Αρχική Απόψεις Aρθρα Αφιέρωμα στον ποιητή της προσφυγιάς, Φώτη Αγγουλέ!, του Νίκου Ροδίτη

Αφιέρωμα στον ποιητή της προσφυγιάς, Φώτη Αγγουλέ!, του Νίκου Ροδίτη

183

Ώρες – ώρες φίλοι μας χρειάζεται, επιβάλλεται θα λέγαμε να το βλέπουμε κάπως αλλιώς, γιατί οι καιροί αυτοί είναι περίεργοι…
«Καλή» είναι η διαπραγμάτευση, αλλά να μη το παρακάνουμε κιόλας, παντού μιζέρια και φόβος… Λες και τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε καλά εμείς οι Έλληνες… Έλεος πια!
Πριν λίγες μέρες μπήκε και επίσημα η άνοιξη, φτάνει πια «ο χειμώνας γύρω»! Έτσι να το πάρουμε λίγο ποιητικά και άρα προς τον πολιτισμό μεριά που είναι από τα υγιή κομμάτια της ζωής μας… Και όταν είναι ταξικός αυτός ακόμη καλύτερα!
Έτσι λοιπόν ένα πολύ καλό αφιέρωμα μνήμης στον Χιώτη κομμουνιστή ποιητή της προσφυγιάς και του αγώνα, Φώτη Αγγουλέ, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε στο πολύ φιλόξενο χώρο του wine-bar «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» στο λιμάνι της Χίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το παράρτημα Χίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ποιητή στις 27 Μαρτίου του 1964.
Λίγα λόγια για εκείνον: γεννήθηκε στον Τσεσμέ της Τουρκίας.
Το 1922 ήρθε στη Χίο. Στη Δευτέρα τάξη εγκατέλειψε το σχολείο για να βοηθήσει στο σπίτι. Στα 15 του ξεκίνησε να γράφει στίχους. Λίγο αργότερα πήγε μαθητευόμενος τυπογράφος, άρχισε επαφές με πνευματικούς ανθρώπους. Τον έχρισαν ποιητή, δημοσιογράφο και εκδότη. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές από 1934 ως 1938. Έπειτα κυκλοφόρησε και λογοτεχνικό περιοδικό μαζί με άλλους και μετα μόνος. Βρέθηκε στη Μέση Ανατολή λόγω φρονημάτων… Συνεργάστηκε με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Εκεί τύπωνε και περιοδικό. Στην συνέχεια μετατέθηκε στο κυβερνητικό γραφείο τύπου του Καϊρου. Εκεί πέρα παντρεύτηκε. Συνελήφθη με άλλους δημοκράτες και φυλακίστηκε… Ήρθε στην Ελλάδα τον ξανά φυλάκισαν… Βγήκε το 1956 και γύρισε στη Χίο. Αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας και τον παρακολουθούσε η αστυνομία… Δεχόταν απειλές, όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε το γράψιμο δημοσίως πάλι!
Κατά τη διάρκεια, τέλος, του αφιερώματος της δευτέρας αποδόθηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Αγγουλέ. Ποιήματα απήγγειλαν οι Χριστίνα Παληού και Αγγελίνα Σκούφαλου ενώ μελοποιημένα ποιήματα απέδωσαν οι Παντελής Καβύρης, Σταμάτης Μορφονιός και Σιδερής Χαλλιορής.
Τέλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ανάτυπο της σατυρικής εφημερίδας του Φώτη Αγγουλέ «Η ΜΙΧΑΛΟΥ» της περιόδου 1932-1935.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από ΤΟ ΚΑΡΦΙ (1/4/17) και τη στήλη:
ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
Αφιέρωμα στον ποιητή της προσφυγιάς, Φώτη Αγγουλέ!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10 χρόνια Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου (Eορταστικές εκδηλώσεις )
Επόμενο άρθροΕκδίκαση μήνυσης κατά δ.σ. Μ. Σκούφαλου και προέδρου ΝΤ ΑΔΕΔΥ Γ. Αμπαζή- στάση εργασίας σε ΑΔΕΔΥ