Αρχική Νέα Τοπικά Καταργείται ο περιορισμός δύο θητειών των νομαρχών

Καταργείται ο περιορισμός δύο θητειών των νομαρχών

10

Με την ανακοίνωση ότι καταργείται ο περιορισμός των δύο θητειών των νομαρχών, η οποία μεταφέρθηκε με το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου , ξεκίνησε χθες στα Χανιά το Εκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο θα ολοκληρωθεί, αύριο Σάββατο.


    Στο ίδιο αυτό θέμα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και ο υφυπουργός Αθ. Νάκος ο οποίος εξέφρασε την πίστη και τη στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


    Ο κ. Νάκος ανέπτυξε τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους αιρετούς του β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν στη θητεία του, αλλά και μέσω του νομοσχεδίου σχετικά με τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.


    Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών, όσοι νομάρχες επιθυμούν, θα μπορούν να εκλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και να ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές , τον Οκτώβριο του 2006, όπως συμβαίνει και για τους Δημάρχους.


   


    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο ρόλο της ΝΑ στο δημοκρατικό προγραμματισμό για την περιφερειακή ανάπτυξη «με κριτήρια κοινωνικά όσον αφορά στους στόχους , αλλά ιδιωτικοοικονομικά ως προς τη λειτουργία». Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στους «διορισμένους γ.γ. των Περιφερειών και τις διαχειριστικές αρχές που υποκατέστησαν τα όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού, δηλαδή τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια», ενώ χαρακτήρισε ξεπερασμένα- με τη σημερινή τους σύνθεση- τα περιφερειακά συμβούλια.


    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ πρότεινε τρία οργανωτικά σχήματα που θα αναλάβουν την άσκηση μητροπολιτικών λειτουργιών.


    Στην πρώτη κατηγορία θα υπάγονται οι δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη κατηγορία θα υπάγονται οι νησιωτικές περιοχές και στην τρίτη οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Τα σχήματα αυτά θα αναλάβουν βασικούς τομείς λειτουργιών κυρίως σε θέματα ανάπτυξης , περιβάλλοντος, χωρικών σχεδιασμών, κοινωνικών υπηρεσιών, μεταφορών και πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας , της αποδοτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


    Τέλος η κ. Γεννηματά πρότεινε «μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση» μεσα από «διακομματική συνεννόηση» και «εθνική συμφωνία», ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου και να επικυρωθεί με δημοψήφισμα.


    Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε από βήματος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, όσον αφορά στην πολιτική στο θέμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


    Ο κ. Τζαμτζής καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι άφησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να «μαραζώσει» και στη συνέχεια να την καταργήσει, στάση που διατηρεί και σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


    Η Ν.Δ -επεσήμανε ο εκπρόσωπός της- πιστεύει στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα υπό την προϋπόθεση πως θα έχει οικονομική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία.


    Ο κ. Πάγκαλος απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στον συνάδελφό του επεσήμανε πως το κόμμα του έκανε τις δύο μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, δηλαδή τη θέσπιση αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τους Καποδιστριακούς δήμους. Ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε με την πρόταση της προέδρου της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά για εθνικό διάλογο στο θέμα του νέου κώδικα και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως το πρόβλημα της αποκέντρωσης δεν είναι κομματικό.


    Ο Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως ένας σύγχρονος Κώδικας σημαίνει πριν από όλα ξεπέρασμα του ίδιου του συστήματος τόσο στην οικονομία όσο και στο επίπεδο των κρατικών λειτουργιών.


    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Β. Αποστόλου κατέθεσε τη στήριξη του κόμματος στον αγώνα της ΕΝΑΕ να θεσμοθετηθεί ο αποφασιστικός της ρόλος στη διαδικασία σύνταξης του Δ΄ ΚΠΣ.


Πηγή: ΑΠΕ