Αρχική Νέα Οικονομία Θεαματικοί ρυθμοί στην ισχύ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Θεαματικοί ρυθμοί στην ισχύ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

11

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009


Θεσσαλονίκη,


Επταπλασιάστηκε τους τελευταίους δέκα μήνες η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 70 MW, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 200 MW.


Αυτό τόνισε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιάννης Αγαπητίδης, στο περιθώριο εκδήλωσης, που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και το γαλλικό προξενείο.


Βέβαια, ο θεαματικός ρυθμός αύξησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις διότι η αγορά φωτοβολταϊκών της χώρας μας στο κοντινό παρελθόν βρισκόταν σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται 15η στην Ευρώπη σε εγκατεστημένη ισχύ PV. Στον αντίποδα, στα ηλιοθερμικά συστήματα, η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο, στα κατά κεφαλήν τετραγωνικά εγκατεστημένων συλλεκτών (συνολικά 3.000.000 τ.μ.).


Σύμφωνα με τον κ. Αγαπητίδη, μεταξύ 2006-2007, η εγκατεστημένη ισχύς PV ανά τον κόσμο αυξήθηκε κατά 50%, και το 2007-2008 κατά 100%, στοιχεία που καταδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών.


Βάσει των λεγομένων του κ. Αγαπητίδη, αναμένονται εντυπωσιακές τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη δεκαετία: ένα πάνελ θα παράγει μέχρι και 30 φορές την ενέργεια που δαπανήθηκε για την κατασκευή του, ενώ πιθανότατα θα δούμε φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, ακόμη και από οργανικά υλικά.


Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, τη γρήγορη εισαγωγή καινοτομίας και τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και χαμηλού άνθρακα στην παγκόσμια αγορά παρεμποδίζουν εταιρείες-κολοσσοί, που επενδύουν σε τεχνολογίες βασισμένες στον άνθρακα. Ανασταλτικοί παράγοντες είναι επίσης η ρυθμιστική αδράνεια, η γραφειοκρατία, τα ανεπαρκή δίκτυα μεταφοράς κτλ.


Κατά τον κ.Αγαπητίδη, «στην αγορά δεν υπάρχει ακόμη βραχυπρόθεσμο όφελος από την εισαγωγή τέτοιων τεχνολογιών. Διαπιστώνεται χάσμα ανάμεσα στην προσφορά τους και στη ζήτηση που υπάρχει. Αυτό το χάσμα αναφέρεται συχνά ως ‘Κοιλάδα του Θανάτου’ για τις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και αναδεικνύει την ανάγκη δυναμικής παρέμβασης από τις κυβερνήσεις».


Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του ΑΠΘ, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αγροτικών παραπροϊόντων (πυρηνόξυλο, υπολείμματα βάμβακος, αγριοαγκινάρα) στη Μακεδονία, θα μπορούσε να αντικαταστήσει με ενέργεια από βιομάζα το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στην περιοχή.


Αυτό επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, η οποία κατά την εισήγηση της εξήγησε πως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, με τη μέθοδο της αεριοποίησης, πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους για να είναι οικονομικά βιώσιμες και αποδοτικές.


Ωστόσο, στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, όπου η πρώτη ύλη παρουσιάζει μεγάλη διασπορά, μια μεγάλη κεντρική μονάδα θα είχε ασύμφορα υψηλό κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς. Έτσι, το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου SMART-CHP του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, σχεδιάζει μια μικρή κινητή μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα με αεροποίηση, «που θα πηγαίνει απευθείας στο χωράφι». Έχουν ήδη δημιουργηθεί με επιτυχία μονάδες ισχύος 5KW, ενώ στόχος του έργου είναι μέχρι το 2012 να είναι έτοιμη έστω μία μονάδα «επίδειξης» 25KW, ώστε ν’ ακολουθήσουν μονάδες μεγαλύτερης ισχύος και τελικά να κάνουν δυναμική είσοδο στην αγορά.


Στο μεταξύ, στα 300 δισ. δολ. εκτιμάται ότι θα φτάσει στην επόμενη δεκαετία η παγκόσμια αγορά των λεγόμενων «εξειδικευμένων τροφίμων» (π.χ. για νεφροπαθείς, εγκυμονούσες ή διαβητικούς), εξαπλασιάζοντας τον τζίρο της από το 2000, σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ.


Πλωτές ανεμογεννήτριες


Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο οραματικό σχέδιο εγκατάστασης πλωτών ανεμογεννητριών στη μέση του Αιγαίου Πελάγους-σήμερα η μοναδική πλωτή ανεμογεννήτρια στον κόσμο βρίσκεται σε νορβηγική θάλασσα και παράγει ενέργεια 2,3 MW.


Βέβαια, το εγχείρημα εκτός από φιλόδοξο είναι και δύσκολο, καθώς η επιστημονική έρευνα καλείται να ξεπεράσει προβλήματα τεχνικής φύσεως, σε συνάρτηση με το κόστος μεταφοράς.


Αν πάντως οι πλωτές ανεμογεννήτριες γίνουν πραγματικότητα και εφαρμοστούν στην Ελλάδα (το αισιόδοξο σενάριο μιλά για πρακτική εφαρμογή μετά το 2015), η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας θα είναι σημαντική, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εναρμονισμό της με τις επιταγές της ΕΕ, σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.


Γ. ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Κουκής: Μα γιατί δεν πανηγύρισαν;
Επόμενο άρθροΑλλαγή Προέδρου στο Ροταριανό Ομιλο