Αγιο της μαστίχας και προστάτη των αρτοποιών

511

Με την περιφορά του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Ισιδώρου στην πόλη της Χίου, κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου που το μαρτύριο του είναι άρρηκτα δεμένο με τη Χίο και τους μαστιχοφόρους σχίνους.
Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τέλεσε τη θεία Λειτουργία κατά το παλαιό λειτουργικό της Εκκλησίας· στο κέντρο του Ναού και πάνω από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου.

Φωτογραφία Γ. Τούμπου

Παρουσία πλήθους κόσμου, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου έγινε η περιφορά μέσω των οδών Κοραή, Λ. Αιγαίου, Κανάρη και Απλωταριάς το πρωί της Κυριακής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ πού μαρτύρησε στη Χίο

Ό Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Κάποια μέρα πού μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ό Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ό Νουμέριος δεν άργησε να ακούσει το ίδιο και από τον ίδιο τον Ισίδωρο, όταν τον προσκάλεσε να ομολογήσει. Τότε τον έδειραν σκληρά και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή. Ό πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός αυτό, αμέσως κίνησε για τη Χίο, πολύ στενοχωρημένος, διότι ό γιος του εγκατέλειψε την πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Όταν έφθασε στη Χίο, δε δυσκολεύτηκε να δει το γιο του. Ό Ισίδωρος, μόλις αντίκρισε τον πατέρα του, με πολλή ευλάβεια και στοργή τον ασπάσθηκε συγκινημένος. Το ίδιο έκανε και ό πατέρας του, αλλά δεν άργησε να εκφράσει και τη θλίψη του γι’ αυτόν. Ό Ισίδωρος του είπε ότι μάλλον έπρεπε να χαίρεται, διότι είδε το φως πού προσφέρει ό Ιησούς Χριστός. Ό πατέρας του τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά ό Ισίδωρος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε, οργισμένος αυτός, τον καταράστηκε και παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο. Και πράγματι, ό Ισίδωρος μετά από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε. Έτσι, επαληθεύεται ό λόγος του Κυρίου, ότι «παραδώσει εις θάνατον πατήρ τέκνον»1. Δε θα είναι, δηλαδή, μόνο οι ξένοι εναντίον των αγωνιζομένων χριστιανών, αλλά και οι άνθρωποι του σπιτιού τους. Και θα παραδώσει στο θάνατο ό άπιστος πατέρας το πιστό παιδί του.
1. Ευαγγέλιο Ματθαίου ι’ 21.


Άπολυτίκιον. Ήχος δ’. Ό υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως στρατευθείς τω Βασιλεί των αιώνων, των επιγείων την στρατείαν άπώσω, και ευθαρσώς έκήρυξας Χριστόν τον Θεόν όθεν τον αγώνα σου, τον καλόν έκτελέσας, Μάρτυς θεοδόξαστος, του Σωτήρος έδείχθης’ όν έκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, τους σε τιμώντας, παμμάκαρ Ισίδωρε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάνα πρόσφυγας! ίδια σε όλες τις εποχές, σε όλους τους πολέμους
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση νέου Σωματείου συνταξιούχων ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)