Αρχική Νέα Τοπικά Νέα κινητοποίηση στην υγεία, 8 Σεπτεμβρίου, ζητούν βαρέα και ανθυγιεινά αγωνιζόμενοι και...

Νέα κινητοποίηση στην υγεία, 8 Σεπτεμβρίου, ζητούν βαρέα και ανθυγιεινά αγωνιζόμενοι και για τον covid19

212

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ακόμα μία Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις 10:30 π.μ. στην είσοδο του  Σκυλίτσειου νοσοκομείου.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) αναφέρει:

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει στο Υπουργείο Εργασίας  η επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα «ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας».

Απαιτούμε να σταματήσει η ΚΟΡΟΪΔΙΑ και ΠΡΟΣΒΟΛΗ απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματος μας για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με  χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας.

Ωστόσο, όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς, εργαζομένους μέσω ΕΟΔΥ κλπ) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται το αίτημα μας για συστηματικό προληπτικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, δεν παίρνει τα αναγκαία για την προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ενώ και στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας.

Επίσης,  αντί να προσλάβουν με επείγουσες διαδικασίες, όσους επιπλέον εργαζόμενους χρειάζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις και τα διοικητικά συμβούλια των Νοσοκομείων,   αξιοποιούν την επιδημία με στόχο να επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες υγείας στα ΒΑΕ,   την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου σε  συμβολική Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις 10:30 π.μ. στην είσοδο του  νοσοκομείου  της Χίου,  τηρώντας όλα τα  απαραίτητα μέτρα προστασίας για να Διεκδικήσουμε όλοι μαζί  :

  • Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους
  • να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας
  • κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου).

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικονομική ενίσχυση για μελισσοκόμους Ψαρών, Οινουσσών (και άλλων μικρών νησιών Αιγαίου)
Επόμενο άρθροΧιακή Συμπολιτεία: αυστηρή κριτική στο Δήμαρχο Χίου για αγωγή κατά δημότη