Αρχική Νέα Τοπικά ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: λήψη άμεσων μέτρων στήριξης υγειονομικού προσωπικού

ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: λήψη άμεσων μέτρων στήριξης υγειονομικού προσωπικού

128

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και των κατοίκων του νησιού”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και συνεχίζει:

Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει που στη Χίο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χίου, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης και ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Το ΚΚΕ στηρίζει αυτόν τον δίκαιο και κρίσιμο αγώνα!

Το Νοσοκομείο Χίου που καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Χρειάζονται άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από τις διάφορες δωρεές και αγαθοεργίες που προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα!

Οι μονόπλευρες εκκλήσεις των κυβερνητικών παραγόντων για «ατομική ευθύνη» είναι προκλητικές και δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια  κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι κλπ). Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.

Να επιταχθούν άμεσα χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, από τα ιδιωτικά διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του νησιού, όπου υπάρχουν.  Η κατάσταση με τις ΜΕΘ στο Νοσοκομείο είναι τραγική (λειτουργούν οι 3 από τις 7 λόγω ελλείψεων σε προσωπικό) και ο αριθμός τους είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού.

Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Να στείλει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία υλικά (προστατευτικές μάσκες και γυαλιά, ρόμπες, αντισηπτικά κλπ) για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Χίου, για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών και των κατοίκων.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Να εξασφαλιστούν χώροι που θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα και εδώ προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό και όλα τα απαραίτητα υλικά εκτός από το Νοσοκομείο της Χίου και τα Κέντρα Υγείας Πυργίου, ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) με τα αγροτικά περιφερειακά πολυδύναμα ιατρεία Καρδαμύλων και Βολισσού. Ανάλογη μέριμνα για ππλήρη στεέχωση να υπάρξει και σε Οινούσες – Ψαρά.

Να υπάρξει ιατρικός έλεγχος όλων των επισκεπτών στο νησί στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.

Εδώ και τώρα να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα.

Χίος 21/3/2020

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧιακή Συμπολιτεία: Η κυβέρνηση παίζει ελεεινό “τζόγο” με τις ζωές προσφύγων – αλλά και νησιωτών!
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Χίου: Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό παραμένει καθημερινός