Αρχική Νέα Τοπικά Οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα- δεν ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους ο Δήμος...

Οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα- δεν ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους ο Δήμος λόγω κορονοϊού- άλλα ζήτησε το υπουργείο

69

Για λόγους ασφαλείας δεν θα διαθέσει κλιματιζόμενες αίθουσες στο κοινό τις ημέρες αυτές του καύσωνα, ο Δήμος Χίου, καθώς όπως αναφέρει “η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου COVID 19 δεν επιτρέπει συνωστισμός σε κλειστούς χώρους”.

Αλλα όμως φαίνεται ότι ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που σύμφωνα με “Τα Νέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης” απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή –οδηγία σ΄ όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, τονίζοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της συμβολής τους αλλά και του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του , ο κ. Πέτσας, προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας:

“Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη αλλά και η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επικράτηση των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλείσθε να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να προετοιμάσετε κατάλληλα τις κοινωνικές δομές των υπηρεσιών σας, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύψουν, με άμεση διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου και με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την παραμονή των αστέγων και ιδίως των ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό.
Επίσης, σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας μας και της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών δράσεων πυροπροστασίας, υπογραμμίζω και παρακαλώ για τις συντονισμένες και άμεσες ενέργειές σας με σκοπό την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης (απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών, διάνοιξη ζωνών, καθαρισμός των περιαστικών περιοχών κ.ο.κ.), καθώς και για την ετοιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών εν όψει του αυξημένου κινδύνου των δασικών πυρκαγιών.
Μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταθούμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά».

Τοπικά μένουμε στις σχετικές οδηγίες που κοινοποιεί το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου προς τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Από την πλευρά μας να θυμίσουμε να αφήνουμε μπολάκια με νερό για τους μικρούς μας τετράποδους και φτερωτούς φίλους.

 Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
 Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
 Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
 Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
 Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν έχετε βρέφη και παιδιά
 Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
 Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχετε ηλικιωμένους
 Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
 Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
 Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Χρυσός» με Ολυμπιακό ρεκόρ ο Στ. Ντούσκος στο απλό σκιφ (δείτε την κούρσα)
Επόμενο άρθρο«Μουσική, θέατρο, λόγος», παράσταση στο Μουσείο Μαστίχας από τη “Μούσα Ελληνική”