Αρχική Green Life Ανθρώπων Ιστορίες «Η γενιά του 1940 δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ!», «Φύλλα Πορείας, 1940-1945:...

«Η γενιά του 1940 δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ!», «Φύλλα Πορείας, 1940-1945: Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη», γράφει η Σοφία Καρασούλη

113
Με το νου βρίσκομαι τώρα στη Χίο στην παρουσίαση του βιβλίου «Φύλλα Πορείας, 1940-1945: Το ημερολόγιο ενός στρατιώτη».

Σήμερα νιώθω μια βαθιά ικανοποίηση για αυτό το «μνημόσυνο» στον αλησμόνητο Κώστα Μαρή και συνάμα για την εκπλήρωση ενός χρέους στον πατέρα μου, που είχε αγαπήσει το ημερολόγιο του παλιού συστρατιώτη του και δεν ήθελε να χαθεί η σημαντική αυτή ιστορική μαρτυρία.

Τον αείμνηστο Κώστα Μαρή τον θυμάμαι σαν και τώρα με το μπερεδάκι του και το καλοσυνάτο του χαμόγελο να έρχεται συχνά -συνταξιούχος πια- στο μαζαγί τού πατέρα μου και να μιλούν πάντα για τις περιπέτειές τους στην Μέση Ανατολή.
Ήταν την δεκαετία του ’80, τότε που ο πατέρας μου συγκέντρωνε υλικό για το βιβλίο του «Χίος, 1943-1944: Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή και Εθνική Αντίσταση», για το οποίο ο Κώστας Μαρής του είχε προσφέρει πολύτιμο υλικό αναμνήσεων και πληροφοριών.

Τον Κώστα Μαρή τον θυμάμαι και στις παρελάσεις, πάντοτε παρόντα, φορώντας με δικαιολογημένη υπερηφάνεια όλα του τα πολεμικά παράσημα. Μάλιστα απορούσα τότε πώς αυτός ο γλυκύτατος και πράος άνθρωπος υπήρξε κάποτε πολεμιστής.

Όταν μετά τον θάνατό του ο γιος του ο Γιώργος παρέδωσε το ημερολόγιο του πατέρα του στον πατέρα μου κι εκείνος μού το έστειλε για να το διαβάσω, τότε γνώρισα πραγματικά τον άνθρωπο Κώστα Μαρή.

‘Εναν αγνό πατριώτη, έναν φιλόστοργο πατέρα, έναν αφοσιωμένο σύζυγο. Έναν στρατιώτη που πέρασε με καρτερία πέντε και παραπάνω χρόνια της ζωής του σε μια ατελείωτη πορεία από πόλεμο σε πόλεμο, από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, πάντα με την λαχτάρα της μακρινής πατρίδας και της οικογένειάς του, πάντα με αγωνία για το μέλλον, αλλά και με ανεξάντλητα αποθέματα θάρρους και υπομονής.

Πόσοι και πόσοι εκείνα τα σκληρά χρόνια δεν τρίφτηκαν έτσι μες στους πολέμους – όπως το λέει ο ποιητής… Το ημερολόγιο του Κώστα Μαρή καταθέτει όχι μόνο την εμπειρία την δική του αλλά και πολλών από τους συμπολεμιστές του, που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα και πέρασαν παρόμοιες περιπέτειες και δεινά.

Ελπίζω να διαβαστεί από πολλούς, και ειδικά από νέους. Γιατί όπως το έγραψε ο ίδιος ο Κώστας Μαρής: «Η γενιά του 1940 δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ!»

Ο χρήστης Sophia Karasouli-Milobar βρίσκεται στην τοποθεσία Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, 15/11/2023.
Διαφήμιση