Αρχική Απόψεις Aρθρα ΕΠΠΟΧΙ: Από το αντίγραφο του Ντελακρουά μέχρι το REX, Κουβέντα να γίνεται…

ΕΠΠΟΧΙ: Από το αντίγραφο του Ντελακρουά μέχρι το REX, Κουβέντα να γίνεται…

105

Αυτό το αντίγραφο της Σφαγής της Χίου του Ντελακρουά εκτίθεται στον προθάλαμο του Βυζαντινού Μουσείου Χίου
Μεταφέρθηκε εκεί από την Νομαρχία όπου φυλασσόταν, τον Ιούνιο του 1922 για να κοσμήσει τον χώρο του Τζαμιού κατά την διάρκεια των εγκαινίων του ως Βυζαντινό Μουσείο, παρουσία του Βασιλιά.

Ο Νομάρχης Σταυρινίδης τότε είχε σηκώσει θύελλα ειρωνικών σχολίων στον Τύπο και στην κοινωνία διότι είχε εμφανιστεί ως δωρητής του πίνακα στο Μουσείο, ενώ ήταν απλώς εκείνος που έδωσε την εντολή της μεταφοράς του. Αυτοαναγορεύτηκε δωρητής πίνακα δηλαδή.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ο νυν δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης τότε που ήταν για μικρό διάστημα Βουλευτής Χίου της ΝΔ. Φωτογράφισε, με το κινητό του προφανώς, έναν ανάλογο πίνακα της περιόδου της Σφαγής, ο οποίος εκτίθεται σε κάποιον χώρο της Βουλής, έδωσε τις φωτογραφίες για εκτύπωση σε καμβά και εμφανίστηκε ως δωρητής βαρυσήμαντου πίνακα στην Βιβλιοθήκη Κοραή. Ο πίνακας αυτός βέβαια τώρα πρέπει να έχει πάει στην ανακύκλωση, πάντως δεν εκτίθεται πια στη Βιβλιοθήκη.

Το ΕΠΠΟΧΙ θυμήθηκε λόγω των όσων είπε πρόσφατα για το ΡΕΞ, αυτό το περιστατικό που μαρτυρά την σχέση του δημάρχου Κάρμαντζη με την αισθητική, την ιστορία, την τέχνη και γενικότερα με τον πολιτισμό, επίσης την σχέση του με την αυτοπροβολή του μέσω εξαγγελιών και δράσεων που χαρακτηρίζονται από έλλειμμα οράματος, μελέτης, γνώσεων και αισθητικής.

Κουβέντα να γίνεται δηλαδή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑντιδράσεις Δημοτικών παρατάξεων σε ανακοίνωση Δημάρχου για REX
Επόμενο άρθροΑναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Μ. Σαρρή- Μπελλέ, γράφει η Τ. Γαΐλα