Αρχική Απόψεις Aρθρα Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ : Κι όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει…, γράφει...

Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ : Κι όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει…, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

150

…<Κοιτάς αυτή τη ζωή: η αλαζονεία και ο εορτασμός των δυνατών, η άγνοια και η στάση αμνών των αδύναμων, ολόγυρα φτώχεια είναι παντού, κράμπες, εκφυλισμός, μέθη, υποκρισία, ψέμα…

Εν τω μεταξύ, σιωπή υπάρχει σε όλα τα σπίτια και τους δρόμους• από τους πενήντα χιλιάδες κατοίκους της πόλης, ούτε ένας που να φωνάξει, δυνατά αγανακτισμένος.
Βλέπουμε αυτούς που πηγαίνουν στην αγορά για προμήθεια, τρώνε μέρα, κοιμούνται το βράδυ, λένε τις ανοησίες τους, παντρεύονται, δουλεύουν σκληρά, φιλανθρωπικά σέρνουν τους νεκρούς τους στο νεκροταφείο, αλλά δεν βλέπουμε ούτε ακούμε αυτούς που υποφέρουν, και τι είναι τρομακτικό στη ζωή, επαγγελματίας πηγαίνοντας κάπου …πίσω η σκηνή.

Όλα είναι ήσυχα, ήρεμα, και μόνο βουβά στατιστικά στοιχεία διαμαρτύρονται: τόσοι πολλοί έχουν τρελαθεί, τόσοι έχουν πιει κουβάδες αλκοόλ, τόσα παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό…

Και προφανώς χρειάζεται μια τέτοια εντολή• προφανώς, οι ευτυχισμένοι νιώθουν καλά μόνο επειδή οι δυστυχισμένοι κουβαλούν τα βάρη τους σιωπηλά, και χωρίς αυτή τη σιωπή η ευτυχία δεν θα ήταν δυνατή.
Αυτή είναι μια κοινή ύπνωση.>…
Α. Π. Τσέχωφ, “Κριζόβνικ”.
……………………..
Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ (Ρωσικά: Анто́н Па́влович Че́хов). 29 Ιανουαρίου 1860- 15 Ιουλίου 1904. Κορυφαίος Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, μία από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας δραματουργίας.
Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής.

Απίστευτο! 118 χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου Άντον Τσέχωφ να διαβάζεις αυτές τις γραμμές από έργο του και να διαπιστώνεις ότι ναι… τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε σε αυτόν τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα και μετά το θάνατο του συγγραφέα μεσολάβησε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη χώρα του, δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι και τόσα άλλα κι όμως τίποτα δεν άλλαξε…
Η απληστία των λίγων, η παθητική άβουλη στάση της μάζας…
Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν απαισιόδοξο, εγώ ρεαλιστή. Πόσα χρόνια πέρασαν, ένας και κάτι αιώνας, κι όμως η ιστορία του, το κείμενο του αυτό είναι απολύτως σύγχρονο.
Κι επίκαιρο και στην εποχή μας όσο ποτέ!

Ποιος Ιούλιος Βερν τον φτάνει; Πως ο Άντον Τσέχωφ να δει και να περιγράψει τον πλανήτη γη του σήμερα έναν αιώνα πριν; Αφελές ερώτημα.
Αυτό σημαίνει διαχρονικός, διορατικός λογοτέχνης.
Επίκαιρος… τραγικά επίκαιρος…
Πορτρέτο του συγγραφέα από την Ρωσική σελίδα Priyut esteta.

Για το chiosNews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛαλάγγια Μάνης, παραδοσιακή συνταγή από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Α. Μιχαηλίδη – Β. Μιχαλοπούλου για στοχοποίηση Γ. Μπουρνού