Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 14η ημέρα- κατάθεση από το γιατρό του ΕΚΑΒ

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 14η ημέρα- κατάθεση από το γιατρό του ΕΚΑΒ

13

Ο οποιοσδήποτε, ακόμα και ο ίδιος ο ασθενής, από την ώρα που δεν υπάρχει υγειονομικός σταθμός του δημοσίου μπορεί να καλέσει το ΕΚΑΒ, τόνισε ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος. Μάρτυρας στη δίκη για την υπόθεση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, ο κ. Πύρρος ήταν ο γιατρός που παρέλαβε κατά την αεροδιακομιδή την Αγγελική, σημείωσε ότι μέχρι και ο ιερεάς του χωριού έχει τύχει να καλέσει για να πάνε να παραλάβουν περιστατικό.

            Ο ιπτάμενος ιατρός του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής, 9 Απριλίου 2006, την τραυματία δημοσιογράφο ώστε να μεταφερθεί στην Αθήνα και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ξεκαθάρισε ακόμη  ότι  διάγνωση δεν υπήρχε.

«Αλλά αυτό εμάς δεν μας νοιάζει. Αντίθετα πολλές φορές μεταφέρουμε κάποιον ασθενή χωρίς διάγνωση από επαρχιακά νοσοκομεία ή κέντρα υγείας αφού εκεί έχουν εξαντλήσει τις διαγνωστικές δυνατότητες που διαθέτουν» τόνισε και μάλιστα χωρίς να αντικρουστεί στη συνέχεια , παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχει γίνει λόγος για ακριβή διάγνωση  στην οποία προχώρησε ο νευρολόγος Γ. Γιαννούλος αργά το απόγευμα της 8ης Απριλίου και της οποίας η ύπαρξη δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Άρα στη συνέχεια θα έχει ενδιαφέρων να μάθουμε την τύχη αυτής της διάγνωσης και το κατά πόσο λήφθηκε υπόψη από τους «θεράποντες» ή τον «θεράπων» ιατρό.

Όρο πάντως που αρνήθηκε  ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση της συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ανθής Λω, σημειώνοντας ότι ο θεράπων έχει να κάνει με την άσκηση της ατομικής ιατρικής. «σε ένα νοσοκομείο έχει να κάνει με τη συλλογική ευθύνη. Σε μια κλινική δεν λέμε ο ασθενής μου», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε ότι και τα ΤΕΠ όλοι οι εφημερεύοντες πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της διάγνωσης του ή της ασθενούς.

 

Παραλαβή ασθενούς

«Ενημερώθηκα ότι υπάρχει ασθενής με ημιπάρεση δεξιάς πλαυράς, ότι υπάρχει τραυματισμός από ιμάντα κάμερας και ότι έχει γίνει αξονική που δεν έδειξε κάτι παθολογικό», τόνισε ο κ. Πύρρος στις ερωτήσεις της Προέδρου της Εδρας, και ότι στις 9.40 μ.μ., 8/4/2006 που ειδοποιήθηκε ως ιπτάμενος συνοδός γιατρός είχε η κλήση όλα τα στοιχεία και είχε γίνει συνεννόηση με τη νευροχειρουργική του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που θα παραλάμβανε το περιστατικό.

«Πολύ χαρακτηριστικά θυμάμαι την ημιπάρεση, ότι η ασθενής δεν μπορούσε να μιλήσει και τα μάτια της δεν μπορούσαν να κοιτάξουν αριστερά», θυμήθηκε τραγικές λεπτομέρειες για την Αγγελική…

Σε ότι αφορά το θέμα της κλήσης, στις 10.15 μ.μ. υπήρξε το αρνητικό σήμα από την Πολεμική Αεροπορία διότι προηγούταν της αεροδιακομιδής πτήση έρευνας- διάσωσης στο Αιγαίο. Μετά ακυρώθηκε η κλήση από Χίο, αφού έγινε ενημέρωση ότι θα γινόταν η αεροδιακομιδή με πτητικό μέσο ιδιωτικής εταιρείας και επανήλθε νέο αίτημα μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και τελικά έφτασαν στη Χίο στις 2.40 π.μ.. Το αεροσκάφος αναχώρησε περί τις 3.10 και λίγο πριν τις 5.00 π.μ. παραδόθηκε η ασθενής στα ΤΕΠ του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ.

Στις διευκρινιστικές ερωτήσεις της Προέδρου για το πώς έρχεται το αεροσκάφος, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ που από το 1994 εργάζεται ως ιπτάμενος, σημείωσε ότι ακόμα και την ώρα της πτήσης μπορούν να τους δώσουν εντολή για αλλαγή δρομολογίου επειδή κάποιο άλλο συμβάν είναι πιο σοβαρό, για να κάνει την Πρόεδρο να σχολιάσει «πρώτα ο Θεός δηλαδή», για να έρθει το αεροπλάνο…

Ο μάρτυρας δεν θυμόταν να απαντήσει πόσες κλήσεις είχαν τη συγκεκριμένη μέρα, και αν μετά τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρχε σχετική ηρεμία από πλευράς περιστατικών.

