Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ισόβια για ανθρωποκτονία και 15 έτη για βιασμό στους 2 κατηγορούμενους

Ισόβια για ανθρωποκτονία και 15 έτη για βιασμό στους 2 κατηγορούμενους

68

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Εντονη συναισθηματική φόρτιση την Παρασκευή 15/5/2020, στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας με τους συνηγόρους να επιχειρούν να επινοήσουν ελαφρυντικά, την άτυχη μάνα να ξεσπά και την εισαγγελέα, αλλά και τα μέλη του δικαστηρίου να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ● «Να είστε άντρες με μπέσα. Μη γίνετε βιαστές», η νουθεσία της Κυριακής Τοπαλούδη σε νεαρούς άντρες από το πλήθος που μαζεύτηκε για συμπαράσταση.

Ισόβια και επιπλέον 15ετής κάθειρξη για καθέναν από τους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό, την κακοποίηση και την εκ προθέσεως δολοφονία της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη ήταν η χθεσινή ετυμηγορία τακτικών και λαϊκών δικαστών του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου της Αθήνας.

Τα μέλη του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, δεν είδαν κανένα ελαφρυντικό στα πρόσωπα των δύο νεαρών κατηγορουμένων, ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας που προκάλεσε το ξέσπασμα με φωνές και λυγμούς της μητέρας της αδικοχαμένης φοιτήτριας μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Δεν γυρνάει πίσω το παιδί μου, ποιο ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας; Δεκαεφτά χρονώ ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η προσπάθεια της υπεράσπισης για την αναγνώριση του ελαφρυντικού με σκοπό να «σπάσουν» τα ισόβια δεν βρήκε ανταπόκριση στο δικαστήριο. Νωρίτερα, μέσα σε απόλυτη σιωπή που επικράτησε στην αίθουσα, διά στόματος προέδρου, ο 23χρονος Μ.Κ. μαζί με τον 21χρονο Α.Λ. κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, όπως κατηγορούνται. Λίγες μόλις μέρες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης του Μ.Κ., η έδρα του δικαστηρίου απένειμε δικαιοσύνη για την άγρια δολοφονία της άτυχης Ελένης φράζοντας την έξοδο των φυλακών στον πρώτο κατηγορούμενο.

Καταπέλτης ήταν και χθες η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, η οποία επανέλαβε το «modus operandi» των δύο δραστών, ενώ για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη είπε ότι δεν έχουν επιδείξει ειλικρινή μετάνοια, αλλά απολύτως συνεννοημένοι παριστάνουν τους τσακωμένους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Τις συγκεκριμένες πράξεις έκαναν επί ένα χρόνο με τον ίδιο τρόπο δράσης: «ο 21χρονος έβρισκε κορίτσια ως λάφυρα και τα πήγαινε στον 23χρονο Ροδίτη» πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Ενα από τα ελαφρυντικά που διεκδίκησαν οι υπερασπιστές των δύο κατηγορουμένων ήταν και αυτό της καλής συμπεριφοράς μέσα στο δικαστήριο, ενώ ο 23χρονος Μ.Κ. επικαλέστηκε την ανάγνωριση του ακαταλόγιστου ή επικουρικά τον μειωμένο καταλογισμό στην πράξη την οποία δεν παραδέχτηκε ποτέ.

Η εισαγγελική λειτουργός διέγνωσε ακόμα έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι τέλους. Εκανε λόγο για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ακόμα διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Το θύμα ήταν «παρούσα» και χθες μέσα στη δικαστική αίθουσα μέσω των φωτογραφιών που κρατούσε ψηλά στο ακροατήριο ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης ως υπόμνηση της αλλοτινής ύπαρξής της.

Πολλά νέα παιδιά και κυρίως νεαροί άντρες που ήταν ανάμεσα στο πλήθος πλησίασαν την Κυριακή Τοπαλούδη ως ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης και εκείνη τους επιφύλαξε μια μητρική νουθεσία: «Να είστε άντρες με μπέσα. Μη γίνετε βιαστές».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠέντε Μαθήματα Που Μου Χάρισαν Πενήντα Μέρες Εγκλεισμού, της Μ. Μαγγανάρη
Επόμενο άρθροΦιλοπαίγμονες ἐν οὐ παικτοῖς, του Λ. Πυργάρη