Αρχική Απόψεις Aρθρα Ομιλία Νομάρχη Π. Λαμπρινούδη στην κοπή πίτας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών

Ομιλία Νομάρχη Π. Λαμπρινούδη στην κοπή πίτας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών

32

 6/01/2010Αγαπητοί φίλοι
 Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας, και εύχομαι σε όλους μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, δημιουργικότητα, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία. Είμαι βέβαιος ότι με κοινή προσπάθεια, συλλογική δουλειά και συστηματική επιδίωξη των στόχων μας, μπορεί το 2010, να είναι μια χρονιά καλύτερη για την πατρίδα μας.
 Επιτρέψτε μου να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις μαζί σας σχετικά με τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
 Είναι γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και στη σκέψη όλων μας, βρίσκεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή όλων μας. Είναι βέβαιο ότι χωρίς μια σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας οι προοπτικές της κοινωνίας μας δεν μπορεί να είναι θετικές.
 Εμείς στα παραμεθόρια νησιά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μονάχα με την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και  προκοπής μπορεί να υπάρξει πραγματική θωράκιση των νησιών. Μονάχα με ενεργή οικονομία, με αναβαθμισμένες υποδομές, με δημιουργία θέσεων εργασίας, μπορούμε να μιλάμε για συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά για διαφύλαξη της φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς τους. Γι’ αυτό και όπως σωστά διατυπώθηκε, η προσπάθεια για υγιή οικονομία της χώρας μας συνδέεται άρρηκτα με το διαρκή αγώνα για διαφύλαξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας. 
 Αλλά και στο επίπεδο των εθνικών μας θεμάτων η χρονιά που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής τεκμηριώνουν την άποψη ότι  η γειτονική Τουρκία όποτε αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, εκτονώνει την κρίση της με αύξηση της επιθετικότητάς της στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου. Είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε πρόσφατα με σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου  από τουρκικά αεροσκάφη την ημέρα των Χριστουγέννων, παρά τις περί το αντίθετο εθιμικές συμφωνίες.
 Όπως έγκυροι αναλυτές προβλέπουν τόσο η εσωτερική κρίση στην Τουρκία, αλλά και οι σχεδιαζόμενες ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, που συνδέονται με τη δημιουργία Κουρδικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ, θα επιφέρουν ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο αφ’ ενός αλλά και την ανακίνηση θεμάτων, όπως αυτό της Δυτικής Θράκης.
 Είναι πεποίθησή μου ότι αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα με ενεργό και δραστήρια ελληνική εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να πάψουμε να θέτουμε στο σύνολο των διεθνών οργανισμών που μετέχει η χώρα μας τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις παρόμοιες κινήσεις της γειτονικής χώρας, και την προσήλωση μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ειδικότερα στην  ΕΕ, είναι αναγκαίο να τεθεί το σύνολο αυτών των ζητημάτων και να εξαρτηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Και βέβαια παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε τη διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων που αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο στη «σκακιέρα» της περιοχής μας.
 Έθεσα αυτές τις παραμέτρους υπόψη σας επειδή γνωρίζω ότι έχετε μια αυξημένη ευαισθησία για τα εθνικά μας θέματα και θεωρώ, επίσης, ότι η αναλυτική ενημέρωση της κοινωνίας μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συνοχή της και την επιδίωξη κοινών στόχων. Είμαι βέβαιος ότι με εγρήγορση, ψυχραιμία αλλά και χάραξη σταθερής γραμμής στα εξωτερικά μας θέματα, μπορούμε παράλληλα να επιδιώξουμε την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας μας.
 Με τις σκέψεις αυτές, εκφράζω και πάλι τις ειλικρινείς και θερμές ευχές μου σε σας και στις οικογένειες σας και σας καλώ και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε όλοι μαζί μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, για να είναι το 2010 πραγματικά μια καλή χρονιά και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.   

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔέσμος Φραγκομαχαλά: επιμένει για μονοδρόμηση
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας