Αρχική Νέα Τοπικά Ανάνηψη από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μικρού κοριτσιού μετά από διάσωση προσφύγων-μεταναστών

Ανάνηψη από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μικρού κοριτσιού μετά από διάσωση προσφύγων-μεταναστών

72

Ενέργειες ανάνηψης, με τη μέθοδο της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), διενεργήθηκαν από στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. σε μικρό κορίτσι (οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι 2-3 ετών, ως “ανήλικο κορίτσι” χαρακτηρίζεται στο δελτίο τύπου).
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αυτό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης περισυλλογής προσφύγων-μεταναστών, πρωϊνές ώρες Παρασκευής, 22/9/23, όπου και επετεύχθη τελικά η ανάκτηση των αισθήσεων του παιδιού.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το περιστατικό σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 22/9/23, όταν η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε για ύπαρξη μηχανοκίνητης πνευστής λέμβου με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.

Στην περιοχή έσπευσαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν την πνευστή λέμβο.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στη θέα των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., επιβαίνοντες της λέμβου την κατέστρεψαν και έπεσαν στη θάλασσα.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής συνολικά 39 ατόμων (21 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 παιδιά), εκ των οποίων και το κοριτσάκι που ήταν χωρίς τις αισθήσεις του.

Το παιδί και η μητέρα του, μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Λαγκάδας, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Τα υπόλοιπα 37 άτομα μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Χίου και στη συνέχεια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη ΒΙΑΛ Χίου.

Συλλήψεις δύο προσφύγων-μεταναστών
Στα πλαίσια αυτά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν 2 άτομα από το σύνολο προσφύγων- μεταναστών, ηλικίας 21 και 36 ετών.
Πιθανότατα να πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση όπου πρόσφυγες “χρεώνονται” ως οδηγοί της βάρκας.
Σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου, ο 21χρονος συνελήφθη για παράβαση του Ν. 3386/05 «περί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών», του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 «περί διακίνησης μεταναστών στη ελληνική επικράτεια», ενώ ο 36χρονος για παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ. «περί έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο».

2ο περιστατικό στην Παναγιά
Επίσης σε άλλο περιστατικό, επίσης πρωινές ώρες Παρασκευής, η Λιμενική Αρχή Χίου, ενημερώθηκε για την ύπαρξη λέμβου κοντά στην ακτή βορειοανατολικά της νησίδας Παναγιάς των Οινουσσών.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε συνολικά 30 πρόσφυγες- μετανάστες (18 άνδρες, 6 γυναίκες και 6 παιδιά), οι οποίοι βρίσκονταν σε χερσαία περιοχή της νησίδας Παναγιάς. Με σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Χίου και στη συνέχεια στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ Χίου.

Περιστατικό και στη Δασκαλόπετρα
Ένα τρίτο περιστατικό σημειώθηκε πρωινές ώρες Πέμπτης, 21/9, στη θαλάσσια περιοχή της Δασκαλόπετρας. Εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ακυβέρνητη πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο οπότε και ειδοποιήθηκε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Το πλήρωμά του, προχώρησε στην άμεση περισυλλογή και διάσωση 16 προσφύγων- μεταναστών (10 άνδρες και 6 γυναίκες), οι οποίοι επίσης μετά τη μεταφορά τους στο Λιμάνι Χίου μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Προανάκριση για όλες τις περιπτώσεις διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

Συνολικά δηλαδή στις 3 περιπτώσεις που δίνει στη δημοσιότητα το Λ.Σ.-Ελλ.Ακτ. έφθασαν στη Χίο 85 πρόσφυγες- μετανάστες, εκ των οποίων 49 άντρες, 19 γυναίκες και 17 παιδιά, χωρίς να γίνεται αναφορά από ποια χώρα προέρχονται.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜηχανική βλάβη Φ/Γ πλοίου- άμεση επέμβαση Λιμενικού
Επόμενο άρθροChios Art & Research Retreat 2: Διεπιστημονική φιλοξενία στο Αίπος