Αρχική Νέα Τοπικά Ορκίστηκε η πρώτη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου

Ορκίστηκε η πρώτη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου

5

Μέσα σε έναν κυκεώνα δυσκολιών, σε μια ιδιαίτερα επώδυνη για τον τόπο, οικονομική συγκυρία, ζωντανεύει ένα πολύχρονο όνειρο για την αυτοδιοίκηση: η αιρετή περιφέρεια. Η πρώτη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου, που ο «Καλλικράτης» θεσμοθέτησε, ορκίστηκε χθες σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και αναλαμβάνει θητεία απ’ το Γενάρη του 2011, έως και τον Αύγουστο του 2014. Στην ιστορική αυτή στιγμή για τα νησιά, δεν έλειψε και η «γεύση» των προβλημάτων της νησιωτικότητας, αφού όλοι οι εκλεγέντες απ’ τη Λήμνο, αλλά και αρκετοί σύμβουλοι απ’ τα άλλα νησιά, δεν κατάφεραν λόγω των συγκοινωνιακών δυσχερειών, να ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη. Αυτά τα πολλά προβλήματα, ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να τα αντιμετωπίσουν όλοι μαζί, συνθέτοντας απόψεις, διαμορφώνοντας νησιωτική περιφερειακή συνείδηση, κάνοντας το όραμα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου, πράξη.

video δήλωση Ν. Γιακαλή


Με ημίωρη περίπου καθυστέρηση, εξαιτίας της αναμονής συμβούλων απ’ τη Σάμο, ξεκίνησε χοροστατούντων των Μητροπολιτών Μυτιλήνης, κ. Ιάκωβου, και Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομου, η λιτή τελετή ορκωμοσίας. Αμέσως μετά το θρησκευτικό όρκο, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και στους συμβούλους που είχαν ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, υγεία και φωτισμό, για να επιλύσουν όλα τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η συμπαράσταση της Εκκλησίας στο έργο τους, θα είναι δεδομένη, ενώ δήλωσε ότι και ο ίδιος, όπως και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, «θα είμαστε πλάι σας».

Οι παρατάξεις…
Αμέσως μετά, ο Νάσος Γιακαλής έδωσε το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων που θέλησαν να τοποθετηθούν. Πρώτος μίλησε ο Στρατής Κόρακας, αφού, όπως φάνηκε, δεν θέλησε να μιλήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο συμβούλιο, Παύλος Βογιατζής. Ο κ. Κόρακας, τόνισε αμέσως μετά την ορκωμοσία, ότι «θέλουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να δηλώσουμε ότι δεσμευόμαστε να προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του λαού».
«Η εφαρμογή του νέου θεσμού εκ των πραγμάτων, δημιουργεί νέα κατάσταση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα του μνημονίου», ανέφερε στη συνέχεια ο Βασίλης Τεντόμας, που εξήγησε, όπως είχε ήδη από προχθές δημοσιοποιήσει, γιατί έδωσε πολιτικό κι όχι θρησκευτικό όρκο. Ο κ. Τεντόμας, αναφερόμενος στα σχέδια, όπως τα χαρακτήρισε της κυβέρνησης για το νέο θεσμό, προανήγγειλε πως η παράταξή του δεν θα περιορίζεται μόνο στη κριτική, αλλά θα  προτείνει παράλληλα «εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προστασία και ενίσχυση των αγροτών, για το περιβάλλον, καθώς και για τις νέες μορφές συλλογικής οικονομίας στο χώρο του Βόρειου Αιγαίου».
Κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, να επαγρυπνούν όλοι για το ΦΠΑ των νησιών γιατί όπως είπε, «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τρόικα, στον κ. πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, ότι δεν είναι δυνατό να δεχθούμε εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρέπει να καταλάβουν ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».
Ξεκίνησε με τις ευχές του για τις γιορτές, ο Ηλίας Γιαννίρης, επικεφαλής του «Οικολογικού Άνεμου», για να καταθέσει στη συνέχεια, επισημάνσεις για τομείς που θα πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσουν το νέο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ίδιος έδωσε έμφαση καταρχάς στο γεγονός ότι τα νησιά του νομού Σάμου, η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι και η Θύμαινα, είναι αποκομμένα απ’ το υπόλοιπο βόρειο Αιγαίο και ζήτησε «εσείς εδώ στη Μυτιλήνη να μην το ξεχνάτε αυτό».
Ακριβώς, επειδή ο νομός Σάμου είναι αποκομμένος, ο κ. Γιαννίρης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια χρειάζεται να ενισχύσει την πρώην Νομαρχία Σάμου με υπηρεσίες (Διευθύνσεις και Τμήματα) πέραν των προβλεπομένων από τον Οργανισμό, ενώ αναφέρθηκε και σε προτάσεις σχετικές με τη στελέχωση των υπηρεσιών. Τέλος, ο κ. Γιαννίρης, όπως και ο κ. Τεντόμας, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
 
Όλοι μαζί στη μάχη…
Χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη τιμή για όλους τους εκλεγέντες, το γεγονός ότι η ετυμηγορία των συμπολιτών τους απ’ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τους εξέλεξε για να υπηρετήσουν το νέο θεσμό, ο Νάσος Γιακαλής δεσμεύτηκε, ξεκινώντας την ομιλία του, να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις αλλά και την αυτοδιοικητική του εμπειρία, για να πάει ο τόπος μπροστά, για «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για αυτά που πρέπει να κάνουμε για τα νησιά μας. Και είναι πολλά».
Ο Περιφερειάρχης δηλώνοντας απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι όσοι εκλεχτήκαν, έχουν κυρίαρχο μέλημα και στόχο, τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών τους και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για τον τόπο, υπογράμμισε πως «θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν, να βοηθήσουμε τις παραγωγικές τάξεις, μια και σε αντίθεση με την κεντρική Διοίκηση διαχρονικά γνωρίζουμε τα προβλήματα και μπορούμε να προωθήσουμε λύσεις, προς το συμφέρον των συμπατριωτών μας».
Όπως είπε ο κ. Γιακαλής, μπορεί να μην έχουν όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις ίδιες απόψεις για την πολιτική ή την αυτοδιοίκηση, αλλά έχουν όμως όλοι όραμα και καλές προθέσεις για τα νησιά. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, θα διατυπωθούν πολλές απόψεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εγώ σήμερα από εδώ, δίνω την υπόσχεση ότι κυρίαρχο μέλημά μου ως Περιφερειάρχης, θα είναι ο διάλογος, η σύνθεση, αν αυτό είναι εφικτό, των διαφορετικών απόψεων, η διαφάνεια και η λογοδοσία», είπε στη συνέχεια.
Δίνοντας μήνυμα στους νησιώτες όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πρόσθεσε πως καθήκον του θα είναι να προσπαθήσει για τη διαμόρφωση νησιωτικής συνείδησης, χωρίς τοπικισμούς, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και διαχρονικά στα νησιά. Αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, τόνισε πως αποτελούν μια πρόκληση στην οποία οι αιρετοί χρειάζεται να ανταποκριθούν, ενώ κλείνοντας, έπλεξε το εγκώμιο του κατ’ εξοχήν λαϊκού θεσμού της αυτοδιοίκησης, που βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο και στα προβλήματά του και μπορεί να πετύχει πολλά, αρκεί να υπάρχει σχέδιο, συνεργασία, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Κλείνοντας, δήλωσε ότι η θητεία ξεκινά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με μία μάχη στην οποία «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε».

Απουσίες
Την τελετή παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και αρκετός κόσμος, ως επί το πλείστον, απ’ το χώρο της αυτοδιοίκησης.
Αμέσως μετά ακολούθησε η υπογραφή του πρακτικού ορκωμοσίας απ’ τους εκλεγέντες.
Το πρακτικό υπογράφτηκε σε δύο αντίγραφα (το ένα παραμένει στην αιρετή Περιφέρεια και το άλλο θα διαβιβαστεί στο διορισμένο Περιφερειάρχη για την εφαρμογή του νόμου) διαδοχικά απ’ τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, τους Αντιπεριφερειάρχες νομού Λέσβου, Ηρακλή Βερβέρη, νομού Σάμου, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, και νομού Χίου, Κώστα Γανιάρη, και στη συνέχεια απ’ τους παριστάμενους περιφερειακούς συμβούλους. Πρώτοι υπέγραψαν οι εκλεγέντες με το συνδυασμό της πλειοψηφίας, απ’ τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Ακολούθησαν οι εκλεγέντες των υπολοίπων παρατάξεων με την ίδια σειρά των νησιών. Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην πτήση απ’ τη Λήμνο για τη Μυτιλήνη, δεν κατέστη δυνατόν να ορκιστεί ούτε ένας απ’ τους τέσσερις εκλεγέντες συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Λήμνου, ενώ δεν μπόρεσαν ομοίως λόγω των δυσκολιών στις ενδονησιωτικές συγκοινωνίες, να ορκιστούν μία σύμβουλος απ’ τη Λαϊκή Συσπείρωση απ’ την Ικαρία, καθώς και σύμβουλοι απ’ τη Σάμο. Απ’ τους εκλεγέντες στη Λέσβο, δεν παρέστη και δεν ορκίστηκε ο Παναγιώτης Καλλονιάτης απ’ το συνδυασμό Βογιατζή.
Σημειώνεται ότι οι απόντες οφείλουν να ορκιστούν μόλις αρθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν παρέστησαν στην ορκωμοσία, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, πιθανόν κατά τη διενέργεια των δημαιρεσιών, στις 9 Ιανουαρίου.

Της Πολλάτου Μαρίνα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ, 29/12/2010