Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ε, Τσάρλυ… η ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας 9/8/1945

Ε, Τσάρλυ… η ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας 9/8/1945

192

Ναγκασάκι

Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο.
Σήμερα έπεσε η Ατομική…
Σήμερα στα λιμάνια,
οι σωματέμποροι κι οι πορτοφολάδες
μπορούν να περηφανεύονται
που δεν έγιναν Εφευρέτες…
Σήμερα
θα μπορούσε να λέει στην προσευχή της
μια πόρνη:
Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ
που δεν γέννησα…

ποίημα του Φώτη Αγγουλέ, από τη συλλογή “ΠΟΙΗΜΑΤΑ” – Σύγχρονη Εποχή.


Τρεις μέρες μετά την πρώτη ατομική βόμβα που έπεσε στην πόλη Χιροσίμα* στις 6 Αυγούστου 1945, η δεύτερη ατομική βόμβα θα “σκότωνε” το Ναγκασάκι.
Το Β-29 Bockscar έριχνε τη δεύτερη ατομική βόμβα -γνωστή ως Fat Man- στην πόλη του Ναγκασάκι. Η πόλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της νοτίου Ιαπωνίας και την περίοδο εκείνη η πολεμική της βιομηχανία εργαζόταν πυρετωδώς για την παραγωγή πολεμικών πλοίων και άλλου σχετικού υλικού.
Όλα άλλαξαν στις 11:02 το πρωί, όταν ο Αμερικανός πιλότος του Β-29 βρέθηκε πάνω από την πόλη. Η συννεφιά τον εμπόδισε να ρίξει την ατομική βόμβα στο ακριβές σημείο, χωρίς αυτό να αλλάξει ιδιαίτερα τη μοίρα της πόλης: Η ατομική βόμβα έπεσε στη βιομηχανική περιοχή και εξερράγη 469 μέτρα προτού φτάσει στο έδαφος.
Περίπου 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ συνολικά έχασαν τη ζωή τους 100.000 Ιάπωνες.

* Η Χιροσίμα ιδρύθηκε το 1589.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε για τη λογιστική υποστήριξη του αυτοκρατορικού στρατού. Ήταν δε έδρα του Β’ Στρατιωτικού Επιτελείου, αποστολή του οποίου ήταν η άμυνα όλης της νότιας Ιαπωνίας.
Η ατομική βόμβα -γνωστή ως Little Boy- έπεσε στη Χιροσίμα στις 8:15 στις 6/8/1945.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, περίπου στις 8:00, είχε σημάνει συναγερμός, όταν τα ραντάρ εντόπισαν την είσοδο εχθρικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αυτός δεν κράτησε πολύ, δεδομένου ότι ο αριθμός των αεροσκαφών ήταν μικρός. Μόλις τρία.
Ένα από αυτά, το Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα. Αυτή εξερράγη περίπου 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, αφανίζοντας σε δευτερόλεπτα 80.000 ανθρώπους (συνολικά έχασαν τη ζωή τους 160.000 Ιάπωνες).
Είκοσι λεπτά αργότερα, το Τόκιο συνειδητοποιούσε ότι είχε χάσει την επικοινωνία με την πόλη. Ακολούθησαν φήμες για μια “τρομερή έκρηξη”.

Οι πληροφορίες έφτασαν έως το Γενικό Επιτελείο, το οποίο επίσης προσπάθησε να επικοινωνήσει. Απόλυτη σιγή. Τελικά αποφασίστηκε να πετάξει ένα πολεμικό αεροσκάφος προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε συμβεί.
Τρεις ώρες αργότερα, ο Ιάπωνας πιλότος πλησίαζε στη Χιροσίμα. Αρχικά είδε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια την ίδια την πόλη να καίγεται…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία πληροφορήθηκε επίσημα το γεγονός 16 ώρες αργότερα, μέσω του επίσημου ανακοινωθέντος του Λευκού Οίκου.

Ο επίλογος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε στις 15 Αυγούστου 1945, όταν ο τότε αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο (1901-1989) ανακοίνωνε τη συνθηκολόγηση της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και στις 10/8
Επόμενο άρθροΙατρικός Σύλλογος Χίου: απέναντι στον κορονοϊό ενίσχυση ΕΣΥ και εφαρμογή μέτρων πρόληψης