Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σε ισχύ το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης βίζα στα νησιά –15% Αύξηση...

Σε ισχύ το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης βίζα στα νησιά –15% Αύξηση στις αιτήσεις το 1ο τρίμηνο του έτους

93

Από σήμερα 1η Απριλίου,  ξεκινά η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζα στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που δεν περιμένουν μεγάλο μερίδιο της πίτας των 30 εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα μας μέσα από πτήσεις τσάρτερ και μέσα από την κρουαζιέρα.
Να θυμίσουμε ότι μετά την απορριπτική απάντηση της ΕΕ μέσα στον Φλεβάρη τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο των προσφυγικών ροών, Λέσβου Χίου Σάμου Κω και Λέρου κατέθεσαν εκ νέου αίτημα στην ΕΕ η οποία και αποφάσισε τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος.
Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια τόνισε ότι:
«ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά αφού σημειώθηκε αύξηση 15% των αιτημάτων για έκδοση βίζα στο προξενείο, ενώ μόνο για τον Μάρτη η αύξηση είναι της τάξης του 40%.
“Το προσωπικό του Προξενείου ενισχύεται όποτε είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ταχύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης ενώ υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις ειρήνης και φιλίας των δύο λαών μας».
Όσον αφορά τη σύνδεση της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη η υπόθεση έχει βαλτώσει καθώς η ναυτιλιακή εταιρία του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης περιμένει να παραλάβει τα καινούρια πλοία που θα έχουν τις προδιαγραφές να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι.
Σε επικοινωνία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, με τον δήμαρχο της Σμύρνης ενημερώθηκε για την πρόθεση που υπάρχει τα δρομολόγια να ξεκινήσουν αμέσως μετά την παραλαβή των πλοίων έστω και αν γίνει αργά το καλοκαίρι για να εγκαινιαστεί και να καθιερωθεί η γραμμή.
Η κυρία Παπούλια κάλεσε και τους Έλληνες να επισκέπτονται τη Σμύρνη αλλά και τα ελληνικά νησιά  καθώς αξίζουν τη στήριξη όλων μας.
Όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο) θα εφαρμοστεί και εφέτος με διάρκεια ισχύος από την 1η Απριλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2017.
Η διαδικασία αφορά όλους τους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων οι οποίοι υπάγονται στην υποχρέωση κατοχής θεώρησης, ευρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και οι οποίοι μετακινούνται απ’ ευθείας από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Εξαιρούνται οι πολίτες τρίτων χωρών οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία προσώπων για τα οποία απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση.
Όπως και πέρυσι, θα χορηγούνται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Θεωρήσεων, θεωρήσεις Περιορισμένης Εδαφικής Ισχύος, μόνο για την Ελλάδα, μιας εισόδου, με δικαίωμα παραμονής έως 15 ημέρες.
Η θεώρηση θα χορηγείται σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα «VIS», με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση “Σώζοντας την Ελπίδα” της Αρετής Παληού
Επόμενο άρθρο“Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα” από το ΦΟ Καρδαμύλων στο ΟΜΗΡΕΙΟ