Αρχική Νέα Τοπικά Ν. Μηταράκης για κλειστή δομή Αίπος, like και fakenews (video)

Ν. Μηταράκης για κλειστή δομή Αίπος, like και fakenews (video)

161

Μιλώντας για τα Κλειστά Κέντρα που προχωρούν σε Σάμο, Κω και Λέρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου, μετά τις επαφές που είχε, στις 10/7/20, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και το Δήμαρχο του νησιού:
«Το θέμα της Χίου παραμένει ανοιχτό. Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός, μέσα στο καλοκαίρι, και με την αποσυμφόρηση που έχει ήδη γίνει, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει τη ΒΙΑΛ… Θα είχαμε ξεκινήσει βάση του αρχικού σχεδιασμού ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές αντιδράσεις.
Κάποιες αντιδράσεις καθαρά πολιτικές από παρατάξεις που δεν πιστεύουν στη λογική των ελεγχόμενων κέντρων, παρατάξεις της Αριστεράς. Κάποιοι οι οποίοι επένδυσαν σε fake news και ακραίο λαϊκισμό. Κάποιοι οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους λόγο παραμονής στα γεγονότα και λόγο ύπαρξης.
Η ουσία των πραγμάτων όμως είναι ότι τα Καμπόχωρα εξαιτίας αυτής της αδιέξοδης στάσης κάποιων, συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για τη Χίο».

Χωρίς έτσι να υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για το κατά πόσο η πολιτική του υπουργείου κινήθηκε επίσης αδιέξοδα, μέχρι την πλήρη σύγκρουση με τα ΜΑΤ και στη σχετική ερώτηση, «μήπως η πολιτική που άσκησε το υπουργείο ήταν τέτοια που δεν βοηθούσε να προχωρήσουν αυτές οι δομές σε Χίο και Λέσβο», ο κ. Μηταράκης «χωρίς να θέλει -όπως είπε- να γυρίσει το ρολόι πίσω» απέδωσε τις επιτάξεις στο θέμα του κορονοϊού που η Κυβέρνηση από τότε έβλεπε ότι ερχόταν καθώς και στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Χαρακτήρισε δε ψευδή την εικόνα για τις δημιουργίες υπερδομών (αλήθεια στις πόσες χιλιάδες θα τις θεωρούσε υπερδομές το υπουργείο;) και δυνατότητα κάποιων να κερδίσουν like στο facebook.
«Χωρίς να θέλω να γυρίσω το ρολόι πίσω, είναι δεδομένο ότι το Φεβρουάριο υπήρχε ένα πολύ πιο δύσκολο κλίμα, λαμβανομένων υπόψη των πολύ αυξημένων ροών που βιώναμε το 2019 και αρχές 2020. Αυτό άφησε κάποιους να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα για υπερδομές, για πόλη, πολιτείες, μειονότητες και άλλα πράγματα τα οποία δεν στηρίζονται στη λογική. Απλώς για κάποιους τους έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουν like στο face book, αλλά πολιτική με like στο face book δεν γίνεται.
Το Φεβρουάριο βλέπαμε δύο εξελίξεις πιο έντονα, από ότι έβλεπε η τοπική κοινωνία. Βλέπαμε την επικείμενη πανδημία του κορονοϊού, η οποία αποτέλεσε και τη βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις, οι οποίες όταν αναγγέλθηκαν τότε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η αντίδραση ήταν «αυτά ήταν υπερβολές, δεν υπάρχουν κορονοϊοί και δεν θα επηρεαστούν τα νησιά μας» και δύο μήνες μετά ήμασταν όλοι σε lockdown.
Και δεύτερο υπήρχε μια ένταση με τη γείτονα, η οποία μερικές βδομάδες αργότερα εκδηλώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα μας…».

Διαφήμιση