Αρχική Νέα Τοπικά Ιατρικός Σύλλογος : Μην επαναπαυόμαστε από το χαμηλό ιικό φορτίο στο νησί

Ιατρικός Σύλλογος : Μην επαναπαυόμαστε από το χαμηλό ιικό φορτίο στο νησί

45
“Η γνωστή ρήση: «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», που αποτελεί το βασικό δόγμα του λειτουργήματός μας, πρέπει να είναι ο κανόνας για όλους. Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε…”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, που καλεί τους πολίτες – παρά την κόπωση που υπάρχει – να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνοντας τις πεπερασμένες δυνατότητες που έχει ένα νοσοκομείο σε μια νησιωτική υγειονομική περιφέρεια, καθώς και το γεγονός ότι το νησί «σε περιόδους υψηλής κινητικότητας του πληθυσμού επηρεάζεται από το υψηλό ιικό φορτίο άλλων περιοχών της χώρας».
«Έτσι, ο προγραμματισμός σχολικών εκδρομών των λυκείων του νησιού, σε πόλεις οι οποίες στην παρούσα φάση της πανδημίας χαρακτηρίζονται ως πολύ υψηλού κινδύνου – Θεσσαλονίκη, Βόλος, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Αθήνα – προξενεί εύλογες ανησυχίες, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και οι αφίξεις των φοιτητών από τις ίδιες πόλεις. Η επανεξέταση της σκοπιμότητάς τους, ειδικά αυτή την περίοδο κρίνεται από μέρους μας, ως άκρως απαραίτητη», σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

“Η γνωστή ρήση «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» που αποτελεί το βασικό δόγμα του λειτουργήματός μας, πρέπει να είναι ο κανόνας για όλους. Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε…”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, που καλεί τους πολίτες -παρά την κόπωση που υπάρχει- να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας .

«Στον τόπο μας η πειθαρχημένη στάση των πολιτών, ο σεβασμός των επιστημονικών θέσεων και οδηγιών και το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο νομού Πανελληνίως ,έχουν συμβάλλει -ως τώρα- σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενεργών κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Όμως, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου (Ι.Σ. Χίου) επισημαίνει, ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης «δ», καθώς το κύμα αυτό συντηρείται και από τους ανεμβολίαστους και από τους εμβολιασμένους. Και φυσικά, αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα η νέα μετάλλαξη «ο», η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

“Έτσι λοιπόν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής από μέρους των πολιτών και η πιστή εφαρμογή των ιχνηλατήσεων και της απομόνωσης των κρουσμάτων από την πλευρά της πολιτείας, η οποία δυστυχώς το τελευταίο διάστημα και δυσλειτουργεί και εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα”, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Σημειώνοντας τις πεπερασμένες δυνατότητες που έχει ένα νοσοκομείο σε μια νησιωτική υγειονομική περιφέρεια καθώς και το γεγονός ότι το νησί «σε περιόδους υψηλής κινητικότητας του πληθυσμού επηρεάζεται από το υψηλό ιικό φορτίο άλλων περιοχών της χώρας».
«Έτσι,  ο προγραμματισμός σχολικών εκδρομών των λυκείων του νησιού σε πόλεις οι οποίες στην παρούσα φάση της πανδημίας χαρακτηρίζονται ως πολύ υψηλού κινδύνου (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Αθήνα), προξενεί εύλογες ανησυχίες, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και οι αφίξεις των φοιτητών από τις ίδιες πόλεις. Η επανεξέταση της σκοπιμότητάς τους, ειδικά αυτή την περίοδο κρίνεται από μέρους μας, ως άκρως απαραίτητη», σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

Ζητώντας έτσι από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί, επισημαίνει ότι ακόμα και αν η Χίος πηγαίνει γενικά καλά «η υπερπλήρωση των ΜΕΘ των μεγάλων αστικών κέντρων με διασωληνωμένους ασθενείς Covid, κάνει αδύνατη τη νοσηλεία ασθενών με άλλες επείγουσες παθήσεις ή και ασθενών με Covid από νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Κατά συνέπεια, σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, αν προκύψει επιδείνωση της τοπικής επιδημιολογικής εικόνας και ανάγκη διακομιδών, αυτές θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν μητροπολιτικό νοσοκομείο αναφοράς που να μπορεί να τις υποδεχτεί».

//////

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤζάμπολ ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (3-4/12)
Επόμενο άρθροΜουσείο Μαστίχας Χίου: Κούκλες και κουκλο-ιστορίες