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα και την ημιπάρεση δέξιας, σημείωσε ότι στην ουσία είναι περιγραφή συμπτωμάτων και όχι διάγνωση.

Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως σημείωσε ότι όταν πρόκειται για παραλαβή ασθενούς από νοσοκομείο προσπαθούν να μιλήσουν με τον εξειδικευμένο γιατρό που έχει αντιμετωπίσει το περιστατικό, ακόμα και με το Διευθυντή της κλινικής για να βγάλουν άκρη.

Σημείωσε ότι ανάμεσα στους γιατρούς δεν εξαιρείται ο αναισθησιολόγος, ο οποίος μπορεί να τους ενημερώσει κυρίως στην περίπτωση ανάγκης διασωλήνωσης, ενώ ως τελευταίο που θα έδινε πληροφορίες χαρακτήρισε τον ακτινολόγο λόγω του ότι έχει εικόνα του ασθενή μόνο την ώρα που γίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις και όχι στο σύνολό του.

Εξήγησε επίσης ότι με το γιατρό που συνομιλούν γίνεται κάποια «διαπραγμάτευση», υπό την έννοια μήπως δεν χρειάζεται να γίνει αεροδιακομιδή (όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για να γλυτώσει την ταλαιπωρία ο ασθενής). Αν έτσι την παραγγελία την δίνει ένας ειδικευόμενος τότε του ζητούν να γίνει εξέταση και από τον Επιμελητή του.

(Σημείωση chiosnews.com, άρα αν είχε γίνει από το μεσημέρι η κλήση στο ΕΚΑΒ θα μπορούσε στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» να ζητούσε το ΕΚΑΒ να γίνει αξονική και να επισπευθεί ο νευρολογικός έλεγχος που έτσι και αλλιώς έχουν καταθέσει μάρτυρες ότι τα «συστήνει» ο Επιμελητής Α’ παθολογικής κ. Μαλακός).


Ο μάρτυρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για το ΕΚΑΒ και τη αποδοχή της ανάγκης άμεσης μεταφοράς το γεγονός ότι μίλησαν τηλεφωνικά με τον αναισθησιολόγο κ. Κάβουρα αφού όπως είπε και μόνο του ως γεγονός δείχνει ότι το νοσοκομείο είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες του ενώ η επικοινωνία μαζί του παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τις ζωτικές λειτουργίες της ασθενούς. Για το αν χρειάζεται δηλαδή διασωλήνωση.

«Ανάμεσα σε χειρουργό και αναισθησιολόγο πάλι θα ζητούσατε τον αναισθησιολόγο;», ρωτήθηκε ο μάρτυρας για να απαντήσει ότι θα ζητούσε οποιοδήποτε κλινικό γιατρό. «Η ιατρική επιστήμη δεν είναι μια καθαρή επιστήμη. Δηλαδή 1=1 δεν κάνουν 2», σημείωσε. Αρχή που φαίνεται ότι μάλλον ξεχάστηκε στην περίπτωση της Αγγελικής…

«Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση;», ρωτήθηκε στη συνέχεια. Αρνητική ήταν η απάντηση. «Τις περισσότερες φορές γίνεται από τα συμπτώματα και χωρίς διάγνωση». Τόνισε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει σαν γιατρούς άμεσης επέμβασης είναι αν οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς είναι εντάξει και αν χρειάζεται διασωλήνωση.

Ρωτήθηκε επίσης και για το θέμα της «διάγνωσης ως κρανιοεγκεφαλική κάκωση». Εξήγησε ότι ο όρος είναι απολύτως γενικός και καθόλου όρος διάγνωσης. Περιγράφει με αυτόν τον τρόπο μια κατάσταση χωρίς όμως να εξειδικεύει και το μόνο που δείχνει είναι ότι υπάρχει τραυματικό αίτιο που δίνεται από το ιστορικό, σημείωσε. Μάλιστα σε άλλο σημείο της κατάθεσης τόνισε ότι το τραυματικό αίτιο μπορεί να μην φαίνεται εξωτερικά. «Σε καμιά περίπτωση δεν είναι τελική διάγνωση», πρόσθεσε, ζητώντας να μην απαντήσει σε λεπτομέρειες που δεν είναι αντικείμενό του.

