Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι διαρρηγμένες σχέσεις Εθνικού Κέντρου και Ομογένειας, του Μιχάλη Ψώρα

Οι διαρρηγμένες σχέσεις Εθνικού Κέντρου και Ομογένειας, του Μιχάλη Ψώρα

292

Με αφορμή τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ομογένεια κατά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Νέα Υόρκη από τον Στρατηγό  ε.α. κ . Φραγκούλη Φράγκο και από τον Δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού θα μας επιτρέψετε να καταθέσομε κάποιες προσωπικές σκέψεις . Πιο συγκεκριμένα πράγματι πολύ σωστά ο κ. Φράγκος κάλεσε τους  ομογενείς μας να κινητοποιηθούν, προκειμένου να διασώσουν με επιχειρηματικές κινήσεις τη δημόσια περιουσία που απειλείται από Τούρκους επενδυτές στα νησιά μας .
Όμως για να έχει ένα τέτοιο σημαντικό κάλεσμα αποτέλεσμα θα πρέπει προηγουμένως να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής Ομογένειας και του απαξιωμένου  Ελληνικού Κράτους.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει:
1) Να αρθούν τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν τους ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε πόσοι ομογενείς μας έχασαν τα λεφτά τους όλα αυτά τα χρόνια , προσπαθώντας να κάνουν επενδύσεις με αποτέλεσμα να απολεσθεί η οποιαδήποτε εμπιστοσύνη τους στο Ελληνικό Κράτος
2) Να απλοποιηθεί επιτέλους η διαδικασία της αποκτήσεως της Ελληνικής υπηκοότητας από τα παιδιά των ομογενών, αντί να υπεραπλουστεύεται η διαδικασία απόκτησης Ελληνικής Ιθαγένειας από αλλοδαπούς που δεν θέλουν και να μείνουν στην Ελλάδα. Παράλληλα να λυθεί επιτέλους – όπως πολύ σωστά τονίζει ο Στρατηγός-  το θέμα της άσκησης του δικαιώματος ψήφου της ομογένειας από τον τόπο διαμονής τους.
Είναι εντελώς παράλογο να ζητάς από κάποιο συμπατριώτη σου τα λεφτά του και παράλληλα να μην τον αφήνεις να εκλέγει ή να εκλέγεται !

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η νοοτροπία  του «ελεήστε τον φτωχό» που υιοθετούν χρόνια τώρα οι  Έλληνες Αιρετοί όταν επισκέπτονται τους Έλληνες στο εξωτερικό ζητιανεύοντας χρήματα για κάποιο δημόσιο ίδρυμα ή σωματείο .
Ας υιοθετήσουν οι Αιρετοί μας πιο ουσιαστικές μεθόδους προσέγγισης όπως είναι το Εβραϊκό μοντέλο που εφαρμόστηκε στις σχέσεις του κράτους του Ισραήλ και των απανταχού Εβραίων, που δεν είναι άλλο από τον κατάλληλο συντονισμό Εθνικού Κέντρου και Ομογένειας σε ότι αφορά τα Εθνικά και Οικονομικά θέματα και όχι μόνο . Πιστεύομε ότι εάν είχε εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο  η Ελλάδα δεν θα καταστρέφονταν οικονομικά , αφού με την ισχυρή αυτή σχέση  με την Ομογένεια δεν θα  απευθυνόμασταν στην Τρόικα προκειμένου να σωθεί οικονομικά η χώρα , αλλά θα απευθυνόμασταν στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν νοείται να έχομε μια ισχυρή Ομογένεια και μια ισχυρή Εμπορική Ναυτιλία και παράλληλα να έχομε ένα χρεοκοπημένο Κράτος.
Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ ομογένειας και Ελληνικού Κράτους θα μας είχαν λύσει όλα αυτά τα χρόνια πολλά οικονομικά αλλά και εθνικά μας προβλήματα. Δυστυχώς όμως συνεχίζομε να είμαστε αυτοκαταστροφικοί  και να εμπαίζομε ακόμα και σήμερα τους Ομογενείς μας, εμποδίζοντας  τους όχι μόνο να επενδύσουν αλλά και να βοηθήσουν στα εθνικά μας θέματα.
Ίσως μια Εθνική Πανστρατιά στο εξωτερικό να ξεσήκωνε τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, προκειμένου να υλοποιηθεί  το παραπάνω κάλεσμα του Στρατηγού, αφού προηγουμένως θα  είχαν αρθεί τα παραπάνω εμπόδια , ώστε να ανακτηθεί με αυτό τον τρόπο η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ Εθνικού Κέντρου και Ομογένειας .  Διαφορετικά θα είμαστε για πολλά χρόνια ακόμα υπό καθεστώς οικονομικής δικτατορίας και πιθανής απώλειας της Εθνικής μας κυριαρχίας. Οι Τούρκοι « επενδυτές» καραδοκούν….

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Μιχάλης Ψώρας

Δικηγόρος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ CHIOSNEWS.COM

Διαφήμιση