Αρχική Απόψεις Aρθρα Σκέψεις πάνω σε μια εκδήλωση, γράφει ο Δημήτρης Ψωμαδάκης

Σκέψεις πάνω σε μια εκδήλωση, γράφει ο Δημήτρης Ψωμαδάκης

207

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αναβίωση εθίμων που πηγάζουν από σκοτεινές ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας (λαμπαδηφορίες, εωθινά κλπ.) οδηγώντας τα παιδιά μας και την κοινωνία μας σε επικίνδυνες δράσεις. Καλλιεργώντας ένα κλίμα υποκουλτούρας και πισωγυρίσματος.
Εφέτος όμως έγινε προσπάθεια θεωρητικής επένδυσης του όλου εγχειρήματος. Την χρονική περίοδο μάλιστα που στην πατρίδα μας επί επτά ολόκληρα χρόνια δόθηκε μάχη από τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική δικαιοσύνη για την καταδίκη του φασισμού, του ναζισμού και των εκφραστών τους στη χώρα μας. Αυτών που έχουν αιματοκυλήσει χρόνια ολόκληρα τους λαούς του κόσμου και την Ευρώπης, με κορυφαίο το αιματοκύλισμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα εκατομμύρια των νεκρών στην μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Βλέπουμε σήμερα με θλίψη και απογοήτευση να αναβιώνουν έθιμα κατάλοιπα του εμφυλιοπολεμικού κλίματος του 1948 και να αναγάγετε ο δικτάτορας Μεταξάς σε εκφραστή της αντίστασης του λαού μας απέναντι στον ιταλογερμανικό φασισμό. Είναι τυχαίο μήπως ότι το συγκεκριμένο έθιμο του Εωθινού έγινε τελευταία φορά επί χούντας; Και επειδή όντως έχουμε ιερά υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας τα Ήθη και τα έθιμά μας, ας μην τους παραδώσουμε το μίσος, τη βία και το φασισμό.
Εδώ αντί άλλων επιχειρημάτων αξίζει να καταγραφεί η ρήση του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι :
«Επειδή είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά ένα φασίστα δικτάτορα ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της Ναζιστικής Γερμανίας. Γιατί είπε το όχι ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά … οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κλπ…».

Αλλά και η άποψη του συγγραφέα και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Αθήνας με τον Ν. Κακλαμάνη για την Απριλιανή Δικτατορία κ. Πάνου Ν. Αβραμόπουλου (απόσπασμα):
«Σ΄ αυτό το πλαίσιο αναβιώθηκαν λαμπαδηδρομίες, εν είδει παρέλασης ρωμαϊκών λεγεώνων, με την αρωγή μουσικής υπόκρουσης εθνικών εμβατηρίων από στρατιωτικές και άλλες φιλαρμονικές, για να αναδείξουν δήθεν την δύναμη και την ομορφιά των ελληνοπαίδων, διοργανώνονταν παρελάσεις αρμάτων και μαχητών, υιοθετώντας την αισθητική και τα εμβλήματα του ρωμαϊκού στρατού, που υποτίθεται ότι διατράνωναν την ισχύ και την δύναμη των ελληνικών στρατιωτικών όπλων και το αξιόμαχο του στρατού μας και άλλα συναφή κακαίσθητα και γελοία.».

Και κατανοώ ότι μπορεί να είναι οι παιδικές μνήμες, οι εικόνες της παιδικής ψυχής, που οδηγούν επί χρόνια τους συμπολίτες μας σε αυτό το «εγχείρημα». Ας με συγχωρέσουν αλλά τώρα πια μεγαλώσαμε και πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο. Εκτός αν αδιαφορούμε για το τι σπέρνουμε στην κοινωνία και τι μεταφέρουμε στις νέες γενιές. Είναι ντροπή για τον τόπο την ίδια στιγμή που δικάστηκε και καταδικάστηκε ο φασισμός και οι ντόπιοι φασίστες εμείς να αναβιώνουμε έθιμα φασιστικά, χουντικά των στυγνών δικτατόρων Μεταξά και Παπαδόπουλου.
Έχει αξία να καταγραφεί η θέση της ΕΛΜΕ Χίου, του Δήμου Χίου και του Συλλόγου Καθηγητών του Σχολείου που συμμετέχει.

Οκτώβρης 2020
Δημήτρης Ψωμαδάκης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστό για 3 μέρες το Ιωνικό Κολυμβητήριο λόγω κορονοϊού
Επόμενο άρθροΤσουχτερά πρόστιμα σε δύο καφέ μπαρ στην Προκυμαία Χίου