Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγελία περιπατητών για παλιό “τουρκικό δρόμο” Αίπος- Κατάβαση

Καταγγελία περιπατητών για παλιό “τουρκικό δρόμο” Αίπος- Κατάβαση

14

 Γεια σας,


είμαστε μια παρέα περιπατητών και με αφορμή την εικόνα που συναντήσαμε στην προχθεσινή μας βόλτα στον παλιό “τούρκικο δρόμο” γράψαμε ένα κείμενο καταγγελίας για την κατάσταση που επικρατεί. Παρακαλούμε αναδημοσιεύστε το και αναδείξτε το, μήπως οι αρμόδιοι νοιαστούν και κάνουν το αυτονόητο: Να καθαρίσουν ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια της Χίου, το οποίο μάλιστα είναι χαρτογραφημένο από τη Νομαρχία και ενταγμένο στις “Πεζοπορικές Διαδρομές της Χίου”!


ΕυχαριστώΑν δεν μπορείτε να αποκαταστήσετε τον “Τούρκικο Δρόμο”, τουλάχιστον καθαρίστε τον.

Είμαστε μια παρέα περιπατητών που συχνά – πυκνά περπατάμε στα μονοπάτια του νησιού. Πρόσφατα (ξανα)περπατήσαμε τον παλιό πέτρινο δρόμο που συνδέει το Αίπος με την Κατάβαση, αυτόν που αποκαλούμε “Τούρκικο Δρόμο”.
Δυστυχώς ο πετρόχτιστος δρόμος έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον ανθρώπινο παράγοντα που δεν σεβάστηκε ούτε την ιστορία του, ούτε την ομορφιά του. Σε αρκετά σημεία “χάνεται” κάτω από την καινούργια εθνική οδό Χίου – Βολισσού, ενώ και στο κομμάτι αμέσως μετά τον Άγιο Σίδερο ο δρόμος έχει καταστραφεί και στη θέση του υπάρχουν χωράφια με καλλιέργειες.


Και αν για τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να γίνει κάτι, σίγουρα είναι πολύ ευκολότερο και απολύτως εφικτό ο δρόμος να καθαριστεί από τα διάφορα σκουπίδια που υπάρχουν σε όλο το μήκος του και κυρίως στα σημεία που είναι πολύ κοντά στον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο (πριν τον Άγιο Σίδερο και στο Γιαννάκι). Είναι κρίμα οι πεζοπόροι (ντόπιοι και μη) να συναντάνε όλα αυτά τα σκουπίδια που κάποιοι αναίσθητοι έχουν ρίξει.


 


Η Νομαρχία καλό θα ήταν να μην είχε μείνει μόνο στη χαρτογράφηση του δρόμου, αλλά να είχε μεριμνήσει και για τον καθαρισμό του. Άλλωστε το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας είναι πολύ μικρό. Επιτέλους ας αποδείξουν οι Ο.Τ.Α. του νησιού το ενδιαφέρον τους για το φυσικό πλούτο του νησιού, τις πεζοπορικές διαδρομές και τον εναλλακτικό τουρισμό και ας προχωρήσουν (τουλάχιστον) στον καθαρισμό του “Τούρκικου Δρόμου”.


Ευχόμαστε, η είδηση που με χαρά διαβάσαμε πριν λίγες μέρες για τον καθαρισμό μονοπατιού από σωλήνες αμίαντου κοντά στις Αμάδες από το Δήμο Καρδαμύλων, να γίνει η αφετηρία μιας νέας προσέγγισης των περιβαλλοντολογικών θεμάτων στο νησί και όχι η εξαίρεση στον κανόνα.


Υ.Γ. Το καλοκαίρι διαβάσαμε στα ντόπια ΜΜΕ ότι η Νομαρχία ζητάει με έγγραφό της προς την 3η ΕΒΑ την έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση της φυσικής και ιστορικής διαδρομής “Φα – Λιθί”. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και για τον “τούρκικο δρόμο” πριν να είναι αργά; Ήδη σε 2 σημεία τα ρέματα έχουν παρασύρει και καταστρέψει το δρόμο, ενώ σε πολλά σημεία (κυρίως πάνω από την Κατάβαση) χρειάζεται αποκατάσταση της υποστήριξης του πέτρινου δρόμου.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα http://www.aplotaria.gr/2009/11/tourkikosdromos/.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Νομαρχίας σε ανακοίνωση Συνδυασμού «Χίος Νέα Εποχή – Νέα Δύναμη» σχετικά με το έργο της αποκατάστασης μαντρότοιχων στον Κάμπο
Επόμενο άρθροΟμιλία στο ΟΜΗΡΕΙΟ για τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης