Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Παπαδόπουλος: Με αφορμή την περιβόητη τηλεοπτική εκπομπή -΄΄παιχνίδι΄΄ <>

Γιώργος Παπαδόπουλος: Με αφορμή την περιβόητη τηλεοπτική εκπομπή -΄΄παιχνίδι΄΄ <>

118

ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα νέο ΄΄φρούτο΄΄ κατέκλυσε τη ζωή πολλών πολιτών της χώρας μας: Το τηλεπαιχνίδι <<SURVIVOR>> που παρακολουθεί εντατικά, ενίοτε και με μανία, πληθώρα ανθρώπων από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Βέβαια, θα μου πει κάποιος, γιατί αναφέρεις <<κατέκλυσε τη ζωή>>; Αφού, όποιος θέλει το βλέπει και όποιος δεν θέλει απλά γυρίζει το τηλεοπτικό κανάλι σε άλλο σταθμό (ή και καλύτερα την κλείνει εντελώς…). Όμως, ανέφερα <<κατέκλυσε>> διότι, ακριβώς, οι περιβόητες μετρήσεις δημοσκοπήσεων μαρτυρούν ότι, είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που το παρακολουθούν.
Αλλά, τι είναι το SURVIVOR; Μήπως είναι ένα απλό παιχνίδι ευγενούς άμιλλας; Όχι. Μήπως είναι ένα απλό παιχνίδι φιλικού ανταγωνισμού; Μάλλον όχι. Μήπως είναι ένα παιχνίδι που, βλέποντάς το, όχι απλά περνάς την ώρα σου, αλλά λαμβάνεις και μηνύματα που διαμορφώνουν την προσωπικότητά σου σε μια καλύτερη, ανθρωπινότερη και ποιοτική ζωή; Σίγουρα όχι. Τότε, τι είναι, τελικά, το ΄΄παιχνίδι΄΄ αυτό;
Είναι ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Είναι ο ακούσιος βιασμός της ανθρώπινης φύσης (αφού σε βάζουν να κάνεις πράγματα που δεν πιστεύεις, δεν επιθυμείς να σου συμβαίνουν και δεν επέλεξες ο ίδιος. Μάλιστα πολλάκις γογγύζεις για το γεγονός ότι σου συμβαίνουν. Άρα το κάνεις διότι υποχρεώνεσαι, αναμένοντας μια αντιπαροχή που δεν σε πειράζει να τη λάβεις αφού ξευτελιστείς !). Και καλά για τον παίκτη αυτόν(-ήν) που επέλεξε να συμμετάσχει στο SURVIVOR… Αλλά αυτός που το παρακολουθεί, γίνεται παθητικός συμπαίκτης δίχως να το καταλαβαίνει. Μιλώντας δε και για παιδιά –μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ή του Γυμνασίου, εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα για το ποια μηνύματα ζωής, διαβίωσης και τρόπου συμπεριφοράς στην καθημερινότητα με τους συνανθρώπους τους, δίνει αυτή η ΄΄εκπομπή-παιχνίδι΄΄…! Ρουφιάνεψε, γονάτισε τον διπλανό σου, κοίτα το τομάρι σου και μόνο, πάτα επί πτωμάτων για να επιβιώσεις και να κερδίσεις το έπαθλο (δηλαδή την καθημερινότητα) αφού μόνον τότε δεν θα σε διώξουν (βλέπε περιθωριοποιήσουν στην καθημερινή βιοτή) και θα τύχεις του τελικού ΄΄νικηφόρου΄΄ επάθλου, μιας και θα τους έχεις ΄΄εξοντώσει΄΄ όλους… !!! Για να μην πούμε ότι, πολλά περιστατικά θυμίζουν Τάγματα Συγκέντρωσης (δίχως φαγητό, ψυχική και σωματική βία, κλπ). Μιλάμε για ζούγκλα !!!
Στην Ελλάδα του 2017 το είδαμε και αυτό. Ωραία παραδείγματα δίνουν… Τα τηλεοπτικά <<σκουπίδια>> δίνουν και παίρνουν διαρκώς. Κανένας συναισθηματισμός, καμία ανθρωπιά, κανένας οίκτος. Απεναντίας, η ξεφτίλα, η προδοσία και η ντροπή είναι στην ημερήσια διάταξη για την νικηφόρα επικράτηση !
Συμπερασματικά, το περιβόητο SURVIVOR δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα τηλεοπτικό παιχνίδι που συνιστά ένα δημόσιο μάθημα κανιβαλισμού. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί της Β΄/θμιας Εκπ/σης της Θεσσαλονίκης (μέσω της Γ΄ ΕΛΜΕ Θες/νικης) <<είναι η επιβολή του παράλογου, παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας, απ΄ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα.
Ας δώσουμε, λοιπόν, άλλη μια μάχη ενάντια στα τηλεοπτικά σκουπίδια, προβάλλοντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού του Άλλου, της φιλίας, του γνήσιου αθλητικού πνεύματος, του αληθινού αγώνα για απελευθερωμένη Παιδεία στα πλαίσια μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας>>.-

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔρ. Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη: στη μνήμη Ιωάννη Αυγουστή
Επόμενο άρθροΣτη μνήμη του Νίκου Γιαλούρη