Όλα ξεκίνησαν το 1973.
Η Ελληνική Ημέρα – το ελληνικό πανηγύρι του Βανκούβερ- ήταν μια ιδέα του Νίκου Ζαπάντη, Έλληνα μετανάστη από την Κεφαλονιά, ενός από τους πρώτους Έλληνες που ήρθαν στο Βανκούβερ μετά τον πόλεμο και εκδότη της εφημερίδας «The Hellenic View».
Ο Ζαπάντης, ο οποίος ήταν τότε μέλος του FolkFest του Βανκούβερ, υπέβαλε στο συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας την πρόταση για τη διοργάνωση μιας Ελληνικής Ημέρας στα πλαίσια του FolkFest για την προβολή του Ελληνισμού.
Η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ Γιώργο Τσακούμη και το Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή για την Ελληνική Ημέρα. Πρόεδρος ήταν ο Νίκος Ζαπάντης, με μέλη της επιτροπής τους Βασίλη Πάππα, Γιώργο Μπόνη και Εμμανουήλ Παπουτσάκη. Η Ελληνική Κοινότητα υπέβαλε πρόταση στο FolkFest 1974, η οποία εγκρίθηκε με επιχορήγηση 1.000 δολαρίων από την πόλη του Βανκούβερ. Κι έτσι γεννήθηκε η Ελληνική Ημέρα του Βανκούβερ!
Η πρώτη Ελληνική Ημέρα
Η πρώτη Ελληνική Ημέρα πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 1974.
Η ημέρα ξεκίνησε με μια μεγάλη παρέλαση.
Διάφοροι ελληνικοί σύλλογοι, μαθητές από τα διάφορα ελληνικά σχολεία καθώς και χορευτικά συγκροτήματα παρέλασαν με υπερηφάνεια φορώντας παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και κρατώντας σημαίες και λάβαρα.
Στην παρέλαση υπήρχαν και όμορφα άρματα του κάθε ελληνικού συλλόγου, και στη σκηνή ελληνικοί χοροί με τη συνοδεία μουσικών.
Φυσικά, οι επισκέπτες μπορούσαν να γευθούν νόστιμα ελληνικά φαγητά και σερβιριζόταν και μπύρα. Εκείνη την εποχή, δεν επιτρεπόταν να σερβίρονται οινοπνευματώδη ποτά τις Κυριακές, ούτε καν σε εστιατόρια!
Ο Νίκος Ζαπάντης και ο Γιώργος Ζερμπίνος κατάφεραν να πάρουν ειδική άδεια για να σερβίρουν οινοπνευματώδη ποτά την Κυριακή και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο, βάζοντας μέσο τον βουλευτή Norman Levi.
Η πρώτη Ελληνική Ημέρα είχε τεράστια επιτυχία με περίπου 4.000 επισκέπτες. Η περιοχή του West Broadway έκλεισε για την κυκλοφορία από την οδό MacDonald έως την οδό Waterloo. Με μουσική παντού και χορό στους δρόμους, το μεγάλο ελληνικό πανηγύρι κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η Ελληνική Ημέρα συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Σε επιστολή του στην εφημερίδα Vancouver Sun στις 15 Ιουλίου του 1976, ο κάτοικος του Βανκούβερ Ken Barbour έγραψε:
«Έλληνες παρακαλώ! Συγχαρητήρια στην ελληνική κοινότητα του Κιτσιλάνο για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την πρόσφατη Ελληνική Ημέρα.
Κρίμα που εμείς οι γεννημένοι Καναδοί δεν μπορούμε να διοργανώσουμε κάτι αντίστοιχο για την 1η Ιουλίου (Ημέρα του Καναδά).»
Η πώληση ποτών και τα προβλήματα
Μέχρι το 1978, η Ελληνική Ημέρα είχε γίνει ένα από τα πιο αναμενόμενα φεστιβάλ του Βανκούβερ.
Ο Παντελής Καπαδούκας, πρόεδρος της επιτροπής της Ελληνικής Ημέρας τότε, είχε υπολογίσει ότι περισσότερα από 40.000 άτομα επισκέφθηκαν την Ελληνική Ημέρα το 1978, βάσει του πόσα σουβλάκια πουλήθηκαν.
Δυστυχώς, η πώληση οινοπνευματωδών ποτών προσέλκυσε πολλούς που ενδιαφέρονταν περισσότερο για το ποτό παρά για τον ελληνικό πολιτισμό. Από την αρχή υπήρξαν μερικά περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και βανδαλισμών.
