Αρχική Ομογένεια Τα προβλήματα του ελληνισμού της διασποράς- Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής αφιερωμένη στους...

Τα προβλήματα του ελληνισμού της διασποράς- Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής αφιερωμένη στους Κωνσταντινοπουλίτες

17

 Αφιερωμένη στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς για το έτος 2010
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο τμήμα του ελληνισμού, για λόγους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, μια και τα θέματα που απασχολούν τους εκεί Έλληνες είναι πολλά και πάντα επίκαιρα.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που πρόεδρος είναι η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, έγινε εκτενής αναφορά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, όπως αυτά αναγνωρίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες νεότερες συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα, τα οποία, κυρίως, αφορούν:
– Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες
– Την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, των Ελληνικών Κοινοτήτων και ιδιωτών
– Την εκπαίδευση της ομογένειας
– Την κοινοτική οργάνωση και
– ειδικά θέματα των εκπατρισθέντων.
Διατυπώθηκαν προτάσεις για την αποκατάσταση και υποστήριξη της Ομογένειας, την αλληλεγγύη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη διάσωση και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.
Η Επιτροπή εξουσιοδότησε το Προεδρείο να προβεί στη σύνταξη κειμένου συμπερασμάτων από τη συζήτηση, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να αναγνωρίσει  την ύπαρξη και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Αποφάσισε, επίσης, την αποστολή επίσημης αντιπροσωπείας της Βουλής, σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, αλλά και τη διασφάλιση μόνιμης επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με τους ίδιους τους φορείς, όσο και με τα αρμόδια Υπουργεία, στα οποία οι προτάσεις και τα συμπεράσματα της συνεδρίασης θα διαβιβαστούν.
Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι Νικόλαος Ουζούνογλου (Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.), Μηνάς Τσιτσάκος (Αντιπρόεδρος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), Παρις Ασανάκης (Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών), Παύλος Σταματίδης ( Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης), Απόστολος Κερκυνέογλου (Πρόεδρος του Συλλόγου Τενεδίων «ο Τέννης») καθώς και ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυτοψία από επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στις παραλίες
Επόμενο άρθροΜαθηματικός Διαγωνισμός: 34 μαθητές αντιμέτωποι με τον “Ευκλείδη”