Αρχική Απόψεις Face-tweet Στον φύλακα Αγγελο της πόλης, γράφει η Ευγενία Κώττη

Στον φύλακα Αγγελο της πόλης, γράφει η Ευγενία Κώττη

261
Ήταν κοντά στις 2 το μεσημέρι. Μια ηλιόλουστη μέρα του Νοέμβρη του 1994. Καθημερινή. Η κίνηση στην Λεωφόρο Ενώσεως, αυξημένη. Η ώρα που σχολούσαν αρκετοί από την δουλειά τους. Πολλοί, παρά πολλοί είχαμε περάσει λίγη ώρα πριν από εκείνο το δρόμο. Κίνηση και στο αέρα. Μαχητικά αεροπλάνα έκαναν πτήσεις στο αεροδρόμιο. Συνηθισμένο φαινόμενο για την Χίο.

Παραμονή των Ταξιαρχών. Μια καθημερινή μέρα. Στην ακριτική Χίο του 1994. Καμία είδηση. Η ώρα να μαζευτούν οι οικογένειες στο σπίτι τους για το μεσημεριανό. Ρουτίνα. Για μια οικογένεια, πότε πια, τίποτα δεν ήταν ξανά το ίδιο…

Τα μαχητικά αεροπλάνα έκαναν βόλτες πάνω από το κεφάλια μας, προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο της Χίου. Μέχρι που… ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού φάνηκε να υψώνεται στον ουρανό.

Ορατό ακόμη και από τον Κάμπο. Πρώτη αντίδραση, επικοινωνία με την Αλήθεια. “Τί έγινε;”…Η απάντηση πάγωσε το αίμα. ” Έπεσε στρατιωτικό αεροπλάνο κοντά στην βίλα Μίχαλου”. Κόσμος έτρεξε από παντού. Εμείς, όλοι οι δημοσιογράφοι, όπως και όσοι σπεύσαμε, σαν χαμένοι! Βρεθήκαμε στο δρόμο που πριν λίγο είχαμε περάσει επιστρέφοντας στα σπίτια μας. Το μυαλό λίγα λεπτά πριν ήταν στο φαγητό, τα παιδιά… Τώρα; Πώς βρεθήκαμε όλοι σε μια εμπόλεμη ζώνη;

Ήταν αλήθεια ή εφιάλτης αυτά που αντικρίζαμε;

Οι αστυνομικοί δεν άφηναν να πλησιάσει ο καθένας. Έψαχνα τους συναδέλφους. Μύριζε έντονα κηροζίνη. Συντρίμμια παντού…

” Ο πιλότος;…” Η απάντηση στο δραματικό ερώτημα…γύρω, γύρω μας!!!

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, η σκέψη ταξίδεψε μακριά σε εκείνο το σπιτικό από όπου έφυγε το πρωί για να πετάξει για πάντα στον Ουρανό… Το τηλεφώνημα που θα έπαιρνε η γυναίκα του από την Πολεμική Αεροπορία… Είχε και μικρό παιδί! Ούτε το όνομα του δεν ξέραμε…

Ο Άγνωστος Πιλότος! Μέχρι εκείνη την στιγμή, εκείνη την ημέρα. Παραμονή των Ταξιαρχών.

Ο Στυλιανός Παναγυφτόπουλος, αυτό ήταν το όνομα του, έγινε ο “φύλακας άγγελος” της πόλης μας!!! Στην αρχή αδιευκρίνιστες οι συνθήκες. Πώς το αεροσκάφος κατέληξε στην θάλασσα, δίπλα στο πιο κεντρικό δρόμο, λίγα μέτρα από την καρδιά της πόλης της Χίου, και ο πιλότος δεν πρόλαβε να σωθεί, όπως έχουν εκπαιδευθεί για αυτό;

Από εκείνη την ώρα, εκείνη την μέρα ο Στυλιανός Παναγυφτόπουλος, έγινε για μας, ο σύγχρονος Ήρωας της Ειρήνης!

Με τις φτερούγες της ηρωικής ψυχής του, “σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος”, έσωσε την πόλη της Χίου! Απέτρεψε εκατόμβη νεκρών!

Άραγε οι Ήρωες γεννιούνται ή γίνονται;

27 χρόνια μετά, ακόμη οι “μνήμες εκπυρσοκροτούν” όπως έγραψε ο Ελύτης…

Σαν να σταμάτησε ο χρόνος σε εκείνα τα απειροελάχιστα δευτερόλεπτα που ο νεαρός πιλότος, έχοντας πορεία προς την πόλη, εντοπίζει το πρόβλημα, και ενώ μπορούσε να σωθεί, να πατήσει το κουμπί της εκτίναξη του καθίσματος του, μένει!!! Για να κάνει τον τελευταίο χειρισμό που συνειδητά έριξε το αεροσκάφος του στη θάλασσα δίπλα στο δρόμο, λίγο πριν την πυκνοκατοικημένη πόλη της Χίου.

Ο Άγνωστος Πιλότος, που εκούσια θυσιάστηκε για να σώσει την Χίο, είχε πια όνομα, μια νέα γυναίκα και ένα ανήλικο παιδί, όλοι ορφανοί πια… Εκείνα τα απειροελάχιστα δευτερόλεπτα…Το χρέος προς την Πατρίδα, η θυσία, ένας καθημερινός άνθρωπος που έγινε, παραμονή των Ταξιαρχών, προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, ο φύλακας άγγελος της πόλης μας!

Εν καιρώ Ειρήνης…
Η Χίος ευγνωμονούσα!

Αιώνια του η μνήμη!

7 Νοεμβρίου 
Διαφήμιση