 
Δεν έχει διωχθεί γιατρός για άσκοπη κλήση στο ΕΚΑΒ

 Ο κ. Πύρρος απαντώντας σε ερώτηση της Εισαγγελέως διευκρίνισε ότι με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία καθόλου δεν έπρεπε να αποκλειστεί η πιθανότητα παθολογικών αιτιών εμφάνισης εγκεφαλικού, επισημαίνοντας ότι μπαίνουμε έτσι στη διαδικασία της «φοροδιάγνωσης».

«Στο πίσω μέρος της σκέψης του γιατρού θα έπρεπε να είναι και το παθολογικό αίτιο», είπε.

 «Είναι θέμα συνολικής ευθύνης και ευθύνης του νοσοκομείου. Έχει να κάνει με τη συλλογική αποτίμηση της εικόνας του ασθενούς στη βάση των διαφορετικών ειδικοτήτων. Υπάρχει η αρχή ότι κανείς δεν είναι πιο έξυπνος από όλους», σημείωσε σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ.

Ο ίδιος  τόνισε ότι μέχρι και σήμερα  το ΕΚΑΒ ποτέ δεν έχει ζητήσει ευθύνες από ιατρούς, που είναι καθαρά σε οικονομικό πλαίσιο, για άνευ αιτίας αεροδιακομιδής ασθενούς, σημειώνοντας  πάντως ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια το 30% των διακομιδών ήταν ουσιαστικά αχρείαστες.

Μόλις πέρσι οι 2-3.000 αεροδιακομιδές  ετησίως μειώθηκαν 12% και στόχος είναι η περαιτέρω μείωση τους μέσω της αυστηριοποίησης των κριτηρίων ενεργοποίησης του μηχανισμού αλλά και του περαιτέρω ελέγχου κατόπιν της εισαγωγής του ασθενούς.

 

Σταματήσαμε την επίσκεψη

Η 14η μέρα της δίκης ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του ειδικευόμενου τότε στην Παθολογική Κλινική του Σκυλίτσειου, Νίκου Παντελάρου ο οποίος ξεκινούσε την εφημερία του από τις 10 το πρωί του Σαββάτου 8/4/2006 στην Παθολογική.

Όπως είπε είχε δει την Αγγελική Χατζηδημητρίου να μιλάει στο κινητό της, περιμένοντας έξω από το ακτινολογικό την ώρα που πήγαινε για την εφημερία του, και ότι τη γνώριζε αφού ήταν γνωστό από την τηλεόραση πρόσωπο.

Αναφερόμενος στα περιστατικά εκείνης της ημέρας είπε ότι χτύπησε το κινητό του κ. Μαλακού, την ώρα που είχαν ξεκινήσει να κάνουν την επίσκεψη στους ασθενείς της Παθολογικής και κατέβηκε στα ΤΕΠ για να δει την κα Χατζηδημητρίου, που από το σύζυγό της λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να εξεταστεί.

Λίγο μετά πήρε τηλέφωνο και ο εφημερεύων ειδικευόμενος παθολόγος στα ΤΕΠ, κ. Μάλλιος, που επίσης ζήτησε τον κ. Μαλακό.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι αν και εφημέρευε εκείνη την ημέρα και ο Διευθυντής της Παθολογικής, εντούτοις δεν έκαναν μαζί του την επίσκεψη στους θαλάμους παρά περίμεναν την επιστροφή του Επιμελητή Α’, οπότε και την πραγματοποίησαν.

Όπως είπε ο κ. Παντελάρος, ρώτησαν τον Επιμελητή της για το περιστατικό και τους είπε ότι ερχόταν για 2η φορά στα ΤΕΠ με αναφερόμενη κάκωση, ότι είχε πόνους στον αυχένα, έκανε εμετό και ότι ο ίδιος έκρινε και συνέστησε να γίνει αξονική και εξέταση από νευρολόγο. Πάντως ο ίδιος μέχρι και τις ερωτήσεις της Εισαγγελέως (που πρόκειται να συνεχίσει και σήμερα Τρίτη) δεν ανέφερε ότι ειπώθηκε κάτι για το νευρολόγο μεταξύ τους στην Παθολογική.

Επίσης μετά από σχετική διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι δεν ξέρει αν εξετάστηκε η ασθενής από τον εφημερεύοντα ειδικευμένο παθολόγο στα ΤΕΠ.

Στην ερώτηση πως διαχειρίζεται κανείς ένα περιστατικό όση ώρα είναι στα ΤΕΠ, απάντησε ότι καθοδηγούνται οι γιατροί με βάση την κλινική εικόνα. Γίνεται μια εκτίμηση διαφοροδιάγνωσης και υπάρχουν μια σειρά εξετάσεων ώστε να καταλήξουν στη διάγνωση.

 

ΠΗΓΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ, 29/3/2011