Αρχική Νέα Τοπικά Πλαφόν στα καύσιμα- νέα τιμή

Πλαφόν στα καύσιμα- νέα τιμή

11

 Ο Δεκαπενταύγουστος βρήκε τους περισσότερους εποχούμενους να μην γνωρίζουν ότι ίσχυε πλαφόν τιμή στα καύσιμα από το μεσημέρι της προηγουμένης. Έτσι σχεδόν κανένας δεν έλεγχε αν η εγγεγραμμένη τιμή αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στα πρατήρια ήταν ίση ή μικρότερη του ισχύοντος πλαφόν (αρχικά 1,247 ΕΥΡΩ, ενώ αυτή την εβδομάδα 1,241 ΕΥΡΩ το λίτρο).
   Σημαντικό είναι ότι σχεδόν στο σύνολο των πρατηρίων που εντός των ορίων της πόλης της Χίου είχαν δώσει την περασμένη Πέμπτη (και πριν την εφαρμογή του πλαφόν) τιμή μικρότερη του 1,247 κράτησαν τη χαμηλότερη τιμή και μετά την εφαρμογή του μέτρου.
   Αντίθετα το μέτρο ευνόησε τους οδηγούς που γέμισαν τα ρεζερβουάρ από πρατήρια εκτός πόλης Χίου όπου οι τιμές τους ήταν σαφέστατα μεγαλύτερες. 1,320.
   Πάντως στον κατάλογο τιμών που εξέδωσε χθες το Τμήμα Πολιτικών Απασχόλησης της Νομαρχίας φαίνεται ότι όλα τα πρατήρια εκτός από 5 (σε Καρδάμυλα, Μεστά, Καλαμωτή, Βολισσό και Οινούσσες) τηρούν το πλαφόν, ενώ σχεδόν σε όλα τα κεντρικά πρατήρια η τιμή είναι μικρότερη και του 1,247.
   Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Χίου Ζαννής Παίδας σημείωσε ότι στις 2 από τις 3 φορές που η Κυβέρνηση επέβαλλε πλαφόν, αυτό ήταν υπέρ των βενζινοπωλών. Σχολίασε όμως ότι το μέτρο για να αποδίδει στον καταναλωτή πρέπει να μπει σε όλα τα στάδια εμπορίας και όχι μόνο στα πρατήρια.
   Σε ότι αφορά τους καταναλωτές, οι ντόπιοι θεωρούν ότι η εφαρμογή πλαφόν για ένα 15ήμερο (θα ισχύει μέχρι τέλος Αυγούστου) δεν προστατεύει τον καταναλωτή που ζει όλο το χρόνο στο νησί.
   Σε ότι αφορά τους επισκέπτες περισσότερο τους απασχολούν τα ακριβά κόμιστρα με τα πλοία της γραμμής παρά τα λίγα λεπτά διαφορά στην τιμή της βενζίνης. Εκείνοι που φαίνεται να σκέφτονται πολύ να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ είναι όσοι προχωρούν σε ενοικίαση αυτοκινήτου. Όπως μας τόνισε ο επιχειρηματίας Γιώργος Ψώρας ζητούν αν είναι δυνατόν να είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ περιορίζοντας ακόμα και τα χιλιόμετρα που διανύουν κατά τη διάρκεια ενοικίασης.
   Θοδωρής Πυλιώτης