Αρχική Απόψεις Aρθρα Η σπουδαιότητα της αλιείας στο Βροντάδο, με αφορμή το καΐκι “Στυλιανός” του...

Η σπουδαιότητα της αλιείας στο Βροντάδο, με αφορμή το καΐκι “Στυλιανός” του Φρ. Κυλαδίτη

176

Ομιλία του Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη στις 18-7-2012 με αφορμή την υιοθέτηση του αλιευτικού σκάφους «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στην περιοχή Γούβι Βροντάδου, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012 της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου:

Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του κατά την τελετή παραλαβής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναφέρει:  «Ανήκω σε µία χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου….». Θα μπορούσε άραγε κάποιος να αποτυπώσει γλαφυρότερα τη δυναμική της φυλής μας, σήμερα, που τούτο το πλεούμενο εγκαταλείπει δια παντός τη θάλασσα και βρίσκει τελευταίο  αραξοβόλι σ΄ αυτό το χώρο;

Μέσα σε τούτη τη θάλασσα, πάνω σε τούτες «τις αμμουδιές του Ομήρου», ο Βρονταδούσης ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι δημιουργίας από την ίδρυση της μικρής του κοινότητας, κατά το πρώτο μισό του 15ου αιώνα, ως το σήμερα.  Ο όρμος της Δασκαλόπετρας αποτελεί αντιπροσωπευτικό τόπο αλλά και το σπουδαιότερο πόλο ναυτικής τέχνης και αλιείας στο Βροντάδο, χωρίς να παραγνωρίζονται και οι περιοχές του Κασσού (σημερινού Όρμου Λω), του Βελονά, του Παντελάκη, του Εγκρεμού , τη περιοχής Κατσουνάκι  και Τριών Μύλων.

και καταλήγει σχετικά με το καϊκι “Στυλιανός”:

Αυτό το μουσειακό σκάφος,  με την απόφαση υιοθέτησής του το 2002 από τον τότε Δήμο Ομηρούπολης αλλά και με τη μεταφορά, συντήρηση και τοποθέτησή του από τη σημερινή Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, θα μας θυμίζει όλα όσα «αποσύρθηκαν» και «καταστράφηκαν», έναντι μιας χρηματικής αποζημίωσης. Φαντάζεστε, κάθε παραδοσιακό πλεούμενο κομμένο στα τρία; Ένα «πολιτισμικό έγκλημα» θα χαρακτηριζόταν απ΄ όσους αντιτίθενται  και αντ΄ αυτού προτείνουν, τα «αποσυρμένα» σκαριά να άλλαζαν χρήση και να γίνονταν τουριστικά, εκπαιδευτικά, ερασιτεχνικά ή πολιτισμικά μουσεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Vrontados_Kyladitis_alieia_2012 (1)

Αν αναρωτηθούμε κλείνοντας την αποψινή παρουσίαση του τεράστιου κεφαλαίου που λέγεται «αλιεία στο Βροντάδο», τι τελικά κατάφεραν οι πρόγονοί μας  να μάς αφήσουν ως υποθήκη για το παρόν και το μέλλον, η απάντηση θα ήταν μία και μόνη: «Μια πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, ανθρώπινες αξίες και το ήθος που χαρακτηρίζει το βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του λαού μας».  Μια κληρονομιά που δε χρειάζεται χρήμα για να συντηρηθεί, αλλά ψυχική ζέση, πάθος, μεράκι. Χρειάζεται δυνατά και υπεύθυνα ΟΧΙ αλλά και δημιουργικά ΝΑΙ, για να συνεχίσουμε να ζούμε αξιοπρεπώς, να έχουμε πολιτισμική και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλλογος υπαλλήλων Π.Ε.Χίου για “εντέλλεσθε” Αντιπεριφερειάρχη για εξεταστές οδήγησης
Επόμενο άρθροΔιάπλους στη μνήμη Αγίου Στεφάνου στην Ελάτα, 1/8/19