Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Οχι μόνο θέση για τη Χίο, αλλά ούτε καν...

Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Οχι μόνο θέση για τη Χίο, αλλά ούτε καν κίνητρα στην προκήρυξη για γιατρούς

184

Σχετικά με την προκήρυξη της 28ης Φεβρουαρίου για 704 θέσεις ειδικευμένων Ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ και την γενική απογοήτευση στο νησί μας για την απουσία από τους πίνακες του Νοσοκομείου της Χίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου επιθυμεί να επισημάνει τα παρακάτω, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και του Π.Ι.Σ, θεωρούμε ότι η στήριξη του ΕΣΥ για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική, θα πρέπει να συμπεριλάβει οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα, που θα καταστήσουν θελκτική την είσοδο νέων γιατρών και θα εξασφαλίσουν την παραμονή των ήδη υπαρχόντων.

• Ο αριθμός των προκηρυχθέντων θέσεων καθώς είναι πολύ μικρότερος από τις 2000 και πλέον θέσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν, υποτυπωδώς έστω, τα μεγάλα κενά των νοσοκομείων της χώρας, είναι φυσικό και επόμενο να αφήνει εκτός προκήρυξης κάποια νοσοκομεία, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας.
• Tο Νοσοκομείο μας (Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου) είναι γνωστό ότι παρουσιάζει σοβαρά θέματα υποστελέχωσης σε νευραλγικά τμήματα όπως το Ακτινολογικό και τα Τ.Ε.Π, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές ειδικότητες που καλύπτονται μόνο από ένα ειδικευμένο Ιατρό με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινή εφημεριακή κάλυψη των τμημάτων αυτών.
Προκήρυξη 2-3 θέσεων, όπως συνήθως γίνεται κάθε φορά που η Χίος περιλαμβάνεται στους πίνακες, διαιωνίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς δεν επαρκεί για να συμπληρώνει νέα κενά που προκύπτουν από τις περιοδικές συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις των γιατρών.
Απαιτείται λοιπόν-έστω και εκ των υστέρων-η προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, ως ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση του νοσοκομείου.
Από μόνες τους οι προκηρύξεις όμως, χωρίς να έχει υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις μας για ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις και παροχή κινήτρων στους Ιατρούς του ΕΣΥ, είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί ένα μετέωρο βήμα στο κενό, καθώς για άλλη μια φορά δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για αυτές και θα καταστούν άγονες.
• Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και του Π.Ι.Σ, θεωρούμε ότι η στήριξη του ΕΣΥ για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική, θα πρέπει να συμπεριλάβει οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα, που θα καταστήσουν θελκτική την είσοδο νέων γιατρών και θα εξασφαλίσουν την παραμονή των ήδη υπαρχόντων. Είναι αυτονόητο, ότι τα προαναφερόμενα κίνητρα αποτελούν μονόδρομο για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Διαφήμιση