Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου για παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου (video)- ανάγκη για ποδηλατόδρομους

Δήμος Χίου για παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου (video)- ανάγκη για ποδηλατόδρομους

168

Με ένα βίντεο για τη σημασία της χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή ο Δήμος Χίου τιμά –όπως αναφέρει- την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου· που έχει οριστεί στις 3 Ιουνίου.
Ένα βίντεο αφιερωμένο στην ποδηλασία ως ένα είδος εναλλακτικής και οικολογικής μετακίνησης στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Με τη συνεργασία του Συλλόγου «Ποδηλάτες Χίου» και πολίτες μικρούς και μεγάλους που έχουν βάλει το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους, στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να δοθεί το μήνυμα της επιλογής του ποδηλάτου ως καθημερινού μέσου μετακίνησης».
Μάλιστα το βίντεο ανοίγει και κλείνει με δήλωση του Δημάρχου Χίου (στην πλατεία Βουνακίου που με φόντο το πανό των κινητοποιήσεων «όχι άλλες φυλακές ψυχών στο Βόρειο αιγαίο» περνά και το μήνυμα ότι δεν θέλουμε άλλη κλειστή δομή προσφύγων- μεταναστών στο νησί), σημειώνοντας ότι «αλλάζουμε την εικόνα με ένα μέσο μεταφοράς διαχρονικά πάρα πολύ όμορφο».
Η ανάπτυξη του ίδιου του βίντεο όμως δείχνει την ιδιαίτερη δουλειά που χρειάζεται να γίνει στη Χίο, μια πόλη που δεν έχει ούτε ένα μέτρο ποδηλατόδρομου, με ευθύνες όλων των μέχρι τώρα αυτοδιοικητικών αρχών.

Τα γυρίσματα γίνονται είτε μέσα στο Δημοτικό Στάδιο είτε στον αθλότοπο της Φάρκαινας. Ενώ το πλάνο στο δρόμο της Λεωφόρου Ενώσεως, με τα αυτοκίνητα να διέρχονται δίπλα από τους ποδηλάτες, αναδεικνύει το πρόβλημα έλλειψης ποδηλατόδρομων.
Σημαντικό πάντως είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι παίρνουν μέρος στα γυρίσματα του βίντεο, φορούν ή έχουν κράνος ενώ επισημαίνουν την ανάγκη να τηρούνται οι βασικοί κανόνες του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας για ποδηλάτες.
Χρειάζεται όμως να μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή ώστε πραγματικά το κέντρο της πόλης να απελευθερωθεί από το αυτοκίνητο. Να αρχίσει ο σχεδιασμός για ποδηλατόδρομους, αλλά και επαναφορά ενός παλιού σχεδιασμού που ήθελε από την τότε Νομαρχιακή Αρχή δωρεάν παροχή ποδηλάτου σε όσους χρησιμοποιούσαν το χώρο στάθμευσης στην οδό Αλατίου.
Επίσης ο σχεδιασμός δρόμων, όπως για παράδειγμα του Περιφερειακού θα όφειλε να είχε άνετο πεζοδρόμιο αλλά και διαδρομή ποδηλατική. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ο Δήμος Χίου ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του βίντεο και ειδικά τα μέλη του Συλλόγου «Ποδηλάτες Χίου» και αναφέρει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των συμμετεχόντων:

Έφη Αμέντα
Μαρκέλλα Ατσίπαπα
Αγγελική Μπάτση
Γιώργος Παπαγιαννάκης
Νίκη Ρυθιανού
Ηλίας και Νίκος Σγούρας
Μιχάλης Σουλίκας
Μαρία Σταυριανού και Γιάννης Τζούμας, ο μόνος δημοσιογράφος της πόλης που κυκλοφορεί με ποδήλατο!

Διαφήμιση