Αρχική Απόψεις Aρθρα Πυροσβεστική: Συμβουλές για χειριστές βεγγαλικών

Πυροσβεστική: Συμβουλές για χειριστές βεγγαλικών

34

 Κανένα  άλλο  στοιχείο  της  φύσης  δεν  είναι  τόσο  ωφέλιμο   και ταυτόχρονα τόσο καταστροφικό όσο η φωτιά.
Είναι, γνωστό ότι για να  υπάρξει  καύση (φωτιά)  θα  πρέπει,  οπωσδήποτε  να συνυπάρχουν οι τρεις βασικοί παράγοντες  του  τριγώνου  της  πυρκαγιάς δηλαδή η καύσιμη ύλη, το οξυγόνο και η θερμότητα. Σε όλες τις περιπτώσεις το οξυγόνο που απαιτείται για να υπάρξει πυρκαγιά , διοχετεύεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα εκτός από  την παρακάτω περίπτωση που αφορά τις εκρηκτικές ύλες  και τα πυροτεχνήματα, τα οποία έχουν στη μάζα τους το απαραίτητο οξυγόνο. Δηλαδή η έκρηξη γίνεται και με απουσία ατμοσφαιρικού αέρα.   Η καύση είναι ακαριαία και γίνεται έκρηξη λόγω του μεγάλου όγκου αερίων που παράγονται, ενώ είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλα όμοια υλικά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο εξαιτίας της πίεσης που δημιουργείται.  Είναι επικίνδυνο οι πυρκαγιές αυτών να αντιμετωπίζονται από μη εκπαιδευμένα άτομα.
Η μόνη καλή αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.
Απαγορεύεται η χρήση γυμνής φλόγας πλησίον τους, η απότομη κρούση και πίεση καθώς και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Απαιτείται η αποθήκευσή τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και απαιτείται καλός αερισμός.
Όταν διαβρέχονται ο κίνδυνος ανάφλεξης μειώνεται Κατά την καταπολέμηση πυρκαγιάς πρέπει να ρίχνεται άφθονο νερό συνεχώς, τόσο  επί των εκρηκτικών υλών όσο και επί των υλικών ή της στέγης των κτηρίων που απειλούνται. Πέρα αυτών οι Πυροσβέστες, πρέπει να προσπαθήσουν να φθάσουν κοντά στην εστία της πυρκαγιάς  και να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις εκρηκτικές ύλες που δεν έχουν ακόμα αναφλεγεί. Κατά την έκρηξη σχεδόν πάντοτε αναπτύσσονται δηλητηριώδη αέρια.
Η χρήση αφρού ή άλλων μέσων εκτός του νερού δεν συνιστάται διότι μπορεί να προκληθούν αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις.
Όταν κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση πυρκαγιάς που υπάρχουν εκρηκτικές ύλες,  πρέπει να γίνει εκκένωση της περιοχής σε απόσταση ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των εκρηκτικών σύμφωνα με υποδείξεις ειδικού εμπειρογνώμονα.
Για τον τρόπο αντιμετώπισης μη εκραγέντων εκρηκτικών υλών είναι απαραίτητη η συνεργασία με ειδικούς (χημικούς κλπ). Η διατήρηση και χρησιμοποίηση των εκρηκτικών προϋποθέτει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Οι βασικοί κανόνες που αφορούν την προφύλαξη των αποθηκών από τη φωτιά, είναι
1. Η  αποθήκη πρέπει να διατηρείται καθαρή.
2. Μέσα ή γύρω από την αποθήκη δεν πρέπει  να  αφήνονται, άδεια κιβώτια ή οποιαδήποτε άλλα εύφλεκτα  απορρίμματα. Επίσης, σε ακτίνα δεκαπέντε μέτρων  από την αποθήκη  δεν πρέπει  να υπάρχει ξερό χορτάρι ή άλλα καύσιμα  υλικά.
3. Μέσα ή γύρω από την αποθήκη πρέπει, να απαγορεύεται, το κάπνισμα, η διακίνηση φλογών όπως  επίσης και σπίρτων ή άλλων σχετικών ειδών  καπνιστού.
4. Η μαύρη πυρίτιδα και  τα ισχυρά εκρηκτικά πρέπει να
αποθηκεύονται σε ιδιαίτερους  χώρους.


    Ειδικότερα για τα πυροτεχνήματα – βεγγαλικά   σύμφωνα με
στοιχεία του Συστήματος Καταγραφής  Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων
(ΣΚΑΕΙ), κάθε χρόνο κατά μέσο όρο σημειώνονται 154 τραυματισμοί από βεγγαλικά, σε παιδιά, με το 69% να συμβαίνουν την περίοδο του Πάσχα.
Το 68% των τραυματιών είναι παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, με το 93% να είναι αγόρια που αυτοτραυματίζονται και τα υπόλοιπα κορίτσια που τραυματίζονται από άλλους ενώ το 38% των τραυματισμών από βεγγαλικά είναι εγκαύματα.
Μερικές συμβουλές για τους  ενήλικες χρήστες των βεγγαλικών
παραθέτουμε παρακάτω:


 Συμβουλές για χειριστές βεγγαλικών


Αν είστε υπεύθυνοι για το άναμμα των πυροτεχνημάτων – βεγγαλικών, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ


Να φυλάτε τα πυροτεχνήματα – βεγγαλικά σε ένα κλειστό κουτί.


Να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσεως των              πυροτεχνημάτων – βεγγαλικών.
 
Να κάθεστε μακριά από τα πυροτεχνήματα – βεγγαλικά.
 
Μην επιστρέφετε στον χώρο των αναμμένων πυροτεχνημάτων – βεγγαλικών για να ανάψετε κάποιο που έσβησε.


Μην πετάτε τα πυροτεχνήματα – βεγγαλικά  κοντά στο πλήθος  και σε εύφλεκτα υλικά (καύσιμα, οχήματα, κάδους απορριμμάτων, οικίες, βλάστηση – δέντρα – δασικές εκτάσεις κλπ).
Να φοράτε γάντια όταν ανάβετε πυροτεχνήματα – βεγγαλικά που βγάζουν σπίθες  και να τα ανάβετε ένα-ένα.
Μην δίνετε στα μικρά παιδιά να κρατούν πυροτεχνήματα – βεγγαλικά.
 Ενημερώστε τα παιδιά για τον κίνδυνο τραυματισμού και αποθαρρύνετε τα να χρησιμοποιούν βεγγαλικά.
Στην Ανάσταση, κρατήστε τα παιδιά μακριά από τον πυρήνα των βεγγαλικών, αποφύγετε τα σημεία με συνωστισμό και μην σηκώνετε ψηλά τα παιδιά για να βλέπουν.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τις λαμπάδες. 
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΙΟΥ
       
       ΠΗΓΕΣ
       1.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΟΛΟΓΙΑ
             Η.ΜΠΕΤΣΙΟΥ
       2.ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ
          ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
       3. Βρετανικό Ιδρυμα
         Οφθαλμολογίας
   

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: 11/12/15-4
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΟΠΗ: «Fin Amor» τη Νέα Δευτέρα & Τρίτη