Αρχική Νέα Τοπικά 17 έργα από Δήμους- Νομαρχία ξέρουν από… ΕΣΠΑ

17 έργα από Δήμους- Νομαρχία ξέρουν από… ΕΣΠΑ

4


Εφτά προτάσεις έχει ήδη υποβάλλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου από την ημέρα της επίσημης έναρξης της Νέας Προγραμματικής περιόδου (2009). Αλλες 10 έχουν υποβάλλει οι Δήμοι του νησιού, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ξεκινήσει και κάποιο έργο. «Οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, σε πλήρη ετοιμότητα και με την κατάλληλη προετοιμασία, προχώρησαν άμεσα στη σύνταξη των απαιτούμενων Τεχνικών Δελτίων και την υποβολή προτάσεων για την ένταξη έργων και παρεμβάσεων στις αντίστοιχες ανοικτές προσκλήσεις», μας τόνισαν από τη Νομαρχία. 
   Συγκεκριμένα έχουν ήδη υποβληθεί επτά προτάσεις σε ανοικτές προσκλήσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Οι 5 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», 1 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 «Α. Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων και μία 1 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των απαραίτητων μελετών και της ωρίμανσης των έργων, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονική περίοδο.
   Συνοπτικά έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για τα παρακάτω έργα: 
  
   ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ-    ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
   Βελτιώσεις στην Εθνική Οδό Χίου – Καρδαμύλων
   13.050.000,00
  
   Δρόμος Νεχώρι – Καλλιμασιά – Παράκαμψη Καλλιμασιάς
   9.150.000,00
  
   Βελτίωση Υποδομών στο Λιμάνι της Λαγκάδας
   1.800.000,00
  
   Ολοκλήρωση υδρευτικών έργων μεταφοράς νερού από Β.Α. Χίο – Φράγμα στη θέση Σαραπιό
   7.200.000,00 €
  
   Δρόμος παράκαμψης Ζυφιά – Χαλκειούς & Αγ. Γεωργίου, Τμήμα Παράκαμψη Ζυφιά
   3.565.000,00
  
   Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης – Άρδευσης του Φράγματος Καλαμωτής (Κατράρη)
   3.000.000,00 €,
  
   Δημιουργία Ψηφιακής Πύλης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου
   507.500,00 €.    
   
Προτάσεις Δήμων
Παντελής Βρουλής: Απεγκλωβισμός από σκουπίδια
«Εμείς έχουμε τα δύο κομμάτια του περιφερειακού σαν προτεραιότητα και μετά την καλή λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, του ΣΜΑ κτλ, ώστε να απεγκλωβιστεί ο Δήμος Χίου από τα σκουπίδια».

Βαγγέλης Μελιτζάνης: Το μουσείο είναι η ταυτότητά μας
«Το ναυτικό μουσείο, όπου το 50% του προϋπολογισμού του είναι διασφαλισμένη πίστωση στο Θησέα. Το άλλο 50% θα μπορούσε να είναι πίστωση για το ΕΣΠΑ.
Το Μουσείο είναι η ταυτότητα του Δήμου Καρδαμύλων».


Ηλίας Κλεισσάς : «Το Λύκειο Καλαμωτής.
Η μελέτη είναι έτοιμη και έχουμε τις εγγυήσεις ότι θα ενταχτεί σίγουρα. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τις βροχοπτώσεις και το σχολείο πλημμυρίζει, ενώ εδώ και χρόνια και δεν χρησιμοποιείται όλο, παρά μόνο λίγες αίθουσες. Ως Δήμος Μαστιχοχωρίων έχουμε προχωρήσει όλες τις μελέτες, όποτε είναι ώριμο προς ένταξη».

Γιάννης Παντελάρας : Παρακολουθούμε τα δίκτυα νερού ηλεκτρονικά
«Ως Δήμος Αγίου Μηνά έχουμε πρόταση και έχουμε βάλει δύο έργα για το ΕΣΠΑ. Το ένα είναι αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου από του Γρου στα Θυμιανά, το άλλο είναι η παρακολούθηση των διαρροών και τηλεχειρισμού των αποθεμάτων νερού. Δηλαδή παρακολουθούμε όλα τα δίκτυα με ηλεκτρονικό τρόπο σε θέματα διαρροών και παροχής. Έχουν ανοίξει τα προγράμματα, τα περάσαμε και σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ, πιστεύουμε ότι θα ενταχτούν».


Γιώργος Χρίτης : Έτοιμο προς ένταξη το λιμάνι
Το λιμάνι στα Λημνιά είναι έτοιμο για ένταξη. Είναι έτοιμο. Κι όλες οι αδειοδοτήσεις είναι έτοιμες. Ήταν και είναι έτοιμο. Η περιφερειάρχης μας είπε ότι πιθανότατα θα ενταχτεί.


Γιάννης Μαλαφής: Περιμένουμε να προκηρυχτούν μέτρα
Έχουμε ήδη βάλει δύο έργα, την αλλαγή αμιαντοσωλήνων με 900.000 και την εσωτερική οδοποιία του Βροντάδου. Προσκλήσεις που έχουν γίνει, αλλά ακόμα περιμένουμε κι άλλες. Περιμένουμε για τα σχολεία, το Λύκειο κ.α.
Στο ένα έργο έγινε αξιολόγηση και προχωράμε κανονικά περιμένουμε μόνο την υπογραφή της γενικής, στο άλλο δεν έχει γίνει ακόμα αξιολόγηση. Τώρα τα άλλα μέτρα πρέπει να προκηρυχτούν για να προχωρήσουμε.

Μανώλης Κράκαρης : Το εργαλείο των Δήμων είναι οι ΤΥΔΚ
Για να ανοίξει το ΕΣΠΑ πρέπει πρώτα απ’ όλα, όπως είπαμε και με την κ. Θεολογίτου, να πιστοποιηθούν οι ΤΥΔΚ (Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων) όλης της χώρας. Εάν δεν πιστοποιηθούν δεν μπορεί να προωθηθεί τίποτα. Ώριμα έργα έχουμε αρκετά. Εάν όμως δεν υπάρχει φορέας ο οποίος θα μπορέσει να αναλάβει την εκτέλεση και την δημοπράτηση των έργων, δεν μπορούμε να συζητάμε για ΕΣΠΑ. Το εργαλείο των Δήμων είναι οι ΤΥΔΚ.
Όλα τα έργα μου τα μεγάλα μέχρι στιγμής τα έχω εντάξει με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Το θέμα είναι ότι αναγκάστηκα να κάνω μια προγραμματική σύμβαση για το πόσιμα νερά με τη ΔΕΥΑΧ, που είναι πιστοποιημένη για να μπορέσω να τα υλοποιήσω.
   

των Κλαίρη Κάβουρα- Θοδωρή Πυλιώτη,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 7/1/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔέσμος Φραγκομαχαλά: επιμένει για μονοδρόμηση
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας