Αρχική Νέα Τοπικά Ερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού για τον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα, από το...

Ερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού για τον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα, από το βουλευτή Ν. Μηταράκη

122

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού για το αν υπάρχει άδεια για τη λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων- μεταναστών στη Σούδα του Κάστρου της Χίου κατέθεσε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης.
Συγκεκριμένα θέτει θέμα φθορών στο Κάστρο της Χίου από τον «παράτυπο καταυλισμό μεταναστών», όπως αναφέρει το Κέντρο που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Χίου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Οι όποιες δηλαδή δραστηριότητες στο συγκεκριμένο καταυλισμό, γίνονται είτε υπό την μέριμνα είτε υπό την επίβλεψη των εργαζομένων από τους δύο προαναφερόμενους φορείς· κάτι που δεν φαίνεται στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ.
Πάντως στην τελευταία ερώτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού (όπου ζητούνται και τα τυχόν έγγραφα) ρωτάται το υπουργείο αν «Έχει γίνει σχετική επικοινωνία/ αλληλογραφία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Δήμο και τυχόν άλλες υπηρεσίες για το θέμα;».

Συγκεκριμένα η ερώτηση και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων από πλευράς Ν. Μηταράκη έχει ως εξής:
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα: «Φθορές στο Κάστρο της Χίου από τον παράτυπο καταυλισμό μεταναστών»
Το Κάστρο της Χίου, έκτασης περίπου 180.000 τ.μ., αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό μνημείο, ιδιαίτερης σημασίας για το νησί αλλά και γενικότερα για τη χώρα. Η ύπαρξή του ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ θεωρείται ότι πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την περίοδο της γενουατοκρατίας και την οθωμανική περίοδο.
Σήμερα ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό τμήμα του μνημείου αποτελεί κομμάτι και όριο για τον παράτυπο καταυλισμό μεταναστών με αποτέλεσμα αυτό να φθείρεται συστηματικά και καθημερινά. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι χρησιμοποιείται για καθημερινές οικιακές εργασίες όπως για παράδειγμα το άπλωμα ρούχων, ανοίγονται τρύπες για στήριξη σκηνών, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγω ντεπόζιτων καυσίμων που είναι αποθηκευμένα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία του Κάστρου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, γεγονός που δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων του μνημείου.
Χρέος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ουσιαστική προστασία των μνημείων που έχουν πραγματική πολιτιστική αξία, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται. Στην απάντηση σας (Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/435492/2932/6.2.2017) σε σχετικό ερώτημά μου (107/2244/27.12.2016) αναφέρετε ότι η άδεια που δόθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι τρίμηνη, και χορηγήθηκε το 2015 λόγω του προσωρινού και αναστρέψιμου χαρακτήρα της εγκατάστασης. Ωστόσο έχουν ήδη παρέλθει 2,5 χρόνια και η δομή εξακολουθεί να υφίσταται.
Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η Υπουργός:
1.
Υπάρχει σήμερα άδεια εν ισχύ από το Υπουργείο Πολιτισμού ως προς τη λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου;
2.
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου στο κομμάτι που βρίσκεται εντός του καταυλισμού;
3.
Συγκεκριμένα, διεξάγονται συστηματικές αυτοψίες και έλεγχοι από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου ως προς τη χρήση του μνημείου και τις δραστηριότητες εντός αυτού; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και των αυτοψιών και τα σχετικά πορίσματα;
4.
Έχει γίνει σχετική επικοινωνία/ αλληλογραφία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Δήμο και τυχόν άλλες υπηρεσίες για το θέμα;
Παρακαλούμε να μας δοθούν:
1.
Πορίσματα / αποτελέσματα ελέγχων και αυτοψιών των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στο χώρο του καταυλισμού μεταναστών Σούδας.
2.
Η αλληλογραφία με την Ύπατη Αρμοστεία, το Δήμο Χίο και τυχόν άλλες υπηρεσίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο ερωτών βουλευτής
Νότης Μηταράκης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην MKO PRAKSIS, καταγγελία του Σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων
Επόμενο άρθροΗ Χίος τιμά τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου