Αρχική Νέα Τοπικά Πολυτεχνείο 1973- Συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου- ανακοινώσεις φορέων

Πολυτεχνείο 1973- Συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου- ανακοινώσεις φορέων

101

50 Χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73, τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας την πάλη, διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει., αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ που καλεί στις 6.00 μ.μ. σε συγκέντρωση μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (στην οδό Μιχάλων).

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου με την πλούσια πάλη ενάντια στη δικτατορία που στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αναδεικνύει τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός, που είναι ικανή να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε αντίπαλο!

Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη έδωσε αποστομωτική απάντηση στα κελεύσματα της υποταγής, όταν κάποιοι τότε έλεγαν “η χούντα είναι πανίσχυρη”, ενώ άλλοι ότι “θα πέσει σαν ώριμο φρούτο καλώντας τον λαό και τη νεολαία να περιμένουν λύση “από τα πάνω και εκ των έσω”.

 

Εορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση
την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, στις 6:00 μ.μ.
μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Ιστορία όμως τους διέψευσε. Ο λαός, µε τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων µε το εργατικό κίνημα. Το ίδιο και σήμερα, η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος και όχι στην αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει προς όφελός μας. Αυτά τρόμαξαν τη χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους “στην αναμονή” και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που η Παλαιστίνη “φλέγεται” και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη με άμεσες συνέπειες και από τη βαθειά εμπλοκή της χώρας μας!

Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζει το δικαίωμα του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα.
Κανένα Σωματείο, κανένας φορέας και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στις θηριωδίες του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!

ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ μπροστά στη σφαγή!
Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!
Με τον Παλαιστινιακό Λαό και τον Ισραηλινό Λαό αλλά όχι με το κράτος Δολοφόνο του Ισραήλ!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και το σύστημα που τα γεννά. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας και των πολέμων.!

Αντλούμε δύναμη από τον ηρωικό αγώνα του Λαού μας και της νεολαίας μας, η 17 Νοέμβρη είναι πηγή άντλησης συμπερασμάτων για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας !

“Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε Γιορτή… ήτανε Εξέγερση και Πάλη Ταξική “.

Εμπνεόμαστε
Διδασκόμαστε
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΝΤ ΧΙΟΥ ΑΔΕΔΥ

Ανακοινώσεις φορέων
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας έχει να επιδείξει πάρα πολλά στον πιο καίριο πολιτικοκοινωνικό αγώνα με αποκορύφωμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Οι νέοι, η ελπίδα κάθε χώρας επαναστάτησαν εναντίον του καθεστώτος της χούντας διεκδικώντας την χαμένη ελευθερία τους στο λόγο τους, στην κοινωνική ισότητα, στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κοινωνικής ισότητας.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων σηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό
μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Φοιτητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, παιδεία, καθώς
και ένα καλύτερο αύριο.
Σήμερα, που η κοινωνία μας βιώνει δραματικές καταστάσεις από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες πολιτικές, από μια θανατηφόρα πανδημία που επηρέασε τις ζωές μας με το χειρότερο τρόπο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναρωτιέται σιωπηλά αν είμαστε ελεύθεροι, αν έχουμε δημοκρατία και αν τελικά το σύνθημα και ο στόχος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι όχι μόνο επίκαιρος, αλλά και επιτακτικός.
Όλοι μαζί μπορούμε, έχοντας μπροστάρη τη νεολαία μας, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να αγωνιστούμε ενωμένοι και να ανάψουμε και πάλι την σπίθα της ελπίδας που θα φωτίσει το μέλλον μας.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου, κλείνει η ανακοίνωση, θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Παρασκευή 17/11/2023 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
(σ.σ. CHIOSNEWS.COM: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει ενημερώσει για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στο Αμφιθέατρό του στη Χίο).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973. 50 χρόνια από την κορυφαία εκδήλωση του φοιτητικού και γενικότερου αντιδικτατορικού κινήματος.
Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ.
H επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς. Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής τις βιώνει και ο ισραηλινός λαός, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του Ισραήλ, που σέρνεται συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου “Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ” συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.
Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” μας διδάσκει ότι πρέπει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, της Δημόσιας Παιδείας”.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΧΙΟΥ
“…Το βασικό αίτημα που συνόδευσε πριν πενήντα χρόνια την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», όπως και πολλά ακόμη αιτήματα, μεταξύ των οποίων η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα.
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των συνόρων. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια ή να αγνοήσει τις σφαγές στη Γάζα. Ένα διεθνές κατεστημένο, προεξαρχόντων των Η.Π.Α., κάνουν πλάτες στο Ισραήλ που βομβαρδίζει και σκοτώνει, αμάχους, γυναίκες και παιδιά του Παλαιστινιακού λαού, που διεκδικεί χρόνια τώρα να ζει σε μία ελεύθερη χώρα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Εγκλήματα επί εγκλημάτων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης του Ισραήλ και της Δύσης στη Μέση Ανατολή.
Τα συμφέροντα των Η.Π.Α. ήταν, μεταξύ άλλων, που έφεραν την 21η Απριλίου του 1967 τη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, για να καταργήσει κάθε έννοια Δημοκρατίας, κάθε ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα και ταυτόχρονα να δολοφονήσει, να φυλακίσει και να εκτοπίσει αντιστασιακούς δημοκρατικούς πολίτες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, μας δίδαξε πώς ένας λαός μπορεί να έχει μέλλον όταν ορθώνει το ανάστημα του στη βία και την ανομία, όταν αγωνίζεται για την προάσπιση της Δημοκρατίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκαθοδηγούμενη δικτατορία της 21ης Απρίλη, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα συνθήματα για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ», εκτός από την πύλη του Πολυτεχνείου και στη συνείδηση των εργαζομένων.

Την σπίθα που άναψε τις μέρες του Νοέμβρη του 1973, την κράτησαν άσβεστη οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια, αναδεικνύοντας την δύναμη που έχει ο λαός. Με τον αγώνα του μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου μας δείχνουν ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να κάνουμε ριζικές ανατροπές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης ΕΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εμπορευματοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό παιδεία, υγεία, νερό, κοινωνική ασφάλιση κλπ. Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κόντρα στην ημιαπασχόληση, τις 13 ώρες δουλειάς, τη ζωή λάστιχο που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
“… Ο Σύλλογος γυναικών Χίου τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να τιμήσουμε τους αγώνες, τις θυσίες, τους νεκρούς, τους δολοφονημένους, τους φυλακισμένους, τους βασανισμένους όχι μόνο της εξέγερσης του 1974 ,αλλά όλης της περιόδου της χούντας.
Καλεί τις γυναίκες να δώσουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο ,την προσφυγιά και την εκμετάλλευση…”.

ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου
“… στη σημερινή 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», 50 ολόκληρα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραμένει αδικαίωτο και σήμερα φαντάζει πιο μακρινό από ποτέ.
Ποιο ψωμί, ποια παιδεία και κυρίως ποια ελευθερία έχει μείνει όρθια σε αυτόν τον τόπο;
Με Συναδελφικούς Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
Δ.Σ ΠΕΣ ΝΑΤ”.

Διαφήμιση