Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ο Κ. Μητσοτάκης στα νησιά, μετά την κατακραυγή για ΜΑΤ και επίταξη

Ο Κ. Μητσοτάκης στα νησιά, μετά την κατακραυγή για ΜΑΤ και επίταξη

338

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, 27/2/20, η έκτακτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου, λίγες ώρες μετά τα αστυνομικά έκτροπα σε Χίο και Λέσβο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σύντομα επισκέψεις στα τρία νησιά της περιοχής, όμως θα ξεκινήσει από τη Σάμο, δηλαδή στο νησί όπου δεν συνέβη σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με την άγρια καταστολή σε Λέσβο και Χίο.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.
“Μεταφέραμε για ακόμα μια φορά, σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου των αιρετών που εστάλη μέσω του Δήμου Χίου.

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού – Ανακοίνωση
μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Δελτίο τύπου αιρετών (μέσω Δήμου Χίου)

Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος που απασχολεί και ταλαιπωρεί τα νησιά μας.

Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, καθώς επίσης και τα τελευταία γεγονότα.

Μεταφέραμε για ακόμα μια φορά, σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω, μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις, ξεκινώντας άμεσα, από τη Σάμο.

Λόγω καιρού δεν συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του πρωθυπουργού, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης καθώς και ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δεν παρέστη στη σύσκεψη επειδή ακυρώθηκαν οι πτήσεις λόγο κακοκαιρίας. Ο κ. Μουτζούρης, πάντως, είχε προκαλέσει την ενόχληση του Μαξίμου μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε και τον κατέγραφε να μιλάει χυδαία για τον πρωθυπουργό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοινή ανακοίνωση ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ για λογοκρισία στην ΕΡΤ
Επόμενο άρθροΑνοικτά τα καταστήματα, μετά τη διήμερη απεργία λόγω της βίας των ΜΑΤ