Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Κυριακή του Πάσχα με την ταινία “η δεξιά τσέπη του ράσου”, ΕΡΤ2

Κυριακή του Πάσχα με την ταινία “η δεξιά τσέπη του ράσου”, ΕΡΤ2

256
Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στις 23.45, η ΕΡΤ 2 προβάλλει, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την ταινία τού σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά “Η δεξιά τσέπη του ράσου” που βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη.
* Το πρωτότυπο έργο είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής Μακριδάκη, στην οποία αποτυπώνονται απολύτως τα λόγια της σπουδαίας Ιωάννας Καρυστιάνη: “ο γενέθλιος τόπος μας είναι σαν το εμβόλιο στο χέρι του καθενός μας και ο πρώτος μας έρωτας: ανεξάντλητος και απερπάτητος, γιατί συμπυκνώνει πολλές ιστορίες, πολλά πάθη όλων των λογιών. Είναι το πιο στέρεο υλικό μέσα μας και μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή”.
* Και, πράγματι, ο Γ. Μ., με την ευρωστία που του προσφέρει το “εμβόλιο” αυτό, σκέπτεται, λόγω και έργω, τους Ανθρώπους, το Χρόνο, την Ιστορία και τους Καιρούς.
* Και αυτό είναι μια σπουδαία κατάκτηση από την πλευρά του, που γίνεται ακόμα σπουδαιότερη, αν αναλογισθεί κανείς το γενικότερο πλαίσιο της “ασθενούς” ή εξασθενημένης εποχής μας, αλλά και τα παραμελημένα χώματα της περιφέρειας, όπου έχει αποφασίσει να ανήκει ως “ασκούμενος συγγραφέας και φυσικός καλλιεργητής” – όπως ο ίδιος ο Γ. Μ. αυτοχαρακτηρίζεται.
* Μακάρι, λοιπόν, κάθε τόπος να είχε περισσότερους Μακριδάκηδες να γράφουν, να καταγράφουν, να συγγράφουν, να παρεμβαίνουν, να αντιπαρατίθενται, να εμμένουν, να επιμένουν, ενώ, την ίδια στιγμή, περιμένουν τα θαύματα των νέων καρπών της γης ή των λέξεων, που ακούραστα και συνειδητά υπηρετούν. 🌿
Στ. ΤΣ.
από τις Σχολικές Δραστηριότητες Δ.Δ.Εκπαίδευσης Χίου.
Διαφήμιση