Αρχική Green Life Διαδρομές Ταξίδι με τους στίχους του Γιάννη Αγγελάκα, παρουσίαση από Σπίτι Λογοτεχνίας (VIDEO)

Ταξίδι με τους στίχους του Γιάννη Αγγελάκα, παρουσίαση από Σπίτι Λογοτεχνίας (VIDEO)

2060

Περισσότερο γνωστό ως τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «Τρύπες» ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη επίσκεψη του στη Χίο, ήρθε σε μια λογοτεχνική βραδιά όπου παρουσιάστηκε και πήρε μέρος σε συζήτηση για το ποιητικό του έργο, στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο του καφέ-μπαρ Αερικό στον Καρφά.
Στο VIDEO και στους χρόνους:
7.12, ο Γιάννης Μακριδάκης στο ποίημα “όπως ξυπνούν οι εραστές”
9.00, η Σοφία Λαμπίκη και
15.00, η ομάδα από τα Λογοτεχνικά Εργαστήρια.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης (30 Οκτωβρίου 1959) ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με το φίλο του Γιώργο Καρρά δημιούργησε το 1983 τις Τρύπες έως και το 2001.
Συνέχισε με σόλο μουσική καριέρα, κυκλοφορώντας προσωπικούς δίσκους σε συνεργασία με πληθώρα άλλων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων· πάντα ενεργός στη μουσική σκηνή.
Με τα τραγούδια του, ως στίχο και όχι ως τραγούδι, ασχολήθηκαν έτσι οι συμμετέχοντες στα Λογοτεχνικά Εργαστήρια του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου με εμψυχωτή το Γιάννη Μακριδάκη, που μέσα από το Σπίτι Λογοτεχνίας στη Βολισσό προσκάλεσε το Γιάννη Αγγελάκα στο νησί της μαστίχας.
Η φιλόλογος Σοφία Λαμπίκη έκανε μια υπέροχη παρουσίαση του έργου του Αγγελάκα, ταξιδεύοντας το ακροατήριο.
“Το τραγούδι είναι ποίηση και η ποίηση είναι το προσωπικό και μοναδικό ταξίδι του καθενός μας”, σημείωσε ξεκινώντας την παρουσίασή της με τους στίχους:
“Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο
έχεις ξεχάσει που ακριβώς θες να πας”
από το “Ταξιδιάρα Ψυχή} του 1985.

Στη συνέχεια σιγοτραγούδησαν όλοι τα ποιήματά του· που παρουσίασε ομάδα από τα Λογοτεχνικά εργαστήρια.
Συγκεκριμένα από τα ποιητικά έργα του Αγγελάκα «Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε» και «Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι», οι Μανώλης Σιδεράτος, Παντελής Πιτσικούλης, Χρυσή Πιτυανού και Πελαγία Κοντού (από αριστερά) και ο Μιχάλης Μάγνης με την κιθάρα του, απέδωσαν τραγούδια με ένα πολύ ωραίο τρόπο.
Ακολούθησε στη συνέχεια η παρουσίαση μιας μικρής ταινίας που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χίου και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου και με την οποία παίρνουν μέρος στο 6ο Φεστιβάλ CINEμάθεια (29,30/6 και 1/7 στο CINE ΚΗΠΟΣ Χίου) το οποίο στηρίχτηκε στο ποίημα του Γιάννη Αγγελάκα «Γιορτή» (θα προβληθεί Κυριακή 1η Ιουλίου στα πλαίσια του μαθητικού φεστιβάλ CINEμάθεια).
Ακολούθησε συνέντευξη- συζήτηση με το Γιάννη Αγγελάκα με συντονιστή το Γιώργο Κάκαρη (από την aplotaria.gr) και το Γιάννη Μακριδάκη (θα ακολουθήσει και 2ο σχετικό video).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓια την ειρήνη και τη φιλία των λαών!, του Ν. Ροδίτη
Επόμενο άρθροCineμάθεια 2018- 2η μέρα με ταινίες από Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία (VIDEO)