Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Το τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο του Κ. Κανελλάκη, ομιλία Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη

Το τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο του Κ. Κανελλάκη, ομιλία Αθηνάς Ζαχαρού- Λουτράρη

239

Το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, η συγγραφέας και ερευνήτρια της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Κανελλάκη, Δρ. Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα το τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο του.

Ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης
Ο τομέας που αγάπησε και υπηρέτησε με αυταπάρνηση ως την τελευταία του πνοή ο αυτοδίδακτος λόγιος με την πολύπλευρη προσφορά του στον χιακό πολιτισμό Κ. Κανελλάκης, ήταν η Χαρτογραφία.
Κατασκεύασε αξιοθαύμαστους χάρτες του νησιού και σχεδιαγράμματα του Κάμπου και της πόλης Χίου με παρένθετους πίνακες και μακροσκελή υπομνήματα, που δίνουν την ακριβή εικόνα του τόπου στα τέλη του 19ου – αρχές 20ού αιώνα. Παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με την Τοπογραφία της Χίου, για τη σύνταξη της οποίας ερεύνησε όλο το νησί και συνέταξε πρωτοποριακά ερωτηματολόγια, τα οποία έστειλε σε ανθρώπους κάθε χωριού που έκρινε κατάλληλους να απαντήσουν.
Με τις ειδικές γνώσεις που απέκτησε, χωρίς να υπολογίζει χρόνο, δαπάνες και απαγορεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης, «μετά τόσης ἐμμονῆς ἐπάτησεν καί ἀνασκάλευσεν τούς τέως ἀπατήτους βράχους καί τά κρημνώδη χάσματα τῶν ὀρέων τῆς Χίου», συνέλεξε τις ακριβείς και λεπτομερέστατες πληροφορίες (μέχρι και «ἀπολιθώματα δένδρων» σημειώνει) και ολοκλήρωσε το 1899 έναν χειρόγραφο χάρτη του νησιού, πραγματικό κομψοτέχνημα.
Το 1903 εξέδωσε τον Τοπογραφικόν Πίνακα της νήσου Χίου, ευμεγέθη, ακριβή και επαρκή, που μέχρι τότε στερούνταν ο τόπος. Χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό στρατό στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912 και αποτέλεσε τη βάση για όλους τους επόμενους χάρτες του νησιού.
Στα Διαγράμματα της πόλεως Χίου και του Άστεως Κάμπου σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα τοπογραφικά στοιχεία και στα μακροσκελέστατα συνοδευτικά υπομνήματα κατέγραψε πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση στον ΠΑΠΥΡΟ: «Το παιδί με τη Ριγέ Μπλούζα» της Έλενας Χουσνή
Επόμενο άρθροLet’s do it Greece» 2018, συμμετοχή Περιφερειακής Ενότητας Χίου- δράσεις