Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος υπαλλήλων Π.Ε.Χίου για “εντέλλεσθε” Αντιπεριφερειάρχη για εξεταστές οδήγησης

Σύλλογος υπαλλήλων Π.Ε.Χίου για “εντέλλεσθε” Αντιπεριφερειάρχη για εξεταστές οδήγησης

138

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Χίου με αφορμή το «εντέλλεσθε» του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννη Ξενάκη, στα μέλη του συλλόγου, εργαζόμενους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χίου.
Μέσα από μια λεπτομερή απάντηση 10 σημείων ο Σύλλογος ρίχνει φως στο γιατί τόσο καιρό δεν γίνονται εξετάσεις για άδειες οδήγησης, επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι ότι έκαναν είναι εντός δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και που δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται, ενώ χαρακτηρίζει το «εντέλλεσθε» σαν τουφεκιά στον αέρα. Σημειώνουν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι βασική προϋπόθεση για επίλυση των προβλημάτων και ευελπιστούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί λύση στο θέμα των εξετάσεων οδήγησης.
Αναλυτικά η απάντηση του Συλλόγου των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ
Χίος, 30/7/2019
Προς:Τοπικά ΜΜΕ
Κοιν:Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Ανακοίνωση Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Χίου με αφορμή το εντέλλεσθε του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΒΑ κ. Ξενάκη στους συναδέλφους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Χίου
Με αφορμή την με αρ. πρωτ. 26/23-7-2019 εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΒΑ κ. Ξενάκη σχετικά με την άμεση διενέργεια πρακτικών εξετάσεων οδήγησης, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Η διοίκηση γνώριζε ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2019 οι συνάδελφοι εξεταστές οδήγησης είχαν υποβάλει την παραίτησή τους. Παρόλα αυτά, και ενώ υπήρχε προκηρυγμένη αποχή από το συγκεκριμένο έργο από την Ομοσπονδία μας, αφενός έκανε αποδεκτές εκ των πραγμάτων τις παραιτήσεις, αφετέρου δεν μερίμνησε για την αντικατάστασή τους και την εκπαίδευση – πιστοποίηση νέων εξεταστών.
2. Η διενέργεια των εξετάσεων αποτελεί πρόσθετο έργο και δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανείς υπάλληλος να το αναλάβει, παρά μόνον κατόπιν αίτησής του και σχετικής εκπαίδευσης.
Με την ίδια λογική, ο υπάλληλος έχει δικαίωμα να παραιτηθεί από την παροχή του πρόσθετου αυτού έργου, όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλάζουν, ή όταν ο ίδιος ο εργαζόμενος κρίνει ότι δεν δύναται να το παρέχει πλέον.
Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων (γενική ή ειδική) αποτελεί ευθύνη του φορέα, προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και χρηματοδοτείται από την υπηρεσία.
3. Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι σαφείς καθώς επέβαλαν την εφαρμογή του νέου νόμου για τη διενέργεια εξετάσεων ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (π.χ. πίστες εξέτασης) και ενώ οι προϋποθέσεις που θέτει δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας τόσο για τους εξεταζόμενους όσο και για τους εξεταστές, παραδείγματα οι τραυματισμοί συναδέλφων και πολιτών κατά την διάρκεια εξετάσεων από λάθος χειρισμούς των εξεταζομένων.
Σε αυτή τη βάση στηρίζονταν και οι παραιτήσεις των συναδέλφων, και δεν γνωρίζουμε με ποια λογική το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να κινδυνεύει ο εργαζόμενος εξεταστής και οι εξεταζόμενοιεν ώρα εργασίας.
4. Η επιλογή του χρόνου έκδοσης της εντολής από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, είναι για εμάς «τουφεκιά στον αέρα» και φτηνή ρητορική με στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του ως αρμόδιος εκπρόσωπος της διοίκησης επί του συγκεκριμένου θέματος.
5. Η σύνταξη μίας εντολής δεν απαιτεί, κατά την γνώμη μας, μιάμιση σελίδα ρητορείας με κλισέ νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Είναι ένα υπηρεσιακό έγγραφο που με μία παράγραφο μπορεί ο δίδων την εντολή να εξηγήσει στους εντελλόμενους τι απαιτεί από εκείνους. Παρόλα αυτά φαίνεται η αγωνία του Αντιπεριφερειάρχη να στηριχτεί στην κουλτούρα που έχει κυριαρχήσει τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο φταίει για όλα τα κακά της μοίρας μας.
Ξεχνάει – ή μάλλον αργά θυμήθηκε – ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ότι μέρος του δημοσίου είναι και ο ίδιος.
6. Μπορεί να θεωρεί ότι με τη στάση του αυτή θα εισπράξει έστω καθυστερημένα κάποιο πολιτικό όφελος, (για αυτό υποθέτουμε ότι κοινοποίησε και το έγγραφό του στον τύπο), αλλά οι αντιφάσεις παραμένουν:
(1) ναι μεν δεν επέστρεψε τις παραιτήσεις στους συναδέλφους, αντίθετα τις έκανε ουσιαστικά δεκτές, με δεδομένο ότι εξέδωσε απόφαση με τους εξεταστές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για το 2019, χωρίς να εντάξει εξεταστές για τη Χίο,
(2) δεν δίνει εντολή σε όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που υπήρξαν πιστοποιημένοι εξεταστές και τώρα έχουν παραιτηθεί (6 στην Μυτιλήνη, 2 στην Λήμνο και 1 στην Σάμο), παρά μόνο στους συναδέλφους της ΠΕ Χίου (3) αναγνώρισε στην πράξη το δικαίωμα στην παραίτηση.
7. Οι συνάδελφοι πολύ πριν την ψήφιση του νόμου είχαν εντοπίσει και επισημάνει τα προβλήματα, είχαν διεκδικήσει δυναμικά από το υπουργείο αλλαγές και τροποποιήσεις και τελικά έχουν βρεθεί δακτυλοδεικτούμενοι ως μοναδικοί υπεύθυνοι σε μία κατάσταση που τους υπερβαίνει, χωρίς να οφείλονται στους ίδιους τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες.
8. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι, ως οφείλουν, θα συμμορφωθούν με την εντολή του αντιπεριφερειάρχη, εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις, κάτι που επίσης αποτελεί υποχρέωσή τους ως δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι πρέπει πρώτα από όλα να μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας.
9. Σχετικά με τα σχόλια και τους φόβους που εξέφρασαν εκπαιδευτές οδήγησης ότι θα τύχουν άδικης αντιμετώπισης από τους συναδέλφους, φοβόμαστε ότι κινούνται στο ίδιο μοτίβο της δημιουργίας ενός κλίματος όπου ο εύκολος στόχος είναι ο εργαζόμενος.
Λυπούμαστε πραγματικά για τα σχόλια αυτά που διαρρέονται ανώνυμα και αναπαράγονται άκριτα και ουσιαστικά έχουν στόχο την «πίεση» προς τους εξεταστές να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα μη ικανοί οδηγοί να πάρουν δίπλωμα και να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.
10. Ελπίζουμε οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής αρχής από τις νέες θέσεις που θα αναλάβουν να κατανοήσουν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών.
Ελπίζουμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί λύση στο θέμα των εξετάσεων οδήγησης (όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, γεγονός που αναγνωρίζει ότι ο νέος νόμος είναι στην πράξη ανεφάρμοστος), προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Εκ του Δ.Σ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιμάνι Χίου: Ασκηση εξουδετέρωσης εκρηκτικού μηχανισμού
Επόμενο άρθροΗ σπουδαιότητα της αλιείας στο Βροντάδο, με αφορμή το καΐκι “Στυλιανός” του Φρ. Κυλαδίτη