Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από Βαυαρία…,Πράσινη Πολιτική του Θ. Πυλιώτη

Καλημέρα από Βαυαρία…,Πράσινη Πολιτική του Θ. Πυλιώτη

42

 Καλημέρα από τη Βαυαρία
Πράσινη Πολιτική


Θοδωρής Πυλιώτης

 

Περίμενα να ολοκληρωθεί η προεκλογική δραστηριότητα και να αναδειχθεί η νέα Κυβέρνηση. Χωρίς άλλο το ΠΑΣΟΚ ήταν αναμενόμενο να βγει πρώτο κόμμα. Για τη μεγάλη διαφορά έχουν γραφτεί πολλά, οπότε δεν χρειάζεται να σχολιαστεί κάτω περισσότερο.

Αν κάτι όμως ακούστηκε πολύ προεκλογικά ήταν το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης των ήπιων μορφών ενέργειας.


Όταν μιλάμε για αυτές, πάμε καταρχήν να σκεφτούμε την αιολική ενέργεια, τη γεωθερμία (που στη Χίο τα όποια πεδία υπάρχουν στα Γρίδια κυρίως παραμένουν ανεκμετάλλευτα) και δυναμικά τελευταία την ηλιακή ενέργεια.


Το παράδειγμα της Γερμανίας δόθηκε κατά κόρο για τις μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Βέβαια η Γερμανία είναι μια μεγάλη χερσαία χώρα όπου η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εύκολο να γίνει. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τα δεκάδες νησιά της. Από την άλλη όμως υπάρχει αυτή η πολιτική που πρέπει να ληφθεί υπόψη.


Στη μικρή πόλη των 15.000 περίπου κατοίκων που αναγκαστικά φιλοξενούμαστε, το Bad Aibling, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μονάχου, η κύρια οικονομική πρόσοδος είναι ο τομέας της υγείας. Από τους ρωμαϊκούς χρόνους (!) ήταν γνωστά τα λασπόλουτρα, αφού το Bad Aibling είναι γνωστό για το «μαύρο του χρυσό». Τη λάσπη με τις ιαματικές ιδιότητες. Η τεχνολογία και η ανάπτυξη της Γερμανίας στον τομέα της υγείας έφεραν βέβαια στην περιοχή και άλλες κλινικές, όπως το Κέντρο Αποκατάστασης στο οποίο αναζητούμε και εμείς τις ελπίδες μας…


Η δεύτερη, ή τουλάχιστον ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρόσοδος της αγροτικής οικονομίας. Τα απέραντα λιβάδια της Βαυαρίας δίνουν το δικαίωμα για δυνατές κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και γεωργικές καλλιέργειες όπως του καλαμποκιού κλπ.


Για το στάβλισμα των ζώων ή για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων χρησιμοποιούνται μεγάλες αποθήκες με κύρια βάση το ξύλο και όλες με κεραμοσκεπές. Σε πολλές απ’ αυτές από μακριά φαίνεται ότι οι ιδιόκτητες τους έχουν ενταχτεί σε σχετικά προγράμματα ηλιακής ενέργειας.


Χαρακτηριστική η φωτογραφία όπου η στέγη της αποθήκης κοντά στο νοσοκομείο είναι καλυμμένη με θερμοσυσσωρευτές για το σκοπό αυτό.


Άραγε στη Χίο θα μπορέσει να γίνει πράξη μια τέτοια δράση; Και αν ναι, πότε;


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 (DIMOKRATIKI.ORG)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚωστής Μουσουρούλης- Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΒασίλης Αργυριάδης: κριτική για τη “δεξιά τσέπη του ράσου”