Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του προσφυγικού ζήτησε να κηρυχθούν Λέσβος, Χίος και Σάμος ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης λόγω των ασφυκτικών πλέον καταστάσεων που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση προσφύγων- μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων- μεταναστών. Αντί για 7.000 άτομα που αντέχουν οι δομές των τριών νησιών, σήμερα βρίσκονται περί τις 36.000 και μάλιστα οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες.
Η αιτία που έβγαλε χθες στους δρόμους της Μυτιλήνης 2.000 πρόσφυγες είναι ο νέος νόμος για το άσυλο, σημειώνεται στην ΕΡΤ Αιγαίου, καθώς ενημερώθηκαν ότι με τον νέο νόμο θα εξετάζονται οι αιτήσεις όσων έφτασαν στο νησί μετά την 1η Γενάρη του 2020 ενώ οι υπόλοιπες παγώνουν. Αυτό σημαίνει ότι για 20.000 ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στο νησί πολλοί από αυτούς για πάνω από έναν χρόνο, η υπόθεσή τους παγώνει ενώ θα συνεχίζουν να διαβιούν στην αθλιότητα της Μόριας.
Σε αυτό το θέμα δεν έχει δώσει απάντηση το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Υπουργό να επαναλαμβάνει τους στόχους για επιτάχυνση διαδικασιών και για δημιουργία κλειστών κέντρων χωρητικότητας 7 .000 ανθρώπων τη στιγμή που για 20.000 αιτούντες άσυλο στη Λέσβο δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.
Χθες, 3/2/20, μετά την πορεία των προσφύγων στην πόλη και ενώ κατευθύνονταν στο ΚΥΤ, υπό τη συνοδεία της αστυνομίας, πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας. Οι κάτοικοι του χωριού στη θέα εκατοντάδων ανθρώπων αναστατώθηκαν και σήμανε συναγερμός. Οι καμπάνες των εκκλησιών του χωριού άρχισαν να χτυπούν και γρήγορα το μισό χωριό βρέθηκε μπροστά από την κοινότητα ζητώντας άμεσα λύση, στην κατάσταση που βιώνουν και οι ίδιοι τα τελευταία 5 χρόνια.
Στο χωριό έφτασαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης οι οποίοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους υπουργούς για να τους εκθέσουν την κατάσταση. Ο Υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέφερε στους κατοίκους ότι στο σχέδιό του είναι να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας και όταν οι κάτοικοι ζήτησαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο κ. Μηταράκης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων οι οποίοι ζητούν αποσυμφόρηση εδώ και τώρα και να κλείσει η δομή.
Σε σύσκεψη με τον πρόεδρο που ακολούθησε αποφασίστηκε να ζητηθεί μόνιμη αστυνόμευση στις εισόδους του χωριού για να επέλθει η ηρεμία, ενώ ζητήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες να πάρουν πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Επίσης αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη, 4/2, να προχωρήσουν σε κατάληψη της ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, απόφαση που δε βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους καθώς θεωρούν ότι οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί πρέπει να προωθήσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο πρόεδρος του χωριού πάντως κ Μαστρογιάννης με λίγους κατοίκους θα υλοποιήσουν την απόφαση αυτή.
///
Σε ότι αφορά την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί και σύμφωνα με το χρονικό της ΕΡΤ Αιγαίου:
Πριν τις 11.00 το πρωί
Με πανό και πλακάτ που έγραφαν «Θέλουμε ελευθερία» αιτούντες άσυλο πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας από τη Μόρια προς τη Μυτιλήνη. Στο ύψος της ΔΕΗ, η αστυνομία επιχείρησε να ανακόψει μια πορεία άνω των 1.000 ατόμων που διαμαρτύρονται κύρια για τις άσχημες συνθήκες του ΚΥΤ της Μόριας και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις για το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει.
Η κινητοποίηση ήταν γνωστό ότι θα γίνει από την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα η αστυνομία είχε ενισχύσει τις δυνάμεις με προσωπικό από την Αθήνα.
Ομάδα προσφύγων διαφεύγουν στα χωράφια, στο ύψος του παλαιοπωλείου Παρελθόν, ενώ ανάβουν και φωτιές. Γίνεται ρίψη χημικών από την αστυνομία.
Παρά τα χημικά περί τις 12.30 μ.μ. μια ομάδα αιτούντων άσυλο καταφέρνουν να φτάσουν στην πόλη. Τοποθετούν δύο σκηνές στην προκυμαία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, ενώ διακόπτεται η κυκλοφορία στην προκυμαία Μυτιλήνης
Στη Μόρια, στη διασταύρωση με το χωριό, μια 3η ομάδα προσπαθεί να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Πετούν πέτρες.
Στη μέση της έντασης βρίσκεται η περιοχή του καταυλισμού του Καρά Τεπέ που οι πρόσφυγες και εργαζόμενοι στη δομή έχουν αναστατωθεί με το όσα συμβαίνουν στον κεντρικό δρόμο, παραμένουν όμως στο χώρο.
Μετά τις 2.30 μ.μ. η κατάσταση μπροστά από τη ΔΕΗ οδεύει προς εκτόνωση. Ομάδα 300 περίπου αιτούντων άσυλου με πολλά παιδιά ανάμεσά τους παραμένουν στην προκυμαία της Μυτιλήνης και στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου. Στην προβλήτα έχουν πλησιάσει πολλά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Ομάδας Διάσωσης.
Δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, που τονίζει πως επείγουν τα μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού καθώς και οι διαδικασίες ασύλου. Συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και υπομονή για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στο σημείο διαμαρτυρίας στην προκυμαία βρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Τσακίρης, ο Συντονιστής της ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Καραβασίλης, ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ Βασίλης Αμπελογιάννης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας, καθώς και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Με Πυξίδα τον Πολίτη” Εριφύλη Χιωτέλλη.
ΠΗΓΗ: voreioaigaio.ert.gr