Αρχική Μαστίχα Περί μαστίχας Σήμερα που γιορτάζει… Άγιος Ισίδωρος, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Σήμερα που γιορτάζει… Άγιος Ισίδωρος, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

656

Άγιος Ισίδωρος, πολιούχος της Χίου, προστάτης των αρτοποιών και σε πολλά κράτη της Μεσογείου προστάτης των ναυτικών.
Των ναυτικών γιατί κι ο ίδιος ο Άγιος Ισίδωρος υπηρετούσε ναύτης στον Ρωμαϊκό στόλο. Ηταν γόνος εύπορης οικογένειας από την Αίγυπτο κι ο πατέρας του είχε Χιακές ρίζες.

Βρισκόμαστε στο 250 μ.Χ. στη Χίο. Στο λιμάνι του νησιού έχει ρίξει άγκυρα ο στόλος των κατακτητών Ρωμαίων. Ανάμεσα στους ναύτες του κι ο Ισίδωρος, νεαρό αγόρι μόλις 22 ετών που έχει ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Σήμερα που γιορτάζει…
Άγιος Ισίδωρος ο πολιούχος της Χίου -14 Μαΐου και
το δέντρο που κλαίει…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Όταν ο Ρωμαίος ναύαρχος του στόλου ο Νουμέριος έμαθε ότι ο νεαρός Ισίδωρος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό τον κάλεσε και του ζήτησε να επιστρέψει στη θρησκεία τους, την ειδωλολατρεία.
Ο Ισίδωρος δεν δέχτηκε, ο Νουμέριος τον φυλάκισε, άρχισαν να τον βασανίζουν και κάλεσαν τον πλούσιο πατέρα του από την Αίγυπτο μήπως κι αυτός τον μεταπείσει.
Ήρθε ο πατέρας του, μίλησε του γιού του, τον φόβισε αλλά αυτός αμετάπιστος.
– <Πιστεύω μόνο στον Ιησού Χριστό, μην επιμένεις πατέρα>.

Μια μέρα βγήκαν από την φυλακή έξω στην εξοχή για να μιλήσει ακόμη μια φορά ο πατέρας στον γιό του μήπως και του αλλάξει τις πεποιθήσεις. Έγινε καυγάς μεταξύ τους και κάτω από ένα δέντρο ο πατέρας δολοφόνησε τον γιό του. Ήταν τόσο βίαια τα κτυπήματα του πατέρα που το δέντρο από κάτω από το οποίο έγινε το έγκλημα δάκρυσε…

Το δέντρο που κλαίει… Το μαστιχόδεντρο της Χίου…
<Όχι! Δεν θα λάβεις μάχαιρα,
είπε ο σχίνος.
Κι έσταξε το μυρωδάτο δάκρυ του,
αντίδωρο στη μαχαιριά που
λάβωσε το κορμί του>.
Τζένη Συρρή-Χανάκη


Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι στη νότια Χίο και αποκλειστικά και μόνο εκεί, ένα δένδρο κλαίει!
Κλαίει απ’ την αρχαιότητα, απ’ την εποχή της Ρωμαϊκής κατάκτησης της νήσου, από την εποχή του Αγίου Ισιδώρου. Ρωμαίοι, Άραβες, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Τούρκοι κατακτητές πέρασαν απ’ τη Χίο, πέρασαν κι έφυγαν…
Έφυγαν όλοι μα ο Άγιος Ισίδωρος και η Μαστίχα «έμειναν» στο νησί ίσως σύμβολα αιώνιας Αθανασίας μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος…
Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι ένα δέντρο κλαίει! Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ακριτική Χίο και πιο συγκεκριμένα το νότιο τμήμα του νησιού, τα Μαστιχοχώρια όπως λέγονται τα 22 χωριά του νησιού εδώ που φύεται –αποκλειστικά και παγκόσμια- η μαστίχα (σκίνος-μαστιχόδεντρο) ή αλλιώς το δέντρο που κλαίει…..

Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (4ος-5ος αι.), στην περιοχή Λέτσαινα Χίου

Το δέντρο –σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ήταν το μαστιχόδεντρο της Χίου και το δάκρυ του από τα μαρτύρια του Ισίδωρου ήταν η μαστίχα το προϊόν που βγαίνει μόνο στην Χίο και πουθενά αλλού στον κόσμο όπου κι αν φύεται το μαστιχόδενδρο.

Θρησκευτική σαφώς παράδοση εφόσον γνωρίζουμε ότι η μαστίχα της Χίου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και τον γιατρό Διοσκουρίδη ο οποίος στα συγγράμματά του αναφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

Αγιος Ισίδωρος Συκιάδας, φώτο Ευστράτιος Στείρος

Το μαρτυρικό τέλος αλλά και τα πολλά θαύματα του έκαναν τον Άγιο Ισίδωρο, Άγιο των πρώτων Χριστιανικών αιώνων, έναν από τους δημοφιλέστερους Αγίους του Χριστιανισμού.
Ο 22χρονος Άγιος Ισίδωρος τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 14 Μαΐου και από την Καθολική Εκκλησία στις 15 Μαΐου.

Τα λείψανα του Αγίου μετά από πολλές περιπέτειες βρίσκονται σήμερα στη Βενετία όπου οι Βενετοί έφτιαξαν προς τιμήν του Αγίου εξαιρετικό παρεκκλήσιο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στολισμένο με εξαιρετικά ψηφιδωτά.

Το 1967 μ.Χ. (18 Ιουνίου) ένα μέρος από τα άγια λείψανά του αποδόθηκε επίσημα στην εκκλησία της Χίου, και εκτίθενται προς προσκύνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στην πόλη της Χίου.

Η τιμή του Πρωτομάρτυρος και Πολιούχου της Χίου, Αγίου Ισιδώρου, εκτός από τη Χίο επεκτείνεται με την ύπαρξη ιερών ναών επ’ ονόματί του τόσο στα γειτονικά νησιά (Λέσβος, Σάμος και Ικαρία), όσο και σε νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Λέρος), αλλά και των Κυκλάδων (Νάξος, Μύκονος).

Βασική πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής/Ίνδικτος.
Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚεντρική ομιλία ΚΚΕ, Παρασκευή 12/5- περιοδεία στην υπηρεσία καθαριότητας
Επόμενο άρθροΣύλλογος Πυργούσων Αττικής: Εορτασμός Αγίου Ισιδώρου (13/5)