Αρχική Νέα Οικονομία Νηρέας: τι μέλλει γενέσθαι- συνέντευξη Αρ. Μπελλέ

Νηρέας: τι μέλλει γενέσθαι- συνέντευξη Αρ. Μπελλέ

22


Περιγράφοντας το ζοφερό οικονομικό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα μας, «εντελώς απροετοίμαστη να ανταπεξέλθει τον τεράστιο κυκεώνα», και μεταφέροντας τις εκτιμήσεις ειδικών ότι «βρισκόμαστε ακόμα στη μέση της δίνης και η κρίση είναι μπροστά μας», ο Πρόεδρος του Ομίλου Νηρέας, Αριστείδης Μπελλές προέβλεψε ότι θα έχουμε χιλιάδες θέσεις κενές και μεγάλη ανεργία στα αστικά κέντρα, καθώς ο κόσμος εκεί, αντίθετα με την περιφέρεια που αλλιώς βιώνει την κρίση, στηρίζεται εν πολλοίς στα εργατικά του χέρια.
«Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς εάν δεν συνέπιπτε η διεθνής οικονομική κρίση με την κρίση στον κλάδο μας», πρόσθεσε ο κ. Μπελλές, υπονοώντας σαφώς, αυτό που είπε λίγο αργότερα, ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο για μια επιχείρηση να απολύει εργαζόμενους.
Η κρίση ιδιαίτερα για τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών που αφορά όλους του μεσογειακούς λαούς, έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγής (30%) ανακόλουθα με τη ζήτηση (7,8%). Επιπλέον έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα που δεν χρηματοδοτεί επιχειρήσεις του είδους, και ακόμα με το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έμψυχο προϊόν.
«Όταν έχεις μια επιχείρηση με άψυχο προϊόν περιορίζεις την παραγωγή. Στον κλάδο μας δεν είναι εύκολο διότι έχουμε ζωντανά προϊόντα και για να φάνε θέλουν λεφτά. Αυτό αναγκάζει τους παραγωγούς να πουλάνε όσο -όσο. Κι επειδή το προϊόν είναι ανώνυμο, μας παρασύρει όλους», αιτιολόγησε την κατάσταση ο κ. Μπελλές, υπογραμμίζοντας ότι για τον ΝΗΡΕΑ ήταν αρκετά άσχημη χρονιά το 2008, που έκλεισε με ζημιά 12 εκατ ευρώ.

«Δεν τη βρήκαμε από τους πατεράδες μας»
«Παρά ταύτα ο ΝΗΡΕΑΣ εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη Μεσόγειο, έχει δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί» είπε ο κ.Μπελλές για να εξηγήσει το γιατί αμέσως μετά: «Αυτή η εταιρεία δεν βρέθηκε από τους πατεράδες μας, ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων (Π. Λαμπρινούδης, Γ. Ντίλης, Ν. Χαβιάρας, Α. Μπέλλες), που με όραμα φτιάξαμε μια μεγάλη δύναμη στο διεθνές στερέωμα».
Σήμερα ο ΝΗΡΕΑΣ είναι μία από τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, απασχολεί 1400 ανθρώπους , και διαθέτει εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Εγκαταστάσεις ακόμα διαθέτει στην Τουρκία, στην Ισπανία, ενώ είναι βασικός μέτοχος, με προοπτική ολοκληρωτικής εξαγορά, σε μια νορβηγική εταιρεία.
Επιγραμματικά αναφέρθηκε στον τομέα κοινωνικής προσφοράς, όπου επίσης ο ΝΗΡΕΑΣ αναπτύσσει δράση, στη Χίο και γενικότερα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις παροχές του Ομίλου προς τους εργαζόμενους.
Είναι η μόνη εταιρεία, όπως είπε, που παρέχει και ιδιωτική ασφάλιση στο προσωπικό της για να ανταπεξέρχονται τις ανάγκες που δεν καλύπτει η ασφάλιση του ΟΓΑ όπου υπάγεται ο κλάδος των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες. Διαθέτει Τράπεζα Αίματος για το προσωπικό της για το οποίο επίσης έχει προβλέψει ειδικό καθεστώς δανειοδότησης. Ακόμα με τη μορφή υποτροφιών, παρέχει τη δυνατότητα να σπουδάσουν παιδιά εργαζομένων της εταιρείας με οικονομική υστέρηση.


Για τον περιορισμό των δαπανών που συνεπάγεται και απολύσεις εργαζομένων, ο Πρόεδρος του ΝΗΡΕΑ αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις:
Είναι τρομακτική η κρίση, είπε. Κάθε μέρα μπαίνουμε μέσα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που για να προστατευτούμε θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες μας. Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί στις απολύσεις. Εδώ έχουν γίνει ελάχιστες και προσπαθούμε να μη γίνουν άλλες.
Δεν έχουμε καθυστερήσει ούτε μία ημέρα τις αποδοχές στο προσωπικό. Κάποιοι ωρύονται όταν οι επιχειρήσεις βγάζουν κέρδη. Ωρύονται όμως και όταν έχουν ζημιές. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Πιεστήκαμε ασφυκτικά για να πουλήσουμε την εταιρεία και να πάρουμε πάρα πολλά λεφτά. Δε μας άφησε το μεράκι της δημιουργίας. Ο,τι σημαντικό έχει γίνει σε επίπεδο ανάπτυξης στη Χίο, έχει γίνει από ανθρώπους του ΝΗΡΕΑ (π.χ. Key Food)»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δύο εργοστάσια με την επωνυμία «Σαραντής» που διατηρεί ο Όμιλος, καθώς και στην επίθεση που δέχτηκε από την ΕΜΧ., για να καταλήξει στη διαπίστωση: «Δεν είδα να έχει φάει κανείς την Ένωση, μια χαρά πάει»
Ως βασικός μέτοχος του Ομίλου μιλώντας και εκ μέρους των συνεταίρων του, που από την πρώτη ημέρα βρίσκονται στις επάλξεις ο Αριστείδης Μπελλες επεσήμανε ότι όλη τους την περιουσία τη ρίχνουν μέσα στον ΝΗΡΕΑ, συνεχίζουν να ζουν την ίδια ζωή και προσπαθούν να αφήσουν το αποτύπωμα τους στη χώρα προσφέροντας στην ανάπτυξη.
Τέλος επιστρέφοντας στη σημερινή κρίση ,τη δεύτερη που έζησε ο Όμιλος (η προηγούμενη ήταν το 1999) είπε δίνοντας το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι: «Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε τον πήχη ψηλά. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»


Ειδικότερα στη Χίο
Ειδικότερα στη Χίο, ο ΝΗΡΕΑΣ διατηρεί 6 μονάδες πάχυνσης, 1 ιχθυογεννητικής, και 1(ΠΡΩΤΕΑΣ) κατασκευών, εξοπλισμού κλπ. Απασχολεί 137 άτομα, ( από αυτά 5 έχουν απολυθεί από τον ΝΗΡΕΑ και 3 από τον Πρωτέα). Στα σχέδια της εταιρείας, στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, είναι να συμπυκνώσει τις πολλές μονάδες σε 1 ή 2 μεγάλες. Παράλληλα, με δική της πρωτοβουλία, και χωρίς να της το επιβάλλουν, όπως τόνισε ο κ.Μπελλές, η εταιρεία αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον κόλπο της Λαγκάδας, εφαρμόζοντας τη μέθοδο «αγρανάπαυσης» για τις τοποθεσίες που χρησιμοποιεί αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλοι οι ξένοι αγοραστές μας, μας έχουν συγχαρεί για τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τηρούμε ως επιχείρηση « είπε.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 14/4/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγχιακός Eκπολιτιστικός Σύλλογος Aξιωματικών E.N.: Tις διαφορές με εργοδοσία τις λύνουν οι ναυτικοί
Επόμενο άρθροΑκολουθία Ιερού Νιπτήρος