Το 1982 το Δημοτικό Συμβούλιο του Βανκούβερ αποφασίζει να σταματήσει την πώληση οινοπνευματωδών ποτών στις 6 το απόγευμα.
Ως αποτέλεσμα, δεν έγινε Ελληνική Ημέρα το 1982. Η Ελληνική Ημέρα ακυρώθηκε και πάλι το 1984 και το 1987. Οι διοργανωτές προσέλαβαν ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, αλλά τα έξοδα ήταν πολλά.
Σύμφωνα με τον K. Griffin, συγγραφέα του βιβλίου «Vancouver’s Many Faces», «το 1988, την τελευταία χρονιά που πραγματοποιήθηκε η Ελληνική Ημέρα στο West Broadway, η ελληνοκαναδική κοινότητα έπρεπε να βρει 27.000 δολάρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης».
«Η Ελληνική Ημέρα καθιερώθηκε την εποχή που χτίσαμε το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο… με την ιδέα “‘μια ανοιχτή πόρτα, ένα ανοιχτό παράθυρο για όλους’” Κι αυτό το πετύχαμε!».
Αγγελος Πάππας
Επιστροφή το 2005
Η Ελληνική Ημέρα επέστρεψε στο Βανκούβερ στις 26 Ιουνίου 2005, μετά από 17 χρόνια.
Η οργάνωση της κράτησε δυόμιση χρόνια μετά από προσπάθειες του Νίκου Πάνου, Παντελή Καπαδούκα, Γιώργου Μπόνη, Απόστολου Φύσσα, Τζένης Σιορμανωλάκη καθώς και πολλών άλλων εθελοντών της ελληνικής παροικίας και τοπικών συλλόγων. Οι χορηγοί ανέλαβαν το κόστος ύψους 120.000 δολαρίων.
Η περιοχή West Broadway έκλεισε και πάλι για την κυκλοφορία από τις οδούς MacDonald έως Blenheim από το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Στήθηκε μια κεντρική σκηνή στην οδό Carnarvon για χορευτικές παραστάσεις, μια σκηνή για επιδείξεις μαγειρικής στην οδό Trutch, ένας παιδικός χώρος και ένα ομαδικό εργαστήρι κατασκευής μάσκας.
Η Ελληνική Ημέρα 2005 είχε μεγάλη επιτυχία και την επισκέφθηκαν πάνω από 50.000 άτομα.
Ελληνικός πολιτιστικός μήνας
Μέχρι το 2007 η Εβδομάδα Ελληνικής Κληρονομιάς που προηγήθηκε της Ελληνικής Ημέρας είχε μετατραπεί σε Ελληνικό Πολιτιστικό Μήνα.
Διοργανώθηκαν εκθέσεις στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Βανκούβερ, Hellas Expo στο κεντρικό παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και στην οδό Granville Street, θεατρικές παραστάσεις, δημόσιες διαλέξεις, προβολές ελληνικών ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, και μουσικές εκδηλώσεις.
Το μεγάλο Ελληνικό πανηγύρι
Μετά από ένα διάλειμμα 2 ετών λόγω της πανδημίας, η Ελληνική Ημέρα επανήλθε το 2022, μαζί με τον μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που περιλάμβανε για πρώτη φορά Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
Οι σημερινοί επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της Ελληνικής Ημέρας είναι ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας, και η Γιάννα Γκιλάλης.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Ελληνική Ημέρα. Η Ελληνική Ημέρα, θα γίνει στις 23 Ιουνίου 2024, παραμένει ένα από τα αγαπημένα φεστιβάλ του Βανκούβερ, ένα μεγάλο ελληνικό πανηγύρι.
Οι Έλληνες του Βανκούβερ θα συγκεντρωθούν και πάλι για να γιορτάσουν και να μοιραστούν το φαγητό, την μουσική, τους χορούς, και τις παραδόσεις μας με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης μας.
Όπως το θέτει ο Άγγελος Πάππας, πρώην πρόεδρος της επιτροπής της Ελληνικής Ημέρας για αρκετά χρόνια: «Η Ελληνική Ημέρα καθιερώθηκε την εποχή που χτίσαμε το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο… με την ιδέα “‘μια ανοιχτή πόρτα, ένα ανοιχτό παράθυρο για όλους’” Κι αυτό το πετύχαμε!».
Σοφία Καρασούλη
Ιούνιος 2024