Αρχική Νέα Αθλητικά “Μαντίκεια- Σύλλεια 2024”, Διοργάνωση από ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου- Σάμου και Παγχιακό στις...

“Μαντίκεια- Σύλλεια 2024”, Διοργάνωση από ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου- Σάμου και Παγχιακό στις 2/11/24 (video)

50

Με στόχο να αποτελέσουν οι αγώνες στίβου του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου 2024, αφετηρία για τα νέα “Μαντίκεια- Σύλλεια”, προς τιμή των δύο Χιωτών Ολυμπιονικών, ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου- Σάμου σε συνεργασία με τον Παγχιακό Γυμναστικό Σύλλογο Χίου και τη στήριξη του Δήμου Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διοργανώνουν τους αγώνες.
Ο Δημήτρης Κάβουρας Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου Σάμου και Πρόεδρος του Παγχιακού Γυμναστικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην επανασύσταση του Παγχιακού το 1982, όπου από την επόμενη χρονιά και για 4 χρόνια διοργάνωσαν τα “Μαντίκεια”, προς τιμή του μεγάλου αθλητή των 110 και 400 μέτρων μετά εμποδίων.
Πρωτοστάτησε ο Παγχιακός για την τοπική επιτροπή του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου- Σάμου και για την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού, σημείωσε ο Δ. Κάβουρας χαιρετίζοντας τους αγώνες του Σαββάτου.

Το 2000 πραγματοποιήθηκαν τα “Σύλλεια” προς τιμή του Χιώτη δισκοβόλου στην Καλλιμασιά, χωρίς να γίνει κατορθωτό λόγω των δυσκολιών με το Στάδιο της γενέτειράς του να συνεχιστούν, όπως είπε ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου- Σάμου Γιάννης Πετρής, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν επίσης αγώνες διοργανωμένοι από το Σύλλογο Γονέων- Κηδεμόνων του Δημοτικού και του νηπιαγωγείου Καλλιμασιάς.

«Οι δύο αυτοί αθλητές τίμησαν όχι μόνο τη Χίο αλλά και την Ελλάδα», σημείωσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος μέλος ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και αντιπρόεδρος του Παγχιακού. Για να τον τιμήσουν ταξίδεψαν και θα πάρουν μέρος στους αγώνες και 20 περίπου αθλητές από Ικαρία και Σάμο.
Συνολικά στους αγώνες του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου 2024, στα πρώτα «Μαντίκεια- Σύλλεια» θα συμμετέχουν 225 άτομα, από 9 αθλητικά σωματεία και οι αθλητές θα αγωνιστούν σε 8 αγωνιστικές κατηγορίες. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αθλητές που να συμμετέχουν σε αγώνες μετά εμποδίων.

Χρήστος Μάντικας και Νίκος Σύλλας
Ο Χρήστος Μάντικας (1902-1960) από την Καλλιμασιά της Χίου, έγινε 36 φορές χρυσός βαλκανιονίκης, 7 αργυρός και μία φορά τρίτος, πήρε ένα χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έκανε 21 πανελλήνια ρεκόρ ενώ ισοφάρισε άλλα 16, και 9 φορές ήταν χρυσός πανελληνιονίκης. Είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες όπου ήταν ο σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής[2], και στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο όπου τερμάτισε 6ος στον τελικό των 400 μ. εμποδίων.
Υπήρξε αθλητής του Παγχιακού Γ.Σ. και στη συνέχεια της ΑΕΚ.

Ο Νίκος Σύλλας (1914- 1986) υπήρξε ο σπουδαιότερος Έλληνας δισκοβόλος κατά την προπολεμική και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο. Ήταν Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης και Ολυμπιονίκης. Κατέρριψε δέκα φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στη δισκοβολία, με κορυφαία επίδοση τα 51 μ. το 1939, που παρέμεινε ακατάρριπτη επί 18 χρόνια. Υπήρξε αθλητής του Παγχιακού Γ.Σ. αρχικά και στη συνέχεια του Πανιωνίου Γ.Σ.
Το 1936, στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, με 47,75 κατακτά την 6η θέση, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση στην καριέρα του. Δυο βδομάδες αργότερα σε διεθνείς αγώνες στο Μάλμοε της Σουηδίας ρίχνει βολή 49,35 μ. και παίρνει την πρώτη θέση επικρατώντας των Ομπερμπέργκερ (Ιταλία) και Σόρλιε (Νορβηγία) που ήταν 3ος και 4ος ολυμπιονίκης αντίστοιχα.
Μεταπολεμικά, το 1948 στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ρίχνει 48,04 στον προκριματικό και 47,26 στον τελικό παίρνοντας την 7η θέση. Το 1949 αναδεικνύεται Μεσογειονίκης στην πρώτη, δοκιμαστική, διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, μόνο με αγωνίσματα στίβου με επίδοση 45,03 μ. Ένα παρά λίγο μοιραίο ατύχημα θα ανακόψει την καριέρα του. Επανέρχεται το 1950 και παίρνει την 7η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με 46,14 μ. Η τελευταία διεθνής διάκρισή του είναι στην Ολυμπιάδα του 1952, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου τερματίζει 9ος με 48,99 μ.
(Οι πληροφορίες από το el.wikipedia.org